Gå til sidens hovedinnhold

- Han takler ikke presset

Petter Northug var ikke den eneste som hisset på seg svenskene etter sprinten.

WHISTLER (Nettavisen): Petter Northug tok bronsemedalje på herrenes langrennssprint bak den suverene russiske duoen Nikita Kriukov og Alexander Panzjinskij onsdag kveld.

Da Norge ikke maktet å hente hjem gullet selv, ble trøsten at forhåndsfavoritt Emil Jönsson røk ut allerede i semifinalen.

Petter Northug så aldri seg selv som gullfavoritt i klassiske sprint. Derfor så han sitt snitt til å strø salt i såret til svenskene.

- Det er hans beste øvelse. For to år siden fliret folk av meg når det var snakk om klassisk sprint. Når tar jeg medalje her. Sånn sett må jeg være fornøyd, lød Northugs hilsen til Emil Jönsson.

- Artig å slå ut Emil
Både Northug og Ola Vigen Hattestad presterte å krige seg videre i den knallharde semifinale nummer to.

- Nøkkelen var semifinalen. Det var meg, Ola, Pølsa, Teodor Petterson og Emil Jönsson. Da fikk vi høre oppover den første bakken at det gikk for sakte, og at kun to av oss ville gå videre. Vi var fire sterke spurtere. Den semifinalen kostet mye den, men det var fryktelig artig å slå ut Emil, da, sier Northug til Nettavisen.

Svensken har vært overlegen i sprintverdenscupen denne vinteren, men sprinttrener Ulf Morten Aune har likevel sådd tvil om mesterskapskaliberen hans.

Det opprettholdt han etter semifinaleslaget.

- Det samme skjedde i Liberec (i VM) i fjor. Han klarer ikke trøkket. Det visste vi på forhånd. Det er hans svakeste punkt, sier Aune til Nettavisen.

Svar fra svenskene
Selv er ikke svensken helt med på den påstanden.

- Føles det som du har en mesterskapsforbannelse?

- Nei, jeg har dette nivået inne. Men man gjør dårlige løp innimellom. Jeg har ikke følt det som et mesterskap i dag, jeg har tatt det rolig. Det er ikke snakk om noe mesterskapsspøkelse. Det var bare mangel på flyt i løpet. Jeg fikk ikke den posisjonen jeg trengte, sier Jönsson til Nettavisen.

- Ble det ufint i semifinalen?

- Nei, de kjørte smart og de kjørte bra. Men det så ut som det kostet for dem, også.

- Hva synes du om finalen?

- Imponerende. Jeg hadde aldri i verden trodd det skulle bli så store avstander. Det var total utklassing av russerne. Det var imponerende.

- Tror du det hadde med den tøffe semifinalen å gjøre?

- Ja, det kostet nok for mange. Jeg håper det. Jeg tror de fikk litt igjen for det i finalen. Om jeg ble sliten på slutten, så håper jeg de også kjente det.

Fem meter unna
Og det gjorde nordmennene. Da Nikita Kriukov og Alexander Panzjinskij rykket i den andre motbakken, kunne selv ikke Northug svare.

Selvsagt hadde han en forklaring på det:

- Jeg tror russerne fikk beskjed om at det var to som falt bak. Jeg holdt på å bli involvert i situasjonen selv, men jeg klarte så vidt å skrense unna. Problemet var at jeg stoppet nesten helt opp i bunnen av bakken, og da stakk russerne.

- Jeg forsøkte å få kontakt og var bare fem meter bak på toppen. Jeg vet at jeg hadde kunnet følge dem hele veien inn til stadion om jeg hadde fått til det, sier Northug.

Vil glede seg – på sikt
Men det klarte ikke OL-debutanten. I stedet vant Kriukov spurtet, og henviste landsmannen Panzjinskij til sølvtrinnet på seierspallen.

Selv hevder Northug at han kommer til å glede seg over bronsemedaljen. Det tar bare litt tid:

- Når jeg får det hele på avstand, kommer jeg til å være veldig fornøyd med medalje i klassisk sprint. Det var noe jeg ikke behersket i det hele tatt før. Det er først i år jeg har begynt å få det til.

Bare spør Emil Jönsson.

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Black Week: De beste motekuppene du gjør nå