- Han tror ikke at han er noe

Foto: Terje Bendiksby/Scanpix

Slik er Norges nye idrettsstjerne.

26.02.12 12:13

VIKERSUND (Nettavisen): Lørdag fløy sensasjonsmannen Rune Velta ned til sølv under den individuelle konkurransen i skiflygings-VM i Vikersund. Hans første pallplass i karrieren.

Etterpå ropte det som kunne krype og gå av pressefolk i kor: «Hvem er egentlig du, Rune Velta?».

- Nei, det er ikke så mye å si om meg, sier sølvgutten til Nettavisen.

- Bor hos mutter'n
Er det én ting vi har lært om 22-åringen denne VM-helgen, så er det at han er en mann av få ord. Rune Velta er en ganske beskjeden og fokusert gutt. Han lar skiene snakke framfor brødhullet.

- Jeg bor hos mutter'n. Hun har lært meg å oppføre meg som folk, forteller VM-sensasjonen.

- Jeg bor fortsatt på gutterommet, men jeg er der sjelden så det går ganske fint, får vi vite.

Men i en idrettsverden der trøndersk sirkusmentalitet lenge har trumfet innlandets trauste hverdagshelter, er kanskje beskjedne Velta likevel et friskt pust. Han er bare en helt vanlig fyr.

- Jeg liker å fiske om sommeren sammen med kompiser og er mye sammen med venner.

- Misliker du alt dette oppstyret?

- Nei, det er ikke slitsomt å snakke med pressen og slik, men jeg skulle gjerne vært hjemme i senga.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Simen Lønning (Mediehuset Nettavisen)

- En stille fyr
Kanskje er det like greit å spørre noe andre enn Rune Velta for å få et inntrykk av hvem Rune Velta egentlig er. Det viser seg imidlertid fort at vårt førsteinntrykk av sølvgutten ser ut til å stemme bra.

- Han er ikke den som tar mest plass i et rom, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til Nettavisen.

- Verken fysisk eller mentalt. Han er en stille fyr som er lyttende og opptatt av å få med seg ting som kan hjelpe ham videre.

Borte fra rampelyset mener likevel Bråthen at 22-åringen ikke er fult så rolig.

- Det er noe som heter at stillest grunn har dypest vann, og det er ikke så langt unna det med Rune heller. Det er mye som skjer der også. Men jeg har veldig sansen for den atferden der du gjør greia di og så bli folk mer og mer kjent med deg etter hvert, sier Bråthen om sølvvinneren fra Lommedalen.

- Men Rune er ikke opptatt av å være noe eller være noen. Vi vet at suksess kan gjøre det merkeligste med selv de sterkeste mennesker, så det er viktig å ha fokus på det for oss rundt ham og hjelpe ham fra å gå rett i den fella som en haug med folk har gjort før ham, sier sportssjefen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Simen Lønning/Mediehuset Nettavisen

- Uvirkelig bra
Lørdag fløy Velta ned til 217 meter i første omgang og ledet med det rennet. Også i andre omgang leverte 22-åringen et knallhopp, men måtte se seg slått av Robert Kranjec, som hoppet 244 meter.

- Det han gjør i dag, jeg tror ikke folk skjønner hvor mentalt sterkt det er. Han sitter igjen som eneste hopper på toppen. Han vet lagkameratene har misset. Han vet at de før ham har hoppet ned på sletta. I tillegg har Koch falt, så det tar lengre tid før han får hoppe enn han har forberedt seg på. Det er så mange elementer som spiller inn i en slik situasjon, sier sportssjefen.

- Men den prestasjonen han likevel leverer. Jeg skjønner rett og slett ikke hva han er lagd av. Det er helt uvirkelig bra. Hadde det vært en Gregor Schlierenzauer eller en Simon Ammann, en av de verstingene der, kunne jeg skjønt det, men det er Rune Velta ... Han har aldri vært i en slik situasjon.

Bråthen håper denne prestasjonen taler for seg selv og at hoppsporten nå kan få et løft. Et løft som ikke innebærer sirkus og tabloide overskrifter, slik vi har sett en del av i langrennssporten de siste årene.

- Jeg tror vi har et potensial til å få enormt populære utøvere gjennom andre måter enn å drive sirkus. Petter Northug er en fantastisk idrettsutøver, og har en haug med medaljer, men det har også vært mye styr rundt ham. Om det er planlagt, vet jeg ikke, men i hoppmiljøet, og her sier jeg ikke at Northug ikke gjør dette, men for oss er det veldig viktig å forstå hvor du kommer fra, sier Bråthen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Simen Lønning/Mediehuset Nettavisen

- Må stille opp
- Alle må forstå hvordan alt henger sammen. Hvis vi ikke stiller opp for ildsjelene og de som har lagt grunnlaget for hopperne, så er framtida ødelagt.

Med dette mener Bråthen at hoppsporten står i fare for å dø ut, om vi ikke tar vare på tradisjonene.

- Tenk hvor kjedelig det er å være den siste gode skihopperen fra Norge. Sitte på gamlehjemmet og oppleve at NRK eller andre ikke sender hopprenn fordi nordmenn ikke er gode nok lenger. Fordi vi ikke hat tatt vare på den tradisjonen gjennom å sette pris på grunnen til at vi er der vi er i dag, sier Bråthen.

Allerede søndag kan de norske hoppgutta igjen vise at nordmenn fortsatt er gode nok. Da er det duket for lagkonkurransen i Vikersund og Norge må tåle å være blant favorittene.

Foto: Simen Lønning/Mediehuset Nettavisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.