RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

- Han vant på Vino-måten

Sist oppdatert:
Alexandre Vinokourov er i ekstase etter Astanas to ardennertriumfer.

Det mye omtalte Astana-laget har ikke fått det helt til de siste sesongene.

Situasjonen var faktisk så kritisk at en skadet Alexandre Vinokourov måtte ta en sesong til på sykkelsetet for å berge lagets world tour-lisens.

Uten veteranens poeng fra sesongen 2011 ville laget rykket ned til sportens nest øverste nivå. Det til tross for at 38-åringen brakk lårbenet etter en stor velt på den niende etappen under fjorårets Tour de France.

Forrige uke fikk Astana to store oppturer. Enrico Gasparotto og Maxim Iglinskij sørget for jubel i Astana-leiren etter triumfene i henholdsvis Amstel Gold Race og Liège-Bastogne-Liège.

Les også: Vinos arvtaker vant i Liège

Hylles av Vino
- Vi har ventet lenge på slik seier. Det har vært en fantastisk uke for laget vårt, sier en glad Alexandre Vinokourov til cyclingnews.com.

- Sesongstarten var langt under vår forventning, men disse to klassikerseirene har satt en stopper på en tøff tid. Det viser at kasakhstansk sykling ikke bare handler om meg. Jeg fortalte Iglinskij at jeg nå kan legge opp stille og rolig.

Etter årets sesong vil Vinokourov parkere (konkurranse)sykkelen og gå inn i lagets støtteapparat. Det betyr ikke at han har en finger med i spillet allerede.

- Jeg ringte Maxim søndag morgen. Jeg la merke til at han hadde gode bein under Amstel Gold Race og Fleche Wallonne. Han syklet perfekt (søndag). Han gjorde det på Vino-måten. Jeg sa han at han burde vente til Roche-aux-Faucons og deretter følge (Joaquim) Rodriguez' angrep. Da han gjorde det, var jeg trygg på at han ville komme på podiet. Litt senere parkerte han Rodriguez på St-Nicolas og slo på turboen for å innhente (Vincenzo) Nibali.

Ladet opp i høyden
Vinokourov, som vant den samme klassikeren i 2005 og 2010, erkjenner at det har vært en lang kamp for Maxim Iglinskij.

- Han har manglet motivasjon. Da han vant Strade Bianche og en etappe i Tirreno-Adriatico i 2010 sa jeg: - Du kan sykle som (Alejandro) Valverde.

- Da svarte han: Nei, jeg er ikke på hans nivå, forteller Vinokourov.

- I år har han gjennomført høydetrening flere steder og han er motivert igjen. Etter denne seieren kan han ta et nytt steg. Han vil dra tilbake til Kasakhstan i morgen (tirsdag) og hvile før han begynner en ny periode med Tour de France og OL-forberedelser.

Se også: Sykkeluka i store bilder

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ventet på kasakhstansk triumf
Etter italieneren Enrico Gasparottos Amstel Gold Race-triumf måtte faktisk Alexandre Vinokourov berolige Kairat Kelimbetov (sykkelpresident i Kasakhstan) om at hjemlandet også ville få en triumf snart.

Janez Brajkovic' etappeseier i Katalona rundt var før øvrig lagets eneste triumf i 2012 før Gastarotto slo til i den nederlandske bakkeklassikeren.

- Jeg blir enda mer fornøyd når en rytter fra Kasakhstan vinner. Vi motbeviste de som ikke har trodd på kasakhstanske ryttere. Jeg minnet Maxim på det da jeg snakket med ham i går (søndag) kveld: - Jeg har alltid trodd på deg.

Alexandre Vinokourov sykler Tyrkia rundt som vil pågå hele denne uken. Han sikter mot en ny start i Tour de France før han legger opp etter årets sesong.

Denne gangen kan han legge opp i visshet om at laget vil klare seg uten ham. Laget ligger for øyeblikket på fjerdeplass på world rankingen. I tillegg til Gasparotto og Iglinskij har også Roman Kreuziger og Robert Kiserlovski bidratt med gode resultater.

Her finner du UCIs ranking!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere