*Nettavisen* Sport.

- Han var engstelig som 20-åring

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sveriges nye superhelt var redd for å konkurrere.

04.03.13 12:36

VAL DI FIEMME/OSLO (Nettavisen): 50-kilometeren som avsluttet verdensmesterskapet i nordiske grener, ble vunnet på en måte verden knapt noen gang har sett. Johan Olsson rykket fra feltet og gikk solo. Og holdt unna helt til han kunne heve armene i triumf.

32-åringen sørget dermed for at Sverige endelig tok et gull i Val di Fiemme.

At det skulle bli nettopp Johan Olsson som gjorde dette, var det nok ikke mange som hadde tro på for 10-15 år siden.

- Den utrolige mentale styrken, som han viste i går, den kom mye senere, forteller Olssons far, Tommy.

I et intervju med Aftonbladet avslører pappa Olsson at VM-vinneren tidligere faktisk knapt tørte å stille på startsstreken. Han var redd for å mislykkes.

- Ville ikke stille opp
I starten av seniorkarrieren ble nemlig overgangen til verdenscup og et større publikum et tøft møte for Johan Olsson. Å reise til andre land og konkurrere, var skummelt for den svenske gullvinneren. Før U23-VM i 2003 ville ikke Olsson konkurrere i det hele tatt.

- Jeg opplevde han som engstelig. Han sa til meg at han ikke ville stille opp. Det var vanskelig, men jeg sa at han måtte tørre å komme seg ut av boblen sin litt mer. Han måtte våge å mislykkes, forteller Johan Olssons far, Tommy.

Det var heller ikke Johan som var Olsson-familiens største skitalent. Faren hadde mer tro på storebroren Erik. Men Erik ble presset hardt av sin far, og presset kan ha blitt for stort, innser Tommy Olsson i dag. Erik bestemte seg i alle fall for å finne en karriere utenfor idretten.

Klikk på bildet for å forstørre.

I etterkant innså pappa Olsson at det er viktig at barn ser på skiløp som lek. Det skal ikke være for alvorlig.

- Man skal ikke drive barna for hardt i ung alder. Jeg ville at Johan skulle få mer lekent forhold til idretten, sier Tommy.

Fått mental styrke
Nå har Johan Olsson blitt 32 år. På femmilen søndag viste han frem en enorm mental styrke. Han gikk alene i front mesteparten av løpet. Petter Northug gir konkurrenten skryt.

- Han var den sterkeste. Når du gjør det på den måten, er det imponerende. Jeg tror det bare er Johan som er sterk nok til å gå i tet på den måten, sier Northug.

Gullvinneren var ekstremt godt fornøyd etter løpet, naturlig nok.

- Femmilen er for meg det største man kan vinne. Når jeg gjør det på denne måten, føles det helt sykt, sier Olsson.

Northug trekker frem nettopp den mentale styrken når han beskriver Olssons løp.

- Han gjør noe som ingen har prøvd i mesterskap de siste årene, og han lykkes med det. Det tror jeg vekker tankene hos flere i feltet. Kanskje vi kan få se mer av dette i framtiden, tror Northug.

Olsson er enig.

- Når man går alene inn, føles det nesten urealistisk. Jeg trodde ikke det skulle holde helt inn, men jeg tenkte at de andre skulle i hvert fall få kjempe om de skulle ta meg igjen. Jeg ville ikke ha bronse eller sølv. Jeg skulle gå for gull, så fikk det heller bli 20.-plass om de tok meg igjen, forklarer Olsson.

Den mentale styrken har blant annet kommet gjennom Johan Olssons møte med Anna Dahlberg, som også konkurrerte i langrenn på toppnivå og som i dag er hans kone og har tatt etternavnet Olsson. Hun overtalte ham til å kontakte en idrettspsykolog.

For to år fikk paret også en datter, Molly. Hun har vært en stor inspirasjon for Johan Olsson.

På pressekonferansen etter løpet dediserte han gullet til familien.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Andreas Solaro / Afp Photo

- Dette gullet er for familien min. Min kone, som tar vare på barnet vårt mens jeg er her. Hun gjør det mulig for meg å være en del av skieliten. Hun støtter meg i det jeg gjør, sa Olsson.

Annet fokus i familien
Med en far opptatt av at Johan Olsson skulle lykkes, ble det mye prat om idrett i oppveksten. Det er mindre langrennsprat i Johan og Annas familie. Det skriver Expressen.

- Vi snakker veldig lite om langrenn. Vi prøver å unngå det så mye som mulig. Det blir trist om man trener fem timer om dagen og snakker om ski resten av dagen. Vi snakker mer om innredning og andre ting som ikke handler om idrett, forteller Olsson.

Han forteller at tilstedeværelsen av familien i Val di Fiemme har betydd mye.

- Det har hatt stor betydning. Man vil savne dem ekstremt mye hvis man er tre uker uten dem. Jeg har en toåring og det skjer ekstremt mye med henne mens jeg er borte. Det gir selvfølgelig en glede og en trygghet at de er her, sier familiemannen.

Medaljene blir mindre viktig i forhold til datteren.

- Når man holder rundt sin datter kjenner man at det ikke er det som skjer på arenaen som er viktigst, sier gullvinneren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.