*Nettavisen* Sport.

- Han var sjokkert over nivået

Foto: Erlend Aas (Scanpix)

Egil Drillo Olsen om: * Barcelona-fotballen og La Ligas svake nivå * Erkefienden Fredrikstad * Sin største bragd * Det fineste stedet han har besøkt * Og masse mer

24.01.11 12:32

Nettavisen ba leserne stille sine spørsmål til landslagssjef Egil Drillo Olsen.

Her er svarene!

Troppen mot Polen: Tettey tilbake på landslaget

Hågen Furu fra Sunndalsøra og Fredrik lurer på hva Drillo selv mener er hans største trenerbragd. Er det Brasil-seieren? England-seieren? Vålerengas seier mot Besiktas eller hva?
- Jeg skjønner godt at Brasil-kampen nevnes. Det var dramatikk. Vi kom oss videre, og det var også en bra kamp kvalitetsmessig. Vi vinner 6-4 i sjanser mot dem, og vinner egentlig fortjent etter en bra kamp. Men jeg kan også nevne andre gode kamper. England-kampen var bra. Polen-kampen borte, da vi vant 3-0, likeså. Men i et litt større perspektiv så er kanskje den største bragden det vi fikk til i Vålerenga. Jeg overtok dem da de lå sist. Det var 11 kamper igjen. Vi vant ni av de 11, og jeg førte dem et godt stykke opp på tabellen.

Det samme skjedde vel da du trente Aalesund - at dere vant alt på høsten?
- Ja. Og det bruker jeg også som et eksempel på tilfeldighetene innen fotballen. Vi tapte alt på våren i Aalesund. Så vant vi alt på høsten. Men vi gjorde jo ingen endringer. Vi terpet på de samme tingene. Hør bare dette. Vi møtte Clausenengen hjemme på våren. Vi vant 15-6 i målsjanser, men tapte 1-2. Alt gikk galt den våren. På høsten møtte vi dem i Kristiansund. Igjen vant vi 15-6 i målsjanser. Da vant vi 6-0. Kampene var ganske like både med sjanser og spillfordelingen. Det sier sitt om tilfeldighetenes rolle i fotballen. Det kan spille en stor rolle. Vi hadde vanvittig mye uflaks den våren, og tilsvarende flaks den høsten.

Så Enga-prestasjonen den høsten er den største trenerbragden din?
- Ja. Når man overtar et lag som ligger på sisteplass av 14 lag, og vinner ni av de 11 siste så sier det sitt. De to vi tapte? Vi fikk en håpløs straffe imot oss på Lerkendal mot RBK to minutter før full tid. Spilleren var til og med på vei ut av 16-meteren. Det var så dumt. Jeg lå på Ullevaal selv den dagen. Hadde akkurat operert en hofte, så jeg så ikke kampen. Det var uansett helt jævlig. Så tapte vi også i Bodø, etter en feil idømt straffe der. Flere tap var det ikke. Så den høsten henger høyt, veldig høyt.

- Det var vel i den samme perioden vi også slo Besiktas, var det ikke? Vi slo Rapid Bucuresti i runden før. Det ble 2-2 der. Vi vant 1-0 hjemme. I Romania scoret forresten John Carew et av sine mest fantastiske mål i hele karrieren. De hadde scoret. Vi tok avspark. Så var ingen Rapid-spillere borti ballen før han hadde scoret. Besiktas-kampen? Det var ingen superkamp. Det var mer spesielt ved at vi snudde 0-3 til 3-3. Så røk vi altså ut av Europa etter 2-3 og 0-3 mot Chelsea.

Frode Bjerknesli Hansen lurer på om vi får se deg med en 3-5-2-formasjon igjen ...?
- Nei.

- For det første så lurer jeg på hva jeg egentlig tenkte på da jeg forsøkte det, sier Drillo.

- Når man møter San Marino så går det an, men nå er vel San Marino den eneste prügelknaben i Fotball-Europa. Land som Andorra og Liechtenstein får jo faktisk noen resultater i ny og ne. Ingen er så dårlig som San Marino, men du klarer ikke å spille et rent soneforsvar med tre mann bak. Det fungerer ikke i banebredden med tre. Man må gi en masse innrømmelser til markeringsfotballen. Jeg er riktignok ikke like klar som før på at det er helt håpløst å spille markeringsfotball, men jeg synes fortsatt soneforsvar er sterkere. Og man kan altså ikke spille soneforsvar med tre mann bak.

- Det var vel et par kamper vi forsøkte dette i, og vi startet jo faktisk også med tre bak i 2-1-seieren mot Nederland, men tre bak en gang til? Aldri. Det kan jeg garantere.

Jan A. lurer på om du har tatt ut eller vært nær ved å ta ut mange spillere fra lavere divisjoner i Norge?
- Det har jeg vel sikkert ... (tenker). Debuterte Ronny Johnsen da han spilte for Eik og de fortsatt var i 2. divisjon? Akkurat nå husker jeg ikke noen som har vært nær ved å komme med, men ikke gjorde det fra lavere divisjoner. Det har vel ikke skjedd så ofte at de vurderes.

Eivind vet du er god på geografi, men lurer på hva som er det fineste stedet du har besøkt?
- Jeg har vært i 75 land. Vi sjekket det med hele støtteapparatet vi møtte Irland. Vi krysset av for alle mann. Jon Mørland (landslagets pressemann) hadde også vært i 75 land, men nå hadde jeg akkurat lunsj med en som hadde vært i 191 land. Så langt kommer jeg aldri. Jeg kommer neppe over hundre. Men fineste? Iguazu er i alle fall høyt opp på lista.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Juan Mabromata

- Det er litt rart. Det er egentlig tre store fosser i verden - Victoria, Niagara og Iguazu. De som har sett alle tre er ikke i tvil - Iguazu er flottest. Det er en foss, eller det er vel 175 fosser. Fantastisk flott. Det ligger på grensen mellom Argentina, Brasil og Paraguay.

- Og du var der for å?
- Jeg var der med Gutta på Tur. Bjørn Dæhlie var ikke med. Jeg var med i stedet for ham. Vi skulle til Brasil for å hilse på Mario Zagallo, som da trente São Paulo. Det var ikke så lenge etter fotball-VM, og Iguazu gjorde inntrykk. Det var flott, selv om jeg ikke har sett Niagara eller Victoria.

Thomas lurer på om du noen gang har spilt dataspillet Football manager?
- Hehe. Nei. Det har jeg dessverre ikke. Jeg har hørt om sånne spill, men når jeg skal gjøre noe annet så er jeg (som kjent) kryssordløser.

Anders N. Sandvik lurer blant annet på hva som trigget geografiinteressen din?
- Jeg var et konkurransemenneske. Det var det som drev oss. Vi var tre gutter i klassen som startet med geografien. Jeg kom på skolen og fastslo at jeg hadde lært meg de 25 lengste elvene i verden. Dagen etter kom de tilbake og sa at de hadde lært de samme 25 - og litt mer. Så dette var konkurranse hele veien.

- Jeg pleier å si som et eksempel på hvor gal jeg var at jeg kunne hovedstedene i alle de viktigste departementene i Frankrike - med norsk uttale. Da er du passe gal ...

VIF-gutten Leo Jonassen sier at han var sikker på at Tor Hogne Aarøy skulle komme på landslaget da du gjorde comeback?
- Han var i alle fall veldig nær. Han ble jo også tatt ut, men måtte melde forfall på grunn av fødsel.

- Har han sjanse nå da? Som en joker fra Japan?
- I utgangspunktet vil jeg si at det at han er i Japan, og Jan Gunnar Solli er i USA, det svekker landslagssjansene deres. Det handler om tidsforskjeller etc. til enkeltlandskamper. Da må man i så fall være opplagt god nok for å komme med.

Helge Pedersen så en landskamp mellom Norge og Sverige i 1967/68. Odd Iversen scoret på et brassespark. Ellers husker han lite. Kan han skryte på seg å ha sett deg som spiller i en landskamp?
- 1967/68? Da var jeg 23/24 år gammel. Da var vel Wilhelm Kment landslagstrener. Da spilte jeg ikke.

- Min landslagskarriere var jo da jeg var 20/21 og 29/30 år gammel. Jeg spilte ingen landskamper da jeg var god. Kun i starten og på slutten av karrieren.

- Hvorfor?
- Det var jo en tremannskomité som tok ut laget den gangen. I gamle dager. Jeg snakket med én av dem som satt i komiteen, han sa at han ikke visste hva det var, men hver gang mitt navn ble brakt på bane, så truet Kment med å ta sin hatt og reise hjem. Hva det var? Umulig å si. Jeg har hørt, via via, at vi hadde meget ulike politiske synspunkter den gangen. Jeg var jo stemplet som kommunist den gangen. Det kan ha vært det. Men han var pertentlig også, og jeg spilte jo med trøya utenpå og hadde langt har.

- Det eneste som kan sies sikkert er at jeg definitivt ikke var hans type.

Flere, deriblant Ståle og Sindingsberget, lurer på om du har vurdert å sette muren på streken ved frispark fra 20 meter ...
- Nei. Jeg har ikke det. Det er ikke det jeg er mest opptatt med. Som regel er det assistentene som har hatt ansvaret for sånt.

- Men å sette muren på streken? For det første er det fortsatt plass mellom hodene og tverrliggeren. Banker man ballen oppunder tverrliggeren går den jo da fortsatt inn. Jeg har heller ikke sett noe forskning - eller sjekket selv - men det kan jo ikke være all verdens vanskelig å finne ut av dette. Man kunne gjort et eksperiment. Man kunne gjort hundre forsøk med og uten mur på streken. Hypotesen min er imidlertid at det ikke ville lønt seg med muren på streken.

Sindingsberget lurer også på om gode lag utnytter sjansene sine bedre eller om de vinner fordi de skaper flere sjanser?
- Det jeg har av statistikk og forskning på dette tyder på at det ikke er noe særlig forskjell. Det vil si, gode lag utnytter sjansene sine like godt som de dårlige. Man scorer omtrent like ofte - uansett om man er spiller i Tippeligaen eller er et spansk topplag.

- I enkeltkamper kan det imidlertid være kraftige forskjeller. I kvalifiseringer, som vi er i nå, kan man også ha tur eller utur. Åge Hareide hadde jo veldig utur da han var landslagstrener i 2008. I nesten alle kampene den gangen fikk han dårligere betalt enn det sjansene skulle tilsi. I fjor, med Norge, scoret vi på én av fire sjanser. Motstanderne scoret på én av fem. Det kan tyde på at vi hadde litt marginer med oss.

- Har du et beste- eller verste-eksempel?
- Det verste jeg kommer på var i debutkampen til Nils Johan Semb som landslagstrener. De slo Latvia 15-3 i målsjanser, men tapte 1-3. Personlig tror jeg det verste må ha vært da jeg var i Aalesund og møtte Hødd i cupen. Vi vant 16-1 i sjanser. Den ene sjansen de fikk kom på overtid. Men de satte den, og vant 1-0. Det var den våren vi allerede har snakket om i Aalesund. Da alt gikk galt. Jeg aner ikke hvor mange vi hadde i stolper og tverrligger i den kampen.

- Landslaget i 2010 var egentlig en litt rar sesong. Vi var skikkelig uheldige mot Ukraina. Da vant vi 10-2 i sjanser, men tapte 0-1. Men i alle andre kamper vant vi sjansestatistikken knepent. Vi vant gjerne 6-4, 6-5 i sjanser. Da lukter det uavgjort. Man kan også tape. Men vi tapte kun mot Ukraina og da vi tapte fortjent borte mot Kroatia. Men man har marginer på sin side når man vinner nesten alle kamper med 6-4 eller 6-5 i sjanser

- Stemmer det at du har som mål at landslaget skal skape ti sjanser i hver kamp?
- På Ullevaal, ja. Men som sagt, vi skapte ti målsjanser der mot Ukraina, men det var likevel én av de to kampene vi tapte i 2010.

Jørgen (21) lurer på om mange har sagt nei til å spille for deg på landslaget?
- Ikke som jeg kan huske. Lars Bohinen sa nei til én kamp, mot Frankrike, men det var ikke på grunn av meg. Dette er vel så marginalt at jeg ikke kan si at jeg har vært borti det.

Steffen Iversen og Petter Vaagan Moen dro til Championship i England. Basse lurer på hva du synes om det?
- Kvalitetsmessig er det ikke langt unna Tippeligaen. Det er altså greit. Ola (By Rise) så dem i helga. Men i mange av de store ligaene i Europa så er ikke den nederste halvdel av tabellen all verden. Jeg ser lite av den type fotball så jeg skal ikke være bombastisk, men Premier League holder i alle fall anstendig standard i hele ligaen.

Ole Kristian Grime lurer på om du fortsatt mener at Barcelona spiller fortidens fotball?
- Vel, jeg tror den voldsomt possesion-orienterte fotballen de står for, sakte men sikkert vil forsvinne, ja.

- Jeg tror Barcelona vinner så mye som de gjør nå av to grunner. Det ene er at de har de beste spillerne, og vinner grunnet spillernes kvaliteter. Det andre er at den nederste halvdelen av den spanske ligaen er ganske så dårlig organisert. Jeg snakket blant annet med Ståle Solbakken som hadde studert Barcelona nøye før de møtte dem i Mesterligaen. Han mente at lagene på den nedre halvdelen i Spania var så dårlig organisert at han faktisk var sjokkert. Det er faktisk et tankekors - at lag er såpass dårlig på det i en så stor liga som den spanske. Det er jo gjerne lettere å utarbeide defensive og gjerrige strategier, og når man møter Barcelona så vet man hva som kommer. Da må man gjøre noe med det, men disse lagene slipper jo stadig vekk inn fire, fem eller seks mål.

Gunnar lurer på hvorfor du, som er fra Østsiden, aldri spilte for Fredrikstad?
- Jeg fikk tilbud fra Fredrikstad, men den gangen var det ikke så vanlig å skifte klubb. Man kjøpte ikke spillere så mye den gangen. Det var mer tilfeldig. Det handlet om personer. Jeg spilte jo for Sarpsborg mens jeg studerte i Oslo. Da pendlet jeg fram og tilbake med treneren.

- Hvorfor Sarpsborg, da?
- Folk i Sarpsborg var tidlig ut. De lånte meg en gang til en juniorturnering i Verdal i Nord-Trøndelag. Dermed var kontakten opprettet. Jeg var jo en barnestjerne den gangen.

- Hvorfor aldri FFK?
- Fredrikstad var jo hovedfienden i langt større grad enn Sarpsborg. Det var den gærne siden av elva. Det hadde noe med det å gjøre. Det var jo en fra Selbak den gangen, som gikk til Fredrikstad, han ble frosset ut i Selbak etter det. Det var andre tider den gangen, sier Drillo.

Helt til slutt- Snorre, Marina og en rekke andre har sendt noen geografinøtter ... hvilket fjell er Oseanias høyeste?
- Det er Puncak Jaya. Noen sier det er 5030 meter høyt, men kildene spriker. Mest sannsynlig er det ikke mer enn 4900 meter.

- Snorre skriver at det er 4884 meter ...
- Ja, jeg har sett det også. Og Erling Kagge sier at hvis tallene spriker fra litt over f.eks. 5000 eller 6000 meter til litt under, så er det sannsynligvis litt under. De blir litt høyere fordi det er så stor prestisje i å være litt over f.eks. 5- eller 6000 meter.

- Forresten, jeg driver akkurat nå og oppdaterer boka «Drillos verdensatlas». Når den kommer ut, vil den ha verdens mest pålitelige fjelliste.

- Hva er overflatearealet til Øst-Timor?
- 14.000 km².

Det er rett. Helt til slutt - hva er det høyeste fjellet på Eidsvoll?
- Det er Skreikampen. Det er vel 625 meter høyt, er det ikke?

(Drillo snur seg, henter ut en perm, blar rett opp på en side og kikker)

- Hm. Det var 698 meter høyt.

- Men det var vel ikke så verst det, var det?

Neste måned får du sjansen til å stille ditt spørsmål til en annen idrettskjendis i Norge. Følg med for å finne ut hvem vi da møter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag