*Nettavisen* Sport.

- Håper Godset har festet i hele vinter

- Når ikke pappa lenger sitter på tribunen, kan jeg tillate meg en klarering eller to, sier Start-midtstopper Jesper Mathisen. Foto: Håkon Kristian Stavrum (Nettavisen)

- Jeg så pappa full en gang. Der og da bestemte jeg meg for at det skulle aldri mine barn få oppleve.

05.04.14 02:00

KRISTIANSAND (Nettavisen): Han er sønn av legendariske Svein «Matta» Mathisen. Lagkamerater karakteriserer ham som en engel utenfor banen, og en djevel på banen. Han har kanskje Tippeligaens hardeste skudd. Likevel spiller han midtstopper.

- Det var spiss jeg skulle bli, det var meningen til Sjefen. Midtstopper var noe av det verste. Hadde han visst at jeg ikke ble spiss eller midtbanespiller, er det nok mange andre yrker som ville stått høyere i kurs enn midtstopper.

Jesper Mathisen (27) er tredje generasjon Start-spiller. Bestefaren, Alf, har klubbens gullnål og var oppmann i en årrekke. Faren spilte 327 seriekamper for klubben, og scoret nesten hvert femte mål Start hadde i perioden 1969 til 1989.

Man kan si mye om «Matta», men han brukte sjeldent hodet.

-Av flere hundre mål er bare ett på hodet. Og da ble han truffet av en ball. Ekspertene strides fortsatt om det var med hodet eller skulderen, smiler Jesper.

Om «Matta» ikke headet så mye, så gikk det fort rundt oppe i hodet på klubblegenden både på og utenfor banen. I tillegg var han en mann alle likte. Man skal ikke gå mye rundt med sønnen i Kristiansand sentrum for å oppdage at sønnen har arvet mange av egenskapene og posisjonen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jesper Mathisen har arvet mye av farens posisjon som en populær mann i Kristiansand. - Når det går bra, blir det mange hilsninger. Går det dårlig, blir folk stille. Foto: Håkon Kristian Stavrum (Nettavisen)


I fjor lå Start helt sist på tabellen langt ut i sesongen, og da var det færre godord. Men sørlendingene har det ikke med å skjelle og smelle: - I slike perioder blir det bare stille, og folk forsøker å unngå deg på byen og i butikkene, sier Jesper.

- Åpningskamp mot Strømsgodset i Drammen på søndag, kunne det vært verre?

- Nei, det blir tøft. Godset var klart best i fjor, og har vært det beste hjemmelaget i flere år, så det blir knalltøft. Men det er god stemning på kampene, og Strømsgodset spiller fin fotball. Så all ære til det Ronny Deila har fått til.

- Strømsgodset har lykkes med små ressurser og er en inspirasjon for oss andre. Samtidig har vi vært gode i vinter, og drar dit med tro på at vi kan vinne. Sånne kamper er en bonus for oss. Vi spiller med lave skuldre og får håpe at de har festet i hele vinter …

-Hvem tror du blir årets seriemester?

- Rosenborg. De har samme laget som i fjor, og har fått inn Morten Gamst Pedersen som en stor profil og en god spiller i Tippeligaen. Så jeg blir overrasket hvis ikke de tar gullet.

- Hva med din egen oppkjøring til årets serie?

- Den har vært bra. Jeg har trent godt, er noen kilo lettere enn i fjor og gleder meg til en ny sesong sammen med resten av laget.

Supertalentet
Når du er sønn av en mann som har scoret 106 mål i elitedivisjonen, så får du noen forventninger på dine skuldre. Når Jesper viste seg å være venstrebeint, luktet faren jackpot fra naturens side. Hvor mange tusen timer «Matta» og Jesper terpet detaljer, vet ingen.

- Vi terpet på teknikk – skudd, finter, dragninger, mottak, medtak – det var ikke så mye fokus på det fysiske, men enkle repetisjoner etter repetisjoner. Jeg trente mye mer med pappa enn med laget mitt. -Det er det som må til for å bli god. Man blir ikke god av å trene med kameratene, og pappa sa aldri nei til å trene. Aldri!

- Spilte du ikke løkkefotball?

- Jo, hele dagen. Det var fotball fra morgen til kveld. Men siden både mamma og pappa var lærere, så måtte jeg alltid gjøre leksene også. Men jeg får vel innrømme at jeg ikke var den som jobbet hardest med karakterene, på skolen tok jeg den letteste veien, sier Jesper Mathisen.

«Mattas» store drøm var at sønnen skulle bli spiss, og det så lenge bra ut. Jesper spilte 38 landskamper for aldersbestemte lag og scoret 15 mål. De fleste som så Jesper Mathisens tidlige spillerkarriere ville lett satset penger på ham som en fremtidig toppscorer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fem kneoperasjoner på to år forandret karrieren. Uten dem ville mange satset penger på Jesper Mathisen som en fremtidig toppscorer og A-landslagsspiller. Foto: Håkon Kristian Stavrum (Nettavisen)


Men så kom skadene.

- Jeg opererte kneet fem ganger på to år. Det var nok kostnaden for all skuddtreningen at jeg fikk problemer med standfoten. Så jeg måtte omskolere meg til forsvarsspiller. Nå er det mindre skuddtrening. Nå lever venstrebeinet på det det har lært fra før.

- Har du målt hvor hardt du skyter?

- Ja, men jeg husker ikke resultatet, sier Jesper med kledelig sørlandsk beskjedenhet.

- Tilslaget var det viktigste pappa var opptatt av. Det skulle være rapt og godt, og jeg fikk ikke lov til å gå hjem før det satt som det skulle.

Svein Mathisen hadde nesten bare venner, og noen ytterst få fiender. Men den siste sesongen til Tom Nordlie gnistet det i Start.

- Tom Nordlie og du var ikke perlevenner?

- Nei, for så vidt så var vi ikke det. Men Tom er jo den beste treneren i Norge på feltet. Det han gjorde med Start i 2004 og 2005, var jo helt enestående. Start burde vunnet gull om det hadde vært normalt på slutten der. Han tok Start fra førstedivisjon, og hverken før eller siden har de spillerne vært på det nivået de var da.

- Så var jeg ung og dum, og selvfølgelig var jeg veldig talentfull, men samtidig – hvilken plass skulle jeg tatt på det laget?

- Vi har begge stort temperament, og jeg var nok ikke som andre stille og rolige unggutter. Jeg var nok nokså brautende, så vi hadde våre fighter.

Det hjalp neppe på konfliktnivået at Svein Mathisen også var bak i kulissene, og mediene blåste opp konflikten mer enn det var dekning for, mener Jesper i dag.

- Tom og jeg har snakket ut, og han er en fin fyr og en dyktig fotballtrener. Den prestasjonen han gjorde med Start og det laget, er nesten ikke til å fatte.

- Var det bare din feil?

- Nei, Tom sa og gjorde nok også noen ting. Men det er slikt som skjer i en konkurransegruppe. Alle ville spille hele tiden, og det er ikke mulig. Jeg mente at jeg var mer enn god nok på treningene og at jeg burde fått noen flere sjanser, og så var pappa oppe i hele bildet der og pushet meg. Så det var en miks av mye rart, men Tom og jeg er gode venner i dag, og jeg er rett og slett bare imponert over det han gjorde med Start.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jesper Mathisen har skværet opp med treneren Tom Nordlie, som han regner som landets beste trener på feltet. Foto: Håkon Kristian Stavrum (Nettavisen)


Det ble ikke gull i 2005. Start tapte på målfoto mot Vålerenga.

Og slike sjanser kommer ikke ofte i en by som Kristiansand. Det er ikke så ille som i Bergen, men det begynner å bli en mannsalder siden Start tok seriegull i 1978 og 1980.

Lille Jesper ble født inn i en gjeng av gullgutter.

Den gang var det vanlig å gå på byen både før og etter kamp.

- Jeg spilte med oldboyslaget hver fredag kveld klokken syv. Klokken åtte ble jeg hentet hjem, og da var det pils for gullguttene. De var glade gutter som elsket fotball og som elsket å være sammen. Gudene vet hvor lenge de holdt på.

- Hvorfor ble du avholdsmann?

- Jeg husker at jeg så pappa full en gang. Han kom hjem sent på natt og ramlet inn døren. Mamma skjelte han ut og dro på hytta. Jeg husker at han hadde falt noen ganger og blødde av sårene, så jeg hjalp ham inn. Når jeg var liten, var det verste jeg visste at mamma og pappa kranglet. Og jeg husker at jeg bestemte meg der og da for at om jeg noen gang skulle få barn, så skulle de aldri oppleve noe sånt. Derfor ble jeg avholdsmann.

Ingen må tro at Svein Mathisen hadde et alkoholproblem. Det hadde han ikke. Men «Matta» var en sosial mann som likte å være ute sammen med venner. Når du er profet i egen by, så får du ikke gå i fred.

- Det var helt håpløst å gå sammen med ham på byen. Alle skulle snakke med pappa.

Jesper har mye av det samme, men uten alkohol. Han liker å gå på byen med kameratene.

- Men jeg trenger ikke alkohol for å snakke med folk, sier han.

- Men du har dine egne «demoner», du har en tendens til å ville spille fra deg gård og grunn?

- Ja, og det er nok ikke all rundt meg som har vært like glad for at jeg har vært ærlig på det også.

- Din far likte ikke det noe særlig?

- Nei, men samtidig var det han som introduserte meg for det, med travparken og oddsomganger. Men han hadde jo ikke trodd at det skulle gå over stokk og stein.

For Jesper er det spenningen som trekker ham til pengespill:

- Man må jo ha noe spenning i livet, selv om det ble en forholdsvis dyr spenning over tid. Det er vanskelig å tjene penger på det når du spiller bare for å spille.

- Hadde det ikke vært bedre å begynne å drikke?

- I hvert fall billigere! Når folk kommer bort til meg for å si at de respekterer meg for å være avholdsmann, så pleier jeg å svare at vi alle har vel noen ting.

Klikk på bildet for å forstørre.

Gambleren Jesper Mathisen har skiftet fra sportsspill til eiendomsinvesteringer. Foto: Håkon Kristian Stavrum (Nettavisen)


Jesper Mathisen fylte 27 år tidligere i mars, og håper han kan spille syv-åtte år til, hvis han unngår skader. I motsetning til mange andre toppspillere ser han for seg å gi seg mens han ennå har helse til å ta en joggetur etter spillerkarrieren.

Han har studert idrett ved siden av fotballen, og de siste to årene har han studert for å bli eiendomsmegler. Det er for øvrig en karriere som også den kjente eks-Starteren Claus Eftevaag har valgt med suksess.

Privat har Jesper vridd sin gamblerinteresse over til eiendomsinvesteringer.

- Jeg tok et valg og kjøpte et altfor dyrt hus, så nå går alle pengene mine dit. Det har blitt min form for spenning og sparing. -Det var min far som fikk meg til å investere i eiendom. Etter tre år i Start sa han til meg, at nå har du tjent mange penger, men hva har du igjen? Ikke går du på byen og fester, så hvor er pengene? Da bestemte jeg meg for å kjøpe min første leilighet.

Da «Matta» la opp, hadde han norsk rekord i antall klubbkamper. Han var tro mot Start i alle år, bortsett fra en lynkjapp gjestevisitt som proffspiller i skotske Hibernian.

Jesper er like tro:

- Jeg kunne aldri tenkt meg å spille for en annen norsk klubb.

- Tror du manglende interesse for norsk fotball skyldes få lokale spillere? Start har jo eksempelvis nesten flere fra Costa Rica enn fra Norge?

- Nei, det tror jeg ikke. Sånn har fotballen og næringslivet blitt. Det er få bedrifter i Kristiansand som bare har kristiansandere. Hadde vi bare hatt sørlendinger, ville vi spilt i førstedivisjon.

- Men for meg er det kun Start. Jeg kunne ikke gått til en annen klubb for å tjene 20-30.000 kroner mer i måneden. De pengene hadde jeg bare spilt bort uansett, smiler han.

- For meg er det viktigst å spille for Start, og vinne for byen, mine venner og min familie.

- Apropos vinne; tror du at du vil oppleve et seriegull med Start?

- For klubben er det viktigere å stabilisere oss i Tippeligaen, og jeg har spilt nok på Oddsen til å vite at sjansene for gull er små. Men samtidig er det viktig å drømme om et seriegull eller et cupgull. Fotballhistorien er full av større overraskelser enn at Start skulle vinne gull. Så vi jobber hver dag for å bli best mulig.

- Er det mulig å bryte den sørlandske forbannelsen? Start har spilt seks semifinaler i cupen, men aldri vært i cupfinalen?

- Det hadde vært stort for byen, da ville hele Sørlandet vært i Oslo. Cupfinale er noe alle snakker om, og det finnes folk som bestiller det samme hotellrommet hvert eneste år, men som avbestiller rommet når vi ryker ut. Et cupgull ville løftet hele klubben.

Da Svein Mathisen døde av kreft i 2011, skrev Jesper bok om forholdet til faren.

- Jeg skrev boka som en terapi for meg selv, for å tømme hodet og for å få ned på papiret de minnene jeg hadde om pappa. Da han ble syk, bestemte jeg meg for å holde tale i hans begravelse. Den ble trykket i sin helhet i VG, og det fikk Gyldendal til å ringe for å spørre om jeg ville skrive boken. De visste ikke at pappa allerede hadde skrevet noe, og at jeg også hadde begynt.

Klikk på bildet for å forstørre.

GA UT BOK I 2011: «Pappas siste kamp» ble gitt ut av Jesper Mathisen i 2011. Foto: Tor Erik Schrøder (NTB scanpix)


Jesper har ennå ikke lest sin egen bok, men han vet at minnene er godt bevart for ettertiden.

- Du kan kanskje bli forfatter når fotballkarrieren er over?

- He he, jeg pleier å si til journalistene på treningsfeltet, at når jeg er ferdig og spille, så skal jeg trappe ned og bli journalist.

Det ville i så fall være i farens fotspor. Han gikk fra Start via lokalavisen Fædrelandsvennen og NRK Radio, til TV 2. Også i pressekretser er historiene om «Matta» utallige.

- Historiene om pappa er så mange at det virker som han hadde levd i 100 år. Det er hverdagshumoren, de små situasjonene, det at han alltid hadde humøret på plass. Det er det som er pappa, det er farfar. -Det hjelper meg også i dag. Jeg prøver alltid å tenke på hva pappa ville gjort.

Det vil si, ikke alltid. Spesielt ikke når han spiller midtstopper.

- Når ikke han sitter på tribunen, så kan jeg tillate meg en klarering eller to.

- Han ville vel ønsket at du skulle tatt med deg ballen høyere på banen?

- Ja, så det er viktig for meg å huske at det er grenser for hvor mye spiss du kan være når du er midtstopper.

Den grensen går ved frispark og cornere.

- Det sies at du har et uomtvistelig talent, god teknikk og godt blikk for spillet. Men at hurtigheten er din svakhet. Er du enig i det?

- Nei. Jeg er nok ikke så treg som det kan se ut som, og blir sjeldent fraløpt. Spissene i Tippeligaen er ikke så raske, og du må huske at jeg er så lang og ser litt «elgete» ut når jeg løper. Så det ser tregere ut enn det er.

Fakta

Tabelltipsene

En klassisk historie om «Matta» er fra et årsmøte i Start. Murbryteren og forsvarsklippen Reidar Flaa kom for sent, og alles øyne vendte seg mot forsvarsklippen.

«Hvordan går det med aksjene, Reidar» spurte Svein Mathisen.

«Aksjene?»

«Ja, har du ikke vært hos Megleren?»

Latteren runget i Starthallen.

Megleren var et kjent «vannhull» i sentrum.

En av Sveins gode venner var Davy Wathne i TV 2, og det vennskapet har Jesper overtatt. Fintene og spydighetene hagler på internett, og nå har de to inngått et veddemål om Tippeligaen 2014.

Begge har satt opp en tabell, og vinneren blir invitert på en bedre skalldyrmiddag hos taperen neste sommer.

- Hovedforskjellen er at han har Brann langt nede og Vålerenga høyt oppe. Jeg tror de bytter plass. Men så er jo Davy alltid pessimist når det gjelder Brann. Brann tar nok ikke gull, men at de bør kjempe blant de fem øverste – det bør de jo – med det budsjettet de har.

- Jeg ser frem til den middagen hos Davy på Flekkerøya.

Men den blir uten Chablis.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag