- Håper spillerne tåler feiringen

Foto: Chelsea

Selv José Mourinho klarte ikke det Carlo Ancelotti har gjort denne sesongen.

10.05.10 11:42

CHELSEA - WIGAN 8-0: Mourinho vant seks trofeer på drøyt tre år som manager i Chelsea. Det er ikke enkelt å følge opp en slik suksess. Både Avram Grant og Luiz Felipe Scolari har forsøkt – og feilet.

Carlo Ancelotti feiler ikke. I alle fall ikke så langt.

Drogba ble toppscorer
Søndag ledet italieneren Chelsea til klubbens fjerde seriemesterskap, og det skjedde med stil. Nicolas Anelka satte inn 1-0 før seks minutter var spilt, godt hjulpet av en vennlig linjedommer, og Frank Lampard økte til 2-0 fra straffemerket etter at Gary Caldwell fikk rødt kort for holding som bakerste mann.

I andre omgang rant målene inn, og til Didier Drogbas store glede kom et par av dem også fra hans føtter.

Ivorianeren ville svært gjerne ta straffesparket som Lampard satte inn, slik at han kunne gå forbi Wayne Rooney og vinne toppscorertittelen alene. Carlo Ancelotti sto imidlertid helt fast på at slike oppgaver tilhører Lampard.

Drogba fikk sin trøst. Først gjennom noen vennlige ord fra Lampard, deretter da han midtveis i andreomgangen først headet inn 5-0 og så banket inn 6-0. Ti minutter før slutt rundet 32-åringen av sin fantastiske sesong med å sette inn sitt tredje mål på 17 minutter - et vaskeekte hat trick!

Chelsea ga seg ikke før det sto 8-0 på resultattavlen på Stamford Bridge.

- Dette er fantastisk! Vi gjorde vårt beste og jeg gjorde mitt beste for denne klubben. Det er en fantastisk atmosfære her, med disse supporterne, og jeg synes at vi fortjente å vinne ligaen etter denne sesongen, sier Ancelotti til Sky Sports.

Kan vinne «The Double»
Carlo Ancelotti har dermed lyktes på første forsøk, akkurat som José Mourinho gjorde i 2005. Og akkurat som Mourinho har Ancelotti vunnet to trofeer i løpet av sin første sesong.

Fortsatt gjenstår også FA-cupfinalen mot Portsmouth, en kamp som gir Chelsea sjansen til å ta «The Double» for første gang. Ancelotti kan altså overgå Mourinho allerede nå. Det er i seg selv en fantastisk prestasjon.

Måten det skjer på, er enda mer fantastisk.

José Mourinhos suksess ble bygd på et bunnsolid forsvarsspill, og det var ikke alltid like moro å se på Chelsea for en nøytral fotballsupporter, men Carlo Ancelotti har sluppet spillerne fri.

Resultatet er at Chelsea denne sesongen scoret 102 ligamål. Londonklubben er den første som har klart dette i den engelske toppdivisjonen siden byrivalen Tottenham gjorde det i 1963!

- Mourinho gjorde et fantastisk arbeid og vant to titler på rad. Dette er min første, men jeg håper å gjøre det samme som Mourinho. Nå har vi sjansen til å vinne The Double og jeg håper at spillerne mine klarer det etter denne feiringen, gliser Ancelotti.

Ser opp til de store
Under Mourinho scoret Chelsea 72 ligamål både i 2004/05 og 2005/06, de to gangene portugiseren ledet londonklubben til Premier League-titler. Den første sesongen satte Chelsea rekord i færrest antall baklengsmål med 15, og den andre sesongen scoret motstanderne bare 22 ganger.

Denne sesongen har Chelsea sluppet inn 32 baklengsmål. Det ser ikke ut til å plage Ancelotti nevneverdig. Under lørdagens pressekonferanse la han ikke skjul på at fokuset er på å score mål, ikke forhindre dem, da han snakket om sin forkjærlighet for de store lagene i fotballhistorien.

- Ett av de beste lagene var Brasil i 1970, for angrepsspillet sitt. Og Milan i 1988, kanskje – et fantastisk lag med en fantastisk midtbanespiller, sa Ancelotti og gliste over sin referanse til seg selv.

- Jeg hadde æren av å spille i et lag som ikke bare vant, men forandret historien, fordi Milan på den tiden forandret filosofien i italiensk fotball. De la større press på motstanderne. Det var et veldig godt lag, sa Ancelotti ifølge The Independent.

Få Premier League-ryktene på sms

Tottenham scoret 111
Han påpekte samtidig at enkelte av disse historisk gode lagene aldri vant noe.

- Ett av dem var Nederland sitt i 1974 – et fantastisk lag som ikke klarte å vinne VM. Men alle som elsker fotball husker Nederland bedre enn Tyskland, selv om det var Tyskland som vant VM.

Hvorvidt Chelsea anno 2010 vil bli skrevet med like store bokstaver i historiebøkene som Nederland ble i 1974, gjenstår å se. Faktum er i alle fall at Chelsea har spilt god, underholdende fotball i Carlo Ancelottis første sesong i engelsk fotball.

Ingen lag har scoret mer enn 100 mål siden Tottenham Hotspur nettet 111 ganger i 1962/63-sesongen. I Premier League-sammenheng hadde Manchester United rekorden med 97 mål, som Sir Alex Fergusons lag scoret i 1999/2000, fram til Chelsea søndag slo Wigan 7-0.

Spillerne blomstrer
Florent Malouda er kanskje den spilleren som har aller profittert aller mest på Ancelottis ankomst. Den tekniske franskmannen kom til London sommeren 2007, noen måneder før Mourinho forlot klubben, men det er først denne sesongen han har blomstret – noe hans 12 ligamål vitner om.

Blomstret har også Didier Drogba, som mange trodde ville forsvinne sammen med Mourinho. Ivorianeren har scoret 29 ligamål denne sesongen, mot henholdsvis 5 og 12 da Chelsea vant ligaen under Mourinho i 2005 og 2006. Frank Lampard har scoret 22 ligamål.

Sagt med andre ord: José Mourinho gjorde Chelsea til et vinnerlag, men Carlo Ancelotti har gjort det til et underholdende vinnerlag.

Men selv om suksessen i Premier League er stor, er det et annet trofé som teller enda mer, noe José Mourinho smertelig fikk erfare. Klubbeier Roman Abramovitsj har ennå ikke vunnet Champions League.

Og når alt kommer til alt, er det resultatene i Champions League som Carlo Ancelotti vil bli målt etter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.