- Håper vi kan bli et radarpar

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Strømsgodsets landslagsangripere kan bli en hit i årets Tippeliga.

07.03.10 15:48

Strømsgodsets Marcus Pedersen tok Tippeligaen med storm forrige sesong. På 24 kamper scoret 19-åringen 10 mål og var en svært viktig bidragsyter til at Godset beholdt Tippeliga-plassen.

- Jeg har ikke satt meg noen konkrete mål for årets sesong, men jeg skal gjøre mitt beste, så håper jeg det går bra, sier Pedersen til Nettavisen.

Fortsetter han der han slapp i fjor kan det bane vei for større utfordringer for unggutten.

- Målet mitt er å komme til utlandet. Det er det som er drømmen min, men jeg tenker ikke noe særlig på det nå, sier spissen som har fullt fokus på å gjøre det godt med Strømsgodset i Tippeligaen.

Prøvespilte for Liverpool
Men det er ikke fritt for at fjorårets prestasjoner ble lagt merke til også utenfor Norges landegrenser. Blackburn ble sagt å være interessert, men kom aldri på banen med noe bud.

På banen var derimot Liverpool da Pedersen var 15 år. Den daværende Ham-Kam-spilleren reiste over til storlaget for prøvespill på ungdomsakademiet.

- Det var læring det. Jeg var ikke gamlekaren da jeg var der, men det var en opplevelse, mimrer Pedersen.

Størst av alt var møtet han fikk med stjernespillerne utenfor treningsfeltet.

- Jeg hilste på Steven Gerrard, og det var stort å møte ham, innrømmer Pedersen.

Likevel ble ikke oppholdet helt som Pedersen hadde håpet.

- Jeg var syk da jeg var der, så jeg fikk ikke vist meg fram på samme måte som hvis jeg hadde vært frisk. Det var bittert, for jeg hadde håpet å få ut mitt beste, sier Pedersen.

Dermed hørte aldri Pedersen noe fra Liverpool i etterkant.

Skadefri og uredd
Men Marcus Pedersens utvikling har fortsatt, og foran årets sesong er han mer optimistisk enn på lenge.

- Jeg har vært mer skadefri denne vinteren enn jeg noen gang har vært, så jeg håper det slår ut på en positiv måte, sier han.

Pedersens største styrke på banen er kanskje hans uredde spillestil.

- Jeg går ut på banen uten å være redd for den personen jeg møter, forteller han.

Derimot kan han få det tungt hvis det begynner å butte litt imot. Han har vært ujevn i vinterens treningskamper, og må bli mer stabil på toppnivå.

- Hvis jeg gjør det litt dårlig så henger jeg kanskje litt mye med huet. Jeg tenker litt for mye, og da blir jeg dårligere. Men jeg jobber med dette på egenhånd og prøver nå bare å heve huet etter en miss. Jeg må regne med at det går litt opp og ned når jeg er så ung, så jeg får bare prøve å gjenta de gode prestasjonene, mener Pedersen.

Jostein Flo i verdensklasse?
Strømsgodsets sportsdirektør Jostein Flo har stor tro på spilleren sin, men tror han kan få det tøffere i år.

- Han er veldig lovende, men vil sikkert få mer søkelys i år. Midtstopperne kommer sikkert til å ta ham tøft, så han trenger mer erfaring for å takle dette, sier den tidligere kraftangriperen til Nettavisen.

Men han har løsningen klar.

- Vi må bruke folk som har spisskompetanse i verdensklasse for å forbedre ham på dette feltet, sånne som meg, sier 45-åringen spøkefullt.

Marcus Pedersen er med på notene.

- Hehe, noen ganger kommer han bort på feltet og snakker litt, så kanskje jeg kan lære litt av det, undrer han.

Jostein Flo har nok en utfordring til det unge spisstalentet.

- Han er god, men han må slå meg på avslutningstrening før vi kan ta fram boller og brus, sier Flo.

- Dette er bare mer skryt fra han sin side. Jeg har ikke hatt noen avslutningsøkter med han, repliserer Marcus Pedersen.

Må bli bedre på bortebane
19-åringen mener han er der han skal være treningsmessig foran Tippeliga-sesongen. Det håper han også resten av laget er, og at de dermed kan få en god sesong. Fjoråret endte med en 12. plass på tabellen, kun to poeng bedre enn Fredrikstad på kvalifiseringsplass.

- Vi håper å komme litt høyere opp på tabellen i år enn i fjor. Det er så jevnt i Tippeligaen, så det kan gå begge veier, mener Pedersen om Strømsgodsets muligheter i år.

Nøkkelen for laget ligger på de andre Tippeliga-arenaene.

- Det som blir viktig er å vinne mer på bortebane enn vi gjorde i fjor. Da spilte vi ofte jevnt med hjemmelaget, men tapte med små marginer nesten hver gang, forklarer Pedersen.

Sportsdirektør Jostein Flo tror det kan være en naturlig årsak til det.

- Vi var veldig stabile på hjemmebane, men mistet tryggheten da vi spilte borte. Det kan ha med de unge spillerne å gjøre, tror Flo.

I så måte er det ikke sikkert årets sesong blir særlig mye bedre. Strømsgodset har et ungt lag.

- Vi må nok tåle at det svinger litt også i år, men alle de unge spillerne har hatt en fin utvikling. De har en positiv spillestil, og det blir mange unge spillere vi kan rope hurra for i år. Hvis de slår til kan det bli bra, ferdighetene er veldig spennende, mener Flo.

I tillegg til Marcus Pedersen går blant annet Muhamed Keita, Lars Sætra og Ola Kamara, samt nyankomne Jo Inge Berget, Krister Aunan og Jim Johansen inn i den kategorien.

Radarpar
Det er knyttet store forventninger til Strømsgodsets offensive spill, dersom ungguttene finne samspillet.

- Vi har veldig sterke angripere i Berget, Keita og Pedersen. På det beste er de briljante, så spørs det om de klarer å spille i lag, sier Flo.

Også Marcus Pedersen er spent på hvordan samarbeidet med den tidligere Lyn- og Udinese-spilleren Jo Inge Berget vil gå. De to har spilt sammen før og kan raskt bli en hit i Tippeligaen.

- Jeg har kjent han siden vi var 14 år. Da spilte vi sammen for kretslaget til Indre Østland, og i tillegg har vi spilt sammen på aldersbestemte landslag senere, forteller Pedersen.

Begge to er nå med på Norges U21-landslag. Med denne bakgrunnen kjenner de hverandre godt.

- Han er smart i spillestilen sin og god til å lese spillet. Det er bare å starte på løp, så slår han de pasningene han skal. Jeg håper vi kan bli et radarpar, forteller Pedersen om Jo Inge Berget.

Berget har vært skadet store deler av vinteren, men er nå tilbake og forsøker å komme i kampform til tippeligastarten. Slik det ligger an for øyeblikket blir Marcus Pedersen midtspiss, med Berget i en hengende rolle bak ham.

- Det blir spennende i år, rett og slett. Jeg tror det blir mye morsom fotball, sier Pedersen.

Og blir det morsomt nok kan det føre Norges unge, lovende spiss tilbake til balløya og kanskje laget han en gang prøvespilte for.

Da blir det ikke for å hilse på stjernene utenfor treningsfeltet, men for å spille sammen med dem.

STRØMSGODSET 2010:

+ Skal bli vanskelige å slå hjemme på Marienlyst

+ Mye fart i laget

+ En av Norges mest talentfulle spisser i Marcus Pedersen

- Mange unge spillere, lite rutine

- Har mistet ringreven Fredrik Winsnes til Rosenborg. Winsnes var Strømsgodsets kanskje beste spiller i fjor

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.