RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Har aldri fattet mistanke til Petar

Foto: NTB scanpix
Sist oppdatert:
Petar Vukicevic varslet selv Friidrettsforbundet om dopingsamtalene tilbake i 2011.

Det var mandag Dagbladet skrev om friidrettstreneren Petar Vukicevic og hvordan han hadde forhørt seg om ulovlige dopingmidler tidlig på 2000-tallet.

Ifølge avisen skal treneren ha vært i kontakt med en trenerkollega og forhørt seg om veksthormon, dopingtester og testosteronplaster i perioden 2001 til 2003. Vukicevic skal ha forhørt seg om disse stoffene via e-post og det er disse meldingene Dagbladet nå har fått fatt på. Vukicevic hevder det er helt normalt for trenere å forhøre seg om slikt.

- Jeg har en kamerat som også er en kjent trener. Jeg har spurt ham om enkelte ting. Jeg husker ikke helt nå, men jeg vet at det var snakk om enten veksthormon eller testosteron.

Les: Vukicevic innrømmer dopingsamtale

- Ikke alvorlig
Trenerkollega Knut Jæger Hansen, som blant annet har ansvaret for løperen Ingvill Måkestad Bovim, tolker saken dit hen at Vukicevic ikke har gjort noe galt.

- Siden det ikke er kjent hva som står i e-postene, er det vanskelig å vurdere sakens innhold, sier han til Nettavisen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Antidoping Norge skal ha vært kjent med saken allerede i 2011, men kom da fram til at den var foreldet og gikk ikke videre med den. Det internasjonale dopingbyrået WADA skal også ha blitt varslet om saken.

- Siden de valgte å ikke gjøre noe med saken den gang, tolker jeg det dit hen at dette ikke er en alvorlig sak. Da ville de gjort noe med det, sier Jæger Hansen til Nettavisen.

- Nulltoleranse
Løpetreneren legger imidlertid til at han ikke kjenner seg igjen i uttalelsen om at dette er noe «alle trenere forhører seg om». Jæger Hansen holder seg likevel oppdatert.

- For å snakke for min egen del, har jeg aldri sendt e-poster eller forespørsler til andre trenere om noe slik, sier han.

- Men jeg følger jo med på saker på nett, om hvem som blir tatt og ikke tatt. Men jeg er ikke orientert om hvordan man bruker doping, sier Jæger Hansen.

Overfor NRK reagerer Andreas Thorkildsens trener, Åsmund Martinsen, på fremgangsmåten til Petar Vukicevic.

- Jeg er nok ganske streng, og har fullstendig nulltoleranse på dette området. Jeg vet lite om dette, og har ikke vært interessert i det, heller, sier han.

Til statskanalen sier landslagstrener for langrennsherrene, Trond Nystad, at en slik korrespondanse aldri ville skjedd i hans leir.

- Dette diskuterer vi aldri. Vi snakker kun om trening, utstyr, høydeopphold og teknikk. En slik diskusjon ville aldri ha skjedd hos oss, sier Nystad til NRK.

- Ingen mistanke
Jæger Hansen jobber som fysioterapeut i tillegg til å trene flere profilerte løpere. Han har flere ganger reist sammen med Petar Vukicevic og hans utøvere, og har aldri tenkt at noe var galt.

- Det vil jeg få sagt, at vi har reist mye sammen, og i løpet av alle disse årene har jeg aldri fattet mistanke om at noe var galt, avslutter Jæger Hansen overfor Nettavisen.

Friidrettspresident Svein Arne Hansen sier også til Nettavisen at det aldri har vært noe mistanker mot Vukicevic og hans utøvere. Han har heller aldri fått noen tips om noe slik.

- Ingenting, i løpet av den tiårsperioden jeg har drevet med dette. Vi har aldri hatt noen mistanker om at Petar har vært involvert i slike greier, sier han til Nettavisen.

Vil ha redegjørelse
Hansen forteller at Friidrettsforbundet ikke vet mer enn det som mandag står i Dagbladet om denne saken. Nå håper forbundet å få noen svar på bordet fra Vukicevic allerede mandag kveld.

- Petar er på treningsleir i Sør-Afrika, men vi har bedt om å få en redegjørelse fra ham, sier friidrettspresidenten.

- Vil dere kreve innsyn i de omtalte e-postene?

- Ja, om det er mulig, men vi vet ikke hvem som har dem. Det er kun Dagbladet som har dem, så vidt vi vet. Vi håper at Petar har tatt vare på dem også, sier Hansen til Nettavisen.

- Men det får vi først svaret på senere. Jeg har i hvert fall ikke tatt var på e-poster som går ti år tilbake i tid. Vi vet ikke engang hvilket språk disse e-postene er på, sier presidenten.

- Hvor alvorlig kan en slik sak potensielt være?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere. Det er umulig å si. Men vår policy er at våre utøvere skal ha et ryddig og ordentlig forhold til slike ting, sier friidrettspresidenten.

- Litt merkelig
Ifølge Hansen var det Petar Vukicevic selv som kom til forbundet i 2011 og fortalte om e-postene, og at Dagbladet ville skrive en sak om dette.

- Det er litt merkelig. Dette er ting som ble sagt for lenge siden, og så kommer det sak i dag. Nå får vi bare se hva som kommer ut av det, sier friidrettspresidenten.

Norges Friidrettsforbund vil samarbeide tett med Antidoping Norge for å få klarhet i saken, opplyser Svein Arne Hansen.

P.S. Petar Vukicevic er for tiden på treningsleir i Sør-Afrika og vil først returnere til Norge nærmere juletider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere