- Har aldri gått bedre på ski

Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)

Marit Bjørgen mener hun er blitt enda bedre siden hun ble OL-dronning.

30.09.10 14:41

OSLO (Nettavisen): Det er under fem måneder til VM i Holmenkollen. Onsdag var et av Norges største gullhåp, Marit Bjørgen (30), med på å presentere den offisielle VM-genseren.

Les også: - Her er Thereses VM-genser

Dagen før gjennomførte hun en barmarksøkt i VM-løypene i Nordmarka.

I øyeblikket klarer ikke OL-dronningen fra Vancouver sist vinter å finne en eneste grunn til at ikke også VM på hjemmebane skal bli en suksess, bortsett fra det vanlige forbeholdet om sykdom og skader.

- Det går rett og slett veldig bra. Jeg har fått gjort det jeg hadde planlagt treningsmessig, og fysiske tester viser at jeg er på samme nivå som i fjor – det vil si at de er på nivå med de beste testresultatene jeg noen gang har hatt. Derfor føler jeg meg rolig og trygg, sier Bjørgen til Nettavisen.

Les også: Bjørgens nye fireårsplan

Bedre teknisk
Mens utholdenhetskapasiteten er på omtrent på samme nivå som for et år siden, føler Bjørgen hun har tatt ytterligere et steg på et annet område.

- Jeg har gått teknisk bedre på rulleski i sommer enn noen gang før. Det gjelder egentlig i begge stilarter. Så gjenstår det selvfølgelig å se om jeg klarer å overføre det til vanlige ski på snø, sier Rognes-jenta.

- Har du spesielt hatt fokus på staking etter spurtnederlaget mot Justyna Kowalczyk på tremila i OL?

- Du måtte rippe opp i det ja, sier Bjørgen, før hun svarer alvorlig på spørsmålet:

- Nei, jeg har ikke hatt spesielt fokus på staking. For egentlig føler jeg meg veldig sterk i den teknikken. Det var ikke der jeg tapte mot Kowalczyk.

Lærte av OL-nederlag
I stedet lærte Bjørgen en annen lekse av nederlaget.

- I renn der det er lov å bytte ski underveis, er det utrolig viktig å treffe med byttene. Og det kan hende man må endre planen underveis. Det vil alltid være en viss forskjell på de to parene man bruker, og det er nok veldig viktig å ha det beste paret på slutten, poengterer Bjørgen – som likevel ikke vil si rett ut det alle så under OL, nemlig at Kowalczyk hadde vesentlig bedre glid på de siste kilometerne før avgjørelsen falt i den siste OL-øvelsen.

VM på hjemmebane betyr også at Marit Bjørgen, som det bor i Oslo det meste av året, kjenner konkurranseløypene bedre enn noen gang før.

Styggdalen ganger fem
Tirsdag var hun altså ute på løpetur i Nordmarka, og brynet seg blant annet på Styggdalen – monsterbakken som skal skille klinten fra hveten under VM.

Og Bjørgen føler allerede hun har et overtak på bakken.

- Jeg tenkte på det da jeg var der, at jeg skal jo faktisk bare opp Styggdalen fire ganger under VM. Én gang på 10-kilometeren og én gang på tremila, sier Bjørgen.

En sjekk med Hermod Bjørkestøl, som har vært sentral i utarbeidelsen av løypene, viser at Bjørgen og de andre jentene også får bryne seg på Styggdalen på 15-kilometeren. Uten at det bekymrer Bjørgen nevneverdig.

- Jeg skal nok tåle den en gang til, skriver hun i en sms til Nettavisen.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.