*Nettavisen* Sport.

- Har fått det store gjennombruddet

Foto: Tim De Waele (©TDWSports.com)

Nå snakker Team Sky høyt om Edvald Boasson Hagen i finalen av Paris-Roubaix.

06.04.12 21:31

KORTRIJK (procycling.no): Det har skjedd en endring i leiren til Team Sky. Hør bare hva sportsdirektør Steven De Jongh sier her:

- Edvald er der han skal være, og det kommer vi til å se på søndag, også. Om det ikke skjer noen uhell med ham underveis, kommer han til å være med i finalen av Paris-Roubaix, sier nederlenderen til procycling.no.

Skråsikkerheten skyldes gjennomføringen av forrige helgs Flandern rundt. 24-åringens prestasjon der, får Sky-lederne til å snakke om nordmannens «store gjennombrudd i vårklassikerne».

- Om han ikke hadde vært nødt til å sette foten ned i bakken i starten av Paterberg, hadde Flandern rundt også vært et helt annet ritt for ham, mener De Jongh.

Kurt: - Trenger ikke Edvald-briller
Dagen i forveien snakket vi med Kurt Asle Arvesen og rudsbygdingens muligheter i brosteinsklassikeren. Det flammet i Sky-trenerens øyne da han kom inn på temaet Edvald og Flandern rundt.

- Han gjorde utrolig mange ting rett, selv om resultatet til slutt ikke ble helt slik jeg hadde håpet på. Han har vokst og tatt steget, han lå riktig plassert nesten hele veien og sto nesten distansen. Dersom ikke Vansummeren hadde veltet, hadde Edvald sittet med i gruppa sammen med Juan Antonio Flecha. Da hadde man ikke sett noe til den gruppa igjen, mener Arvesen.

- Hva slags resultat hadde du håpet på?

- Topp 5. Min påstand er at han var en av de fire sterkeste rytterne der. Han viste at han henger med helt der oppe. Jeg trenger verken å ha på med Sky-brillene eller Edvald-fan-brillene for å se at det kunne ha skjedd.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Fredagsvik

- Før startet han altfor langt bak
Servais Knaven har fullført Paris-Roubaix 16 ganger tidligere. Også han lovpriser gudbrandsdølens prestasjon forrige søndag.

- Det var som et gjennombrudd for ham. Det dreide seg om et ritt på 260 kilometer. Edvald har vunnet Gent-Wevelgem tidligere, men det er noe helt annet.

- Det gledet oss at han var på riktig sted til riktig tid. Han var helt der framme, når han trengte å være der framme. Da jeg selv kjørte i Harelbeke og andre ritt i 2009, husker jeg at han kom langt bakfra og passerte ryttere i bakkene. Han var langt framme i finalen også, men han startet altfor langt bak. Det gikk mye bedre nå, også fordi han kjenner løypene mye bedre nå, sier Knaven til procycling.no.

To norske medier møtte Sky
På pressetreffet til Team Sky fredag kveld, var det utrolig nok bare procycling.no og TV 2 Sporten som var til stede.

Dermed slapp vi å slåss om restene, og kunne stille spørsmålene vi selv ønsket til den norske Sky-stjernen.

Her følger hele den 9 minutter og 26 sekunder lange dialogen vi hadde med 24-åringen på The Square Hotel i Kortrijk:

- Hvordan ser du på dine muligheter til å gjøre noe det rister litt av under Paris-Roubaix?

- Jeg følte meg bra under Flandern, og har følt meg bra den uka her også. Det er absolutt mulig å få til noe bra i Roubaix, hvis alt klaffer, men det er mye som kan skje. Jeg føler meg i bra slag og håper at jeg sitter med foran når det skjer ting.

- Var prestasjonen og måten du opptrådte underveis, et lite gjennombrudd for deg i klassikerne?

- Plasseringsmessig var det ikke noe bra, men jeg satt stort sett alltid foran på de riktige plassene. Jeg satt langt foran da det gikk en velt også, men da krasjet jeg med de første som kjørte inn i dem. Jeg var litt uheldig der, men stort sett var jeg alltid på riktig sted og viste meg fram. Jeg håper jeg klarer det på søndag også. I Flandern hadde jeg ikke mer å gi. Da var det helt tomt på slutten.

- Hvor trygg er du på Roubaix-løypa nå?

- Jeg har kjørt igjennom den to ganger nå, og har vært med på alle rekognoseringsturene tidligere. Jeg begynner å kunne den greit. Jeg husker ikke alle partiene, men jeg kjenner meg stort sett igjen.

- Er det en stor ulempe at du kun har kjørt Paris-Roubaix en gang tidligere?

- De har en fordel via mer rutine, men jeg føler at jeg også kjenner løypa ganske bra. Jo mer jeg kjører løypa, jo bedre rutine får jeg også. Det blir bedre og bedre etter hvert.

- Hvor viktig er rutinen du har rundt på laget, folk som Juan Antonio Flecha, Jérémy Hunt, Servais Knaven og Steven De Jongh?

- Vi har mye rutine i laget. Mange har kjørt rittet flere ganger tidligere. Bernhard Eisel kan løypa godt, han også. I tillegg har vi Kurt som jeg har kjørt med tidligere. Vi har mange klassikerryttere og eks-klassikerryttere som har kjørt godt her. Vi har kunnskapen som skal til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Fredagsvik

- Er det en rytter som har fått spesialansvar for å skjerme deg underveis?

- Vi har ikke hatt noe møte ennå, men det er Juan Antonio Flecha og meg det kjøres for. Jeg har ikke fått en mann ennå vi har snakket om, men mest sannsynlig blir det Jérémy Hunt eller Bernhard Eisel. Det var Jérémy som satt rundt meg i Flandern.

- Hvilke ryttere må du følger du ekstra nøye på søndag?

- Du har jo Tom Boonen. Han har vunnet flere løp nå, så han må man følge med på. Og så har du Fabian Cancellara, men han blir vel ikke så vanskelig å slå i år. Det er flere sterke ryttere som er med. Jeg hadde ikke sett for meg at Johan Vansummeren skulle vinne i fjor, så det er mange man må følge med på.

- Tenker du noen gang over hvor lite lyst konkurrentene dine har på at nettopp du skal henge på hele veien inn mot velodromen?

- Det er jo dumt for dem, det. Det er ikke noe jeg tenker så mye på, og jeg vet ikke om de tenker så mye på det, heller. Det tenker vel mest på hva de skal gjøre underveis, men jeg føler i hvert fall at jeg har en bedre spurt enn mange av de andre. I hvert fall under normale løp, men jeg vet ikke hvordan den er etter 260 kilometer på brostein. Forhåpentligvis sitter den da også. Det er mye som kan skje.

- Du har vært inne og terpet på velodromen også, hvordan var det?

- Det var annerledes å komme der med 27 millimeters hjul, så blir det ikke store farten der. Jeg har ikke så mye rutine på bane. Det var godt å ta noen runder og ta en kjapp læretime der. Det er greit å vite grunnprinsippene.

- Hvordan har du det i kroppen to dager før Paris-Roubaix?

- Jeg er ikke så nervøs ennå. Det kommer nok mer i morgen og når det nærmer seg. Jeg er ikke så veldig nervøs og er ganske avslappet. Det er viktig å være spent og ha den spenningen i kroppen. En merker at det nærmer seg og jeg gleder meg til å starte. Det skal bli godt å komme i gang og godt å bli ferdig, også.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Fredagsvik

- Du fortalte TV 2 Sporten i dag at Paris-Roubaix er det morsomste rittet å kjøre, mente du det eller?

- Jeg har ikke kjørt det så mye. De gangene jeg har kjørt, har det vært ekstremt og kult å kjøre – og vondt. Det er det tøffeste du kjører i sesongen, men også et av de artigste rittene. I hvert fall om du er i bra form, og det håper jeg at jeg er.

- Er podiet innenfor rekkevidde?

- Det er vel innenfor rekkevidde, ja.

- Har det vært det før, eller endret det seg med bekreftelsen i Flandern?

- I år har jeg ikke hatt noen problemer. Formen har vært grei hele våren. Jeg har vært godt forberedt, så jeg føler at det er innenfor rekkevidde. Jeg har ingen garanti og ikke så mye erfaring, men jeg håper at jeg er med og kjemper i hvert fall.

Heng med på procycling.no i helga for flere reportasjer om Paris-Roubaix. Vi følger selvsagt også rittet LIVE fra første tråkk, søndag formiddag!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.