*Nettavisen* Sport.

- Har full tillit til Koss

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ådne Søndrål tror ikke det er mulig å holde på en hemmelighet om doping.

16.01.13 21:41

OSLO (Nettavisen): Natt til fredag får vi endelig høre Lance Armstrong innrømme bruk av doping. Avsløringene om «det mest sofistikerte, profesjonelle og suksessrike dopingprogrammet innen idretten noen gang» har satt i gang en heksejakt av gamle idrettshelter, som kan ha drevet med prestasjonsfremmende midler.

I Norge har heltene fra OL i 1994, Bjørn Dæhlie og Johann Olav Koss, fått mistanken kastet etter seg. Begge har flere ganger nektet blankt.

- Jeg vet, mine nærmeste vet og hele laget mitt vet hvordan det var. Vi har ikke noe å fortelle. Beskyldningene er der uansett hva jeg gjør, det lever jeg med, men det er ikke noe problem for meg, sa Koss til Dagbladet i november.

Da bloddoping ble et begrep, og det ble innført blodprøver før OL i 1998, valgte Ådne Søndrål, som var lagkamerat med Koss og blant verdens beste 1.500-meterløpere gjennom store deler av 90-tallet, å legge ut alle resultater av egne blodprøver på hjemmesiden sin.

- Jeg gjorde det for å fjerne all mistanke. Jeg er veldig glad for det i dag, sier Søndrål i et intervju med Nettavisen.

- Jeg hadde uansett aldri klart å sitte inne med det. Jeg tror ikke det er mulig å leve med en sånn hemmelighet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

- Får som fortjent
Den olympiske gullvinneren fra 1998 har full tiltro til at også tidligere lagkamerater på landslaget, har rent mel i posen.

- Jeg tror folk får som fortjent, og er ikke i tvil om at Johann og Geir (Karlstad, red.anm.) var rene. Noe annet har aldri vært tema for meg, sier Søndrål, som heller ikke vil henge ut konkurrenter.

- Jeg har aldri brukt tid på å mistenke andre. Jeg levde i den tro at jeg kunne slå alle.

Spent på Armstrong-intervju
41-åringen tror uansett at man aldri vil klare å bevise doping fra 20 år tilbake.

- Man får nok aldri bevist eller motbevist doping på tidlig 90-tallet, så det er kanskje best å la det ligge. Det er jo ingen som innrømmer noe uten at de blir pushet skikkelig, mener han.

Det er tilfellet med Armstrong, som etter et enormt press angivelig innrømmer doping i et intervju med Oprah Winfrey, som sendes natt til fredag norsk tid.

- Det blir veldig spennende å se hva han har å si. Han har hatt mange tilhengere som fortjener å høre sannheten, mener Søndrål.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.