RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Alex Livesey / Getty / All Over Press (2013 Getty Images)

- Har ikke lyst til å være en taper

Sist oppdatert:
Nå er Arjen Robben endelig kvitt stempelet.

BORUSSIA DORTMUND - BAYERN MÜNCHEN 1-2:

- Det er en så spesiell følelse. Du kan ikke beskrive den. Alt går igjennom hodet. Du har ikke lyst til å være en taper, sier Arjen Robben til Sky Sports.

- Vi trengte å vinne og vi fortjente å vinne, men man må gjøre det. Dette er fotball. Du må jobbe for det, legger han til.

Nederlenderen avgjorde kampen selv, da han styrte ballen forbi Roman Weidenfeller og i mål til 2-1 helt på tampen. Målet kom mens de fleste regnet med ekstraomganger og kanskje til og med straffekonk.

Robben har tapt to Champions League-finaler med Bayern München (mot Inter i 2010 og Chelsea i 2012) og endte også opp på den tapende siden i VM-finalen i 2010 (mot Spania).

Nå er han ikke lenger den som taper de største finalene. Han er den som kommer dit. Og til slutt vinner en av dem.

- Mange fortalte meg at jeg kom til å score i kveld. Jeg bommet på mine første muligheter, men på slutten klarte jeg endelig å ta vare på sjansen, sier lynvingen ifølge NTB.

I storslag
Dortmund åpnet det storstilte oppgjøret best, og Marco Reus var svært delaktig i akkurat det. Like før det var spilt et kvarter produserte de gulkledte to store muligheter i løpet av få sekunder.

Først da Reus på sedvanlig vis fant rom for spydspiss Robert Lewandowski. Polakken fyrte løs fra 25 meter, og skuddet hadde god retning, men Manuel Neuer avverget til corner.

Hjørnesparket førte etter hvert til at Reus kom seg i god innleggsposisjon ute til høyre. Lewandowskis landsmann Jakub Blaszczykowski mottok det harde, flate innlegget, men skuddet hans ble også stoppet av Bayerns sisteskanse.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Dortmunds midtbane fortsatte å sette preg på sesongens største kamp i europeisk fotball.

Hjemme i Tyskland har derimot rivalen fra München vært best både i ligaen og cupen. Bayern vant serien suverent med hele 25 poeng ned til Reus og co. på andreplass, selv om de ikke har slått Dortmund i innbyrdes møter i serien på tre sesonger.

I cupen slo Jupp Heynckes' mannskap ut Dortmund i kvartfinalen med 1-0.

Sto i veien
20 minutter var spilt av Champions League-finalen da Marco Reus fyrte løs. Heller ikke den avslutningen var god nok til å passere Manuel Neuer.

Neuer har tidligere fått føle på hvordan en overgang til Bayern München kan føles for fansen til andre tyske toppklubber.

Etter at Tysklands landslagskeeper annonserte sin avgang fra Schalke i mai 2011, og at Bayern var hans neste arbeidsgiver var en dårlig skjult hemmelighet, fikk han seg en overraskelse under feiringen av Schalkes cupgull like etter.

Utover i omgangen begynte Bayern også å spille seg til gode sjanser. Bare sekunder etter at Franck Ribéry burde vært vist av banen for minst ett bevisst albueslag mot Lewandowski, kom Mario Mandzukic til en avslutning med hodet fra kort hold.

- I første omgang slet vi med å komme inn i spillet. Da var det lett å se at favorittpresset tynget. Etter pause var vi vesentlig bedre, mener Bayerns trener, Jupp Heynckes.

Han vant Champions League med Real Madrid i 1998 og er nå den fjerde treneren som vinner denne turneringen med to ulike klubber.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Ballen sneiet både hånda til Roman Weidenfeller og tverrliggeren før den fortsatte over målet. Den påfølgende corneren ble nikket like over av Javi Martínez.

Weidenfeller skulle få mer å gjøre de påfølgende minuttene. Dortmunds kaptein måtte i aksjon to ganger for å stoppe Arjen Robben med fri vei mot mål. Mellom nederlenderens to muligheter var også Robert Lewandowski farlig nær ved å skaffe Dortmund ledelsen i den andre enden av banen.

Vendepunkt
Etter en noe tregere start på andre omgang, økte både temperaturen og tempoet på et viktig tidspunkt. Nemlig da storfinalens første mål ble scoret.

I det kampen var i ferd med å passere en time med spilletid ble Arjen Robben igjen spilt fri i bakkant av Dortmunds forsvarsfirer. Nede ved dødlinja klarte vingen denne gangen å få ballen forbi motstanderens keeper, og inn foran målet.

Der var Mario Mandzukic beredt til å sette inn 1-0 for Bayern, omtrent på blankt mål.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Dermed hadde ikke Dortmund noe valg. De måtte finne tilbake til taktene fra innledningen, og var nødt til å angripe.

Sju minutter senere ga det uttelling. Dante sparket da på klønete vis ned Marco Reus innenfor 16-meteren. Dommer Nicola Rizzoli pekte på straffemerket, og den avgjørelsen var det lite å si på.

Ilkay Gündogan var iskald fra krittmerket og sendte ballen motsatt hjørne for det Manuel Neuer valgte.

Men Dortmund hadde maktet likevel ikke å bygge videre på målet. Isteden var det Bayern som presset dem mer og mer tilbake.

Roman Weidenfeller måtte flere ganger ta fram sitt ytterste for å holde ballen borte fra nettmaskene bak seg.

Men da Robben enda en gang kom seg gjennom kunne den rutinerte keeperen ikke gjøre stort. 2-1 var et faktum.

Bayern kunne kontrollere inn lagets største triumf siden den samme tittelen ble vunnet for tolv år siden. I sin tredje finale på fire år lyktes de rødkledte endelig igjen i den aller største turneringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere