*Nettavisen* Sport.

- Har jeg krasjet?

Chris Horner (Radioshack) kommer i mål på den 7. etappen i Tour de France 2011 forslått. Foto: (Sirotti)

Syklet fire mil med brukket nese og hjernerystelse.

09.07.11 11:20

Fredagens etappe gikk stille og rolig for seg, inntil det gjenstod fire mil.

Da smalte det, når rytterne plutselig lå strødd over hele veibanen ettter en massevelt.

Kameraene fanget etter hvert opp Bradley Wiggins der han lå og vred seg i smerte.

Les også:- Kona vil ta seg av Bradley

Mens fotografene var opptatt av briten lå det en amerikaner igjen i grøften på den andre siden av veien. Det var Radioshacks Chris Horner.

Brukket nese og hjenerystelse
39-åringen var en skikkelig outsider i årets Tour de France, etter at hann lekte seg med Andy Schleck i Tour of California.

- Han vet ikke hvor han er akkurat nå. Vi får se hva resultatet av testene viser, men jeg frykter det verste, sa sportsdirektør Johan Bruyneel rett etter målgang på lørdag.

Rapporter forteller at Chris Horner var så omtåket at da han trillet i mål 12 minutter etter feltet at han ikke kunne forstå hvordan han hadde tapt så mye tid. Han hadde ingen minner fra krasjen og visste knapt hvilket ritt han deltok i.

Se også:Fra himmel til helvete

Lørdags morgen bekreftet Radioshack at Horner er ute av Tour de France, etter at han ble diagnostisert med en brukket nese og hjernerystelse fredags kveld.

Les også:«Johan trodde jeg var gal»

Team Radioshack dro til Tour de France som et av de sterkeste klatrelagene. Med ryttere som Andreas Klöden, Levi Leipheimer, Chris Horner og Janez Brajkovic manglet det ikke på kvantiteten når laget skulle angripe Alberto Contador og Andy Schleck. Men etter den første uken er laget kraftig svekket.

- Selvsagt har det vært tre tøffe dager for oss etter at Jani (Brajkovic) krasjet ut av rittet, Levi krasjet igjen i dag (fredag) og nå har vi kanskje mistet Chris, oppsummerte en lettere fortvilet Bruyneel.

Fokus på hodeskader
Alle veltene i årets Tour de France har satt fokuset på et tema som aldri har vært debattert i stor grad i sykkelsporten, nemlig hodeskader.

Tom Boonen måtte bryte på den 7. etappen grunnet en hodeskade han pådro seg onsdag, mens Horner altså kjørte fire mil uten å ha en klar forståelse av hvor han var og hvilket ritt han kjørte.

(Artikklene fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stian Lyseberg Solum

Det er med andre ord klart at ikke alle lagene i sykkelfeltet har en klar politikk på hvordan de vurderer om syklister med hodeskader skal trekkes ut av rittet eller ikke. Et av få lag som har klare interne regler på det området er Garmin-Cervélo.

- Selv når det ikke er synlige skader på hodet eller hjelmen vil rytterne bli stilt spørsmål som skal avsløre eventuelle tegn på hjernerystelse, hukommelsestap, ubalanse og annen oppførsel som kan være indikasjoner på at en rytter har svekket mental funksjon, sier lagets lege Prentice Steffen til cyclingnews.

Steffen har utarbeidet en helt spesiell test for Garmin-laget basert på egen forskning og input han har fått på konferanser om temaet hjernerystelser. Spørsmålsskjemaet shan har utarbeidet har Garmin-laget med seg i følgebilene hver eneste dag.

Garmins politikk er å trekke ryttere som viser tegn på å ha pådratt seg hjernerystelse ut av rittet. Hadde Radioshack hatt det samme systemet er det nok tvilsomt om Horner i det hele tatt hadde fått lov til å fullføre den 7. etappen.

---- Tour de France-quiz ----

Dagens spørsmål (9. juli) :

Hvilken danske har vunnet en etappe til Super-Besse?

1) Bjarne Riis 2) Claus Michael Møller 3) Rolf Sørensen

Svar: Kodeord «tdf» etterfulgt av «ditt svaralternativ» til 1904. Det koster tre kroner.

Dagspremie: procycling.nos sykkeljakke.

PS: Alle som deltar er med i trekningen om en tur til sykkel-VM i Danmark. Konkurransen er et samarbeid mellom procycling.no og P4.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.