RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Har vært for feig

Foto: Heiko Junge (Scanpix)
Sist oppdatert:
Fredrik Winsnes skylder bare på seg selv for at RBK-comebacket ikke har stått til forventningene.

- Jeg har hatt en ganske middels sesong. I noen kamper har jeg vært ålreit, i noen kamper på det jevne og noen ganger direkte dårlig, sier Fredrik Winsnes.

Det er snart et år siden 34-åringen ombestemte seg. Fra å være fast bestemt på å legge opp, fant den daværende Strømsgodset-spilleren ut at han hadde lyst på to nye år.

Motivasjonen var et nytt Europa-eventyr. Dermed var en retur til Rosenborg, og et gjensyn med Erik Hamrén, det åpenbare valget.

Men Fredrik Winsnes har på langt nær blitt like dominant i sin tredje periode i Rosenborg, som han var de siste sesongene i Strømsgodset.

Begge sider av vekta
Riktig nok har han vært på banen i samtlige 24 seriekamper, og startet 19 av dem. Men han har blitt dyttet litt rundt i ulike posisjoner på midten og ikke etablert seg som noe klart førstevalg.

Bunnpunktet kom kanskje da Nils Arne Eggen presenterte laget til forrige ukes kamp mot Bayer Leverkusen. Eggen nærmest beklaget at han måtte bruke Roar Strand (40) fra start – til tross for at veteranen på grunn av sykdom ifølge Eggen bare kunne yte 70 prosent.

I kulissene sto en frisk og rask og meget spillesugen Fredrik Winsnes. Likevel vil han ikke kritisere treneren.

- Det er riktig, jeg var klar. Men jeg har forståelse for at Nils gjorde de valgene han gjorde. Det er alltid en avveining for trenere, om de vil rullere eller satse på de samme spillerne for å bygge relasjoner. Alle vet at Nils ønsker å ha de samme på banen så ofte som mulig, og i løpet av mine år i RBK har jeg vært på begge sider av den vekta. I perioder har jeg blitt veldig mye brukt, og i andre perioder veldig lite, poengterer han.

- Håndbrekket på
I stedet vender Winsnes søkelyset mot seg selv når han skal forklare hvorfor han ikke har levd helt opp til forventningene.

- Jeg har nok vært litt for feig. Litt for opptatt av å få ballen ifra meg i stedet for å gjøre noe med den. Jeg har ikke våget nok, og må bli mer modig i det offensive spillet. Jeg har et større register, og i mine beste kamper spiller jeg mer på instinkt og slipper meg mer løs uten å tenke så mye på risiko, analyserer han.

Og til tross for at Winsnes er 34 år og vant til å spille under press, erkjenner han at konkurransesituasjonen i Rosenborg har vært en stor overgang fra hverdagen i Strømsgodset.

- Det var veldig lett å slippe seg løs i Godset. Der visste jeg at jeg var på laget uansett. I Rosenborg kjenner man alltid pusten fra andre i nakken, og da har det i hvert fall blitt sånn for meg denne sesongen at jeg har spilt litt med håndbrekket på for ikke å gjøre feil, sier Winsnes ærlig.

Passert toppen?
- Har du begynt å angre på at du fortsatte karrieren?

- Nei, det var riktig å fortsette. Og nå blir det litt spennende å se om jeg klarer å snu dette, eller om det er et tegn på at jeg har passert toppen. Jeg føler at jeg fortsatt har en god del å gå på.

Og Winsnes har ikke til hensikt å vente på Jan Jönssons ankomst for å vise at han hører hjemme i Rosenborgs førsteoppstilling.

Ambisjonen er å prege innspurten i 2010, der RBK kan vinne både serie og cup i Norge, og samtidig har Europa League å tenke på.

- Jeg håper selvfølgelig å få spille, ikke minst i Europa. For min del gjelder det å brette opp ermene og jobbe hardt, sier 34-åringen, som langt fra avskriver Rosenborgs muligheter i Europa League etter den elendige starten mot Leverkusen.

«Hjerneblødning»
- Alle lag kan få en «hjerneblødning» – og dem har vi hatt ytterst få av denne sesongen. Dessuten har jeg vært med på verre slakt på bortebane i Europa selv da Rosenborg var et bedre lag, for eksempel da vi tapte 7-2 mot Paris St. Germain (i 2000). Det er for tidlig å felle en endelig dom etter én kamp.

Før greske ARIS kommer på besøk fra Thessaloniki neste torsdag, skal Rosenborg spille to bortekamper. Søndag møter Winsnes gamle kjente i Drammen, mens RBK allerede onsdag spiller semifinale i cupen mot bunnlaget i Adeccoligaen, Follo.

En utfordring serielederne tar på fullt alvor.

- Det er litt ekkelt å møte en sånn motstander. Ikke fordi vi kan undervurderer dem, for det tror jeg nesten aldri skjer i fotball i den forstand det framstilles i media. Men det er en sånn kamp der det er lett å tenke: «Enn hvis vi taper ...».

Vil til cupfinale
- Motivasjonen er i hvert fall stor. En cupfinale henger veldig, veldig høyt. Noen av mine største fotballopplevelser har vært cupfinaler, sier Winsnes.

Han spiller fra start mot Follo, kanskje fordi Anthony Annan er ute med karantene.

Rosenborgs lag (4-4-2): Daniel Örlund – Mikael Lustig, Mattias Bjärsmyr, Vadim Demidov, Mikael Dorsin – Fredrik Winsnes, Markus Henriksen, Steffen Iversen, Per Ciljan Skjelbred – Trond Olsen, Rade Prica.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere