- Hardt slag i kampen mot doping

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Antidopingsjefen har ikke gitt opp håpet om Operación Puerto-bevisene ennå.

03.05.13 12:13

Onsdag ble Eufemiano Fuentes idømt ett års betinget fengsel for brudd mot den spanske folkehelseloven.

Mange mente både rettssaken og sanksjonene var en farse, men verst var nok avgjørelsen om at bevisene i saken skal destrueres.

Da spansk politi slo til mot klinikken til Fuentes i mai for åtte år siden, ble både datamaskiner og nær 200 blodposer beslaglagt.

Dette var blod som var tappet fra idrettsutøvere innenfor sykkelsporten, men også fra fotball, tennis og friidrett.

Jakt på beviser siden 2005
Siden Operación Puerto kom til overflaten i 2005, har WADA (verdens antidopingbyrå) klødd i fingrene etter å analysere bevisene nærmere.

Nå ser altså situasjonen mørkere ut enn på lang tid. Det spanske antidopingbyrået kan anke avgjørelsen, men lederen i WADA forteller at det er en møysommelig prosess som må fullføres først.

- Dommen er 400 sider og er på spansk. Vi trenger å bruke litt tid på oversettelsen, og det er ikke mer enn 72 timer siden den kom. Advokatene våre er nødt til se den i samsvar med spansk lov, før vi avgjør om vi skal støtte opp om anken fra det spanske byrået, sier John Fahey til SBS Cycling Central.

Nettopp lovverket er en nøkkel. Under statsminister Mariano Rajoy ledelse, er man nå i gang med å gi lovverket en oppussing.

Milepæl eller krasjlanding
Dersom det går som Fahey frykter, vil avgjørelsen bli stående. Det som da skulle være en milepæl i antidopingarbeidet, vil heller bli et mørkt kapittel om organisert juks som blir dekket over av spanske myndigeter.

- Dersom det er håp om å få en midlertidig forføyning (en ny redegjørelse for saken) og en mulighet til å hindre at blodposene blir destruert, eller ta saken til høyere rettsinstans som kan gi oss en skikkelig analyse av bevisene, vil vi fortsette å kjempe. Jeg vet hva vi ønsker oss, men vi er nødt til å finne ut om vi har hjemmel i spansk lov, før vi forfølger saken.

Slik det ser ut nå, er det likevel større sjanse for at bevisene går tapt – enn det motsatte scenariet.

- Dersom det skulle bli utfallet, må jeg med respekt for både spansk lov og rettsystemet melder, at det hadde vært et stort slag for oss i kampen mot doping innenfor idretten, avslutter Fahey.

Hvorfor skal man forsvare juksemakerne? Les Mads Kaggestad blogg om Puerto-saken her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.