RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hell at den dumme dansken angrep meg

Sist oppdatert:
Herbert Fandel er glad supporteren ikke angrep en yngre dommer.

Etter skandalekampen i Danmark lørdag kveld hviler nå dommer Herbert Fandel ut med sin familie i den lille byen Bitburg, som ligger på grensen mellom Luxembourg og Belgia. I mandagens utgave av Aftonbladet forteller den tyske dommeren om skandalekvelden.

- Min første tanke da jeg ble angrepet, gikk til Anders Frisk. Han er en god venn av meg, og jeg husker hva som skjedde med ham i Italia. Han fikk en mynt kastet på seg i Roma, og besvimte etter at han begynte å blø. Jeg og mange andre dommere ble veldig sinte da han sluttet. Han er en av de beste dommerne vi noen gang har hatt, forteller Fandel til den svenske avisen.

- Bra med meg
Fandel blåste straffe til Sverige med kun få minutter igjen av kampen. Da var stillingen 3-3. Så løp en 29 år gammel dansk supporter ut på banen og tok strupetak på Fandel. Kampen ble avbrutt, og Sverige blir med all sannsynlighet tilkjent seier og 3-0. Hendelsen har rystet en hel fotballverden.

- Med tanke på hva som har skjedd, er det bra med meg. Det var hell at den dumme danske mannen angrep meg og ikke en yngre dommer. Jeg er gammel, og vet hva man skal gjøre for å glemme ting.

Og slik forklarer han avgjørelsen om å dømme straffe:

- Jeg så ikke Poulsens slag. Hendelsen skjedde langt fra ballen og bak min rygg. Min assistentdommer Volker Wezel tilkalte meg og fortalte hva som skjedde. Det var uten tvil straffe.

Fandel rakk ikke bli redd da den danske supporteren kom seg inn på banen og gikk til angrep på ham.

- Ufattelig
- Det var over på noen sekunder, og jeg var veldig konsentrert. Men det hele er ufattelig.

Mange ville at kampen skulle fortsette på tross av det som skjedde. Likevel valgte Fandel å avbryte.

- Slike beslutninger er aldri lette å ta. Men jeg hadde ikke noe valg. Jeg er en fighter med en stort fotballhjerte, men regelen er tydelig. Om en dommer blir utsatt for vold av en spiller eller tilskuer, må han avbryte kampen. Til tross for det har jeg forståelse for at de svenske spillerne ville spille ferdig kampen. Det var mye følelser involvert.

Etter kampen kalte Fandel begge lags kapteiner til seg.

- Jeg ville forsøke å forklare hvorfor jeg gjorde som jeg gjorde. Jeg tror de aksepterte min avgjørelse.

Ikke siste kamp
Flere medier spekulerte i at Danmark-Sverige var den siste kampen Fandel skulle dømme på toppnivå. Men det stemmer ikke.

- Fem minutter etter sluttsignalet hadde jeg bestemt meg for å slutte. Jeg har dømt finalen i Mesterligaen og andre store kamper, og syntes ikke at jeg trengte å oppleve noe slikt. Men jeg har tenkt meg om og kommet fram til at karrieren min aldri skal bli tvunget til opphør på grunn av én enkelt supporter. Mitt mål er å fortsette å dømme på toppnivå i minst to år til.

Nå skal imidlertid dommeren ta seg litt fri.

- Jeg skal være hjemme med min familie. Deretter skal jeg begynne å forberede meg til EM-sluttspillet neste år. Jeg skal skru av telefonen. Den ringer hele tiden.

Kampen for øvrig synes han var bra.

- Det var en veldig spesiell følelse. Stemningen på tribunen oppfattet jeg som broderlig. I 88 minutter var det en fantastisk kamp, virkelig helt fantastisk. Jeg er veldig lei meg for at den endte på en så forferdelig måte. Hele vår fotballfamilie må hjelpe til for å få slutt på volden, avslutter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere