- Hellner-bakken? Det er vel Hellner-gropa

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Gullvinner Petter Northug kunne ikke dy seg etter å ha knust sin svenske rival.

27.02.11 15:45

Se nederst for resultatlista.

HOLMENKOLLEN (Nettavisen): For å si det rett ut: Det var gull eller fiasko for Petter Northug søndag. Det var distansen han skulle vinne, og uansett hva han har sagt utad - det var kun gull det handlet om.

Og det ble gull.

Northugs første gull i mesterskapet.

Trønderens andre medalje.

- Eksklusiv klubb
Og Norges tredje gull under ski-VM.

- Jeg tror nok dette er det største jeg kan oppleve som skiløper, det å ta et individuelt gull på hjemmebane. Nå er jeg i samme klubb som Oddvar Brå, og den er eksklusiv. Og ja, det er faktisk noe jeg har tenkt på i forkant av mesterskapet, sier Northug.

- Det var krig om posisjonene på sisterunden og jeg ville være i front. Men jeg måtte være på vakt hele veien og tenkte oppi hodet mitt at dette kanskje kunne være min eneste sjanse til gull på hjemmebane, og brukte det som motivasjon, sier han.

Northug forteller videre at han ikke følte seg helt trygg på seieren før det gjensto 20 meter av VM-løpet.

- Jeg vet godt hva som har skjedd før. I fjor gikk jeg glipp av minst en medalje på grunn av det som skjedde med staven. Jeg ville ikke ha en slik situasjon igjen, og var offensiv og våken, sier Northug.

- Vylegzhanin så veldig sterk ut, og jeg vet at han er den seigeste i en slik spurt. Jeg visste det ville bli vanskelig å slå ham, og tenkte derfor at jeg måtte avgjøre spurten tidlig. Mye kan skje inne på stadion, sier gullvinneren.

- Hellner-bakken?
Nordmannen hadde god glid på klassiskdelen, og selv om han lot de andre få noen sekunder i oppoverbakkene, lot han aldri de andre få ga fra ham. I skøytingen fikk han så det eneste skremmeskuddet på hele distansen. Alex Harvey stakk tidlig, og fikk på det meste over 15 sekunder til flokken bak.

Men det holdt ikke.

Inn mot mål tettet de andre luka, og de siste kilometerne lå Northug der han liker seg. I tetklynga. Og mot slutten, da løperne skulle opp den såkalte «Hellner-bakken», så bør ingen være i tvil om hvem som ville - og hvem som var - først opp den. Det var Northug. Inne på stadion rykket han så fra svensken og de andre og inn mot mål viste han at han fortsatt er verdens beste spurter.

- Nå er du den nye kongen av Hellner-bakken?

- Hellner-bakken? Det er vel heller Hellner-gropa. Han ligger vel oppe der enda, sier Northug med et smil om sin svenske konkurrent.

To russiske medaljer
Russerne Maxi Vylegzhanin og Ilia Chernousov tok sølvet og bronsen.

Martin Johnsrud Sundby tok en fin 5. plass, Sjur Røthe ble nummer 14 og Tord Asle Gjerdalen ble nummer 17. Det sier sitt om sterk norsk laginnsats. Legg også merke til at Norge hadde to mann foran Sveriges beste.

Sprinten Eirik Brandsdal ble nummer 65, 9,10 minutter bak Northug.

Nettavisens siste forhåndssaker:- Jeg har fortsatt overtaket og Sprinter går tremila

8897

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.