*Nettavisen* Sport.

- Helt bortkastet

Foto: (Scanpix)

Slik oppsummerer Frederik Wilmann proffsesongen.

16.09.10 16:33

Etter å ha unnagjort Grand Prix de Wallonnie i Belgia, landet Frederik Wilmann (25) på norsk jord som en fri mann.

Trønderen valgte nemlig å avslutte kontrakten med Skil-Shimano ett år i forveien.

- Har du plan?

- Jeg har egentlig ikke det. Jeg har vært bombesikker på at jeg ikke skulle kjøre for Skil neste år. Jeg så heller ingen grunn til å vente med å avslutte kontrakten nå, forteller Wilmann til procycling.no.

Uenig med ledelsen
Det tok ikke lang tid før det skar seg mellom Wilmann og det nederlandske laget.

Blant få oppturer nevner nordmannen Rund Um Köln, Tour of Turkey og det franske etapperittet Tour de l’Ain.

Samtidig innrømmer han at både antall ritt og hvilke ritt han har fått prøve seg i, har vært en skuffelse.

- Jeg har kjørt 40 ritt. Det er for tynt, mener han.

- Hvorfor har du ikke fått kjøre flere?

- Det har bare blitt sånn. Det har skjedd en del ting, uten at jeg ønsker å gå detaljer rundt det. I utgangspunktet hadde jeg kanskje kjørt 5-6 ritt til. Vi har vært uenige om en del ting, er alt Wilmann ønsker å utdype om den saken.

Utviklingen stoppet opp
- Hvordan vil du oppsummere debutsesongen din som proff?

- Helt bortkastet. Det har vært mye frustrasjon. Jeg føler at jeg ikke har kommet meg noe videre denne sesongen. Jeg hadde en fin utvikling under tiden min i Joker Bianchi, og spesielt de siste to årene. Den utviklingen har ikke fått fortsette denne sesongen.

- Gjorde du en feil da du gikk til Skil-Shimano?

- Hvis man skal være etterpåklok, kan man si det. Det er vanskelig å vite slikt på forhånd. Jeg skal ikke si at laget er dårlig eller at de har gjort noe feil, men vi tenker litt forskjellig. Det var ikke dårlig stemning i laget, men det er best at vi går hver vår vei. Det er ikke alle som passer like godt sammen, svarer Wilmann.

- Sikkert mange som er uenige med meg
Som en følge av den magre sesongen, står Viggja-gutten uten UCI-poeng denne sesongen. Han er derfor innforstått med at det kan bli tøft å finne seg en ny arbeidsgiver innenfor proffsirkuset.

- Manglende resultater gjør dette valget enda mer usikkert, det vet jeg. Det er en sjanse å ta, men jeg må bare ta den. Det er sikkert mange som er uenig med meg, men det sånn jeg føler det.

- Det er tross alt jeg som skal sykle og kjøre på laget. Da er det jeg som tar den avgjørelsen, også, understreker han.

Tøff start i Crédit
Mads Kaggestad livnærte seg som sykkelproff i Crédit Agricole da han var på Wilmanns alder. Han mener at førsteårsproffer generelt bør belage seg på å være tålmodige.

- Man kan ikke regne med å bli tatt ut til treukersrittene det første året. Det året er tøft, man er nødt til å være tålmodig. For Skil-Shimanos del, så har ikke de blitt tatt ut til å kjøre dem en gang denne sesongen. Det har sikkert gått utover Frederik, men også alle de andre rytterne på laget, sier Kaggestad til procycling.no.

- Har Wilmann vært for utålmodig denne gangen?

- Jeg kjenner ikke godt nok til situasjonen hans i Skil, men vanligvis er nederlandske lag ganske ryddige. Man bør ikke ha urealistiske mål i starten av proffkarrieren. Det er ikke alle som er av Peter Sagan og Edvald Boasson Hagens kaliber. Ryttere som oppnår resultater med en gang.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Kaggestad gir følgende råd til rytterne som er så heldige at det får oppleve profflivet en gang i karrieren.

- Jeg kjenner meg litt igjen i det Frederik beskriver. Slik er livet for mange førsteårsproffer. Man får ikke alltid tillit i rittene man vil kjøre, men man kan ikke gjøre annet enn å krumme nakken og stå på videre. Det er viktig at man er positiv og tar med seg de små, positive tingene videre. Det er også lurt å følge lagledelsens beskjeder til punkt og prikke, mener Kaggestad.

Tviler på Joker-comeback
Wilmann håper fortsatt på å holde seg i proffenes rekker, men vet at han kan bli tvunget ned på kontinentalnivå.

- Det er ikke lett i dag. Cervélo og Milram bukker under, og selv om et par nye lag er på vei opp er det mange ledige ryttere på markedet. Jeg skal gjøre alt for å kjøre proff også neste seg. Det vil i så fall være en nødløsning om jeg tar steget ned igjen.

- Kan de være en mulighet å vende hjem til Joker Bianchi?

- Jeg tror ikke den muligheten er åpen. Joker er et lag som tar inn unge ryttere, utvikler dem og får dem ut i profflivet. Jeg tror ikke de er interessert i å ta tilbake noen som allerede har vært på laget, avslutter Wilmann.

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.