RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Helt hinsides

Foto: REUTERS / Vincent Kessler / Scanpix
Sist oppdatert:
Tidligere norsk tennisprofil om Novak Djokovics fantastiske sesong.

Roger Federer er siste hinder for Novak Djokovic før han eventuelt kvalifiserer seg for finaleplass i French Open for første gang. Med seier vil serbiske Djokovic også klatre til topps på verdensrankingen i tennis, og samtidig tangere en 27 år gammel rekord satt av tennislegenden John McEnroe.

Den nevnte rekorden ga seirer i de 42 første kampene McEnroe spilte i løpet av et kalenderår.

I 2005, i sin siste sesong som tennisproff, rakk norske Jan Frode Andersen å møte Novak Djokovic på tennisbanen.

Det ble det eneste møtet mellom den forrige nordmannen som gjorde seg nevneverdig bemerket i det internasjonale tennissirkuset, og serberen som nå framstår som helt uovervinnelig på tennisbanen.

Spesielle evner
Djokovic hadde den gangen fortsatt ikke fylt 18 år. Andersen hadde rukket å bli 32, etter åtte år som profesjonell tennisspiller. Nordmannen hadde før kampen hørt mye snakk om stortalentet fra Serbia.

- Den gang var han rangert som nummer 80 i verden og jeg husker at jeg og treneren min, Anders Håseth, diskuterte ham før og etter kampen, forteller Andersen til Nettavisen.

Hamar-fødte Andersen var på sitt beste rangert som nummer 135, men opplevde jevnlig å slå motstandere som lå høyere på ATP-rankingen. Derfor følte nordmannen nok at mulighetene var gode før møtet med den 15 år yngre motstanderen.

- Det var helt forferdelig å spille mot ham. Kampen var helt tragisk for meg. Jeg ble knust.

- Etter kampen spurte Anders meg om jeg trodde han kom til å bli bra. Da måtte jeg bare bekrefte at det trodde jeg. Jeg merket det allerede da, at han kom til å bli en stor tennisspiller, mimrer Andersen overfor Nettavisen.

Den tidligere tennisproffen beskriver Djokovic som en spiller med en helt annen evne til se hvor ballen ville havne enn andre spillere med plasseringer mellom 50 og 100 på ATP-rankingen.

- Steinhard oppvekst
En av 190 centimeter høye og venstrehendte Andersens fremste styrker, var serven. En god serve, som i tillegg kommer fra en venstrehendt motstander, er ofte en kombinasjon som selv de største tennisspillere gjennom tidene har hatt problemer med å takle.

Djokovic returnerte nordmannens server uten problemer.

- Jeg tror faren hans var steinhard mot ham under oppveksten. Jeg har en veldig god venn av meg som følger serbisk tennis tett. En av historiene som går, forteller at Djokovic måtte ligge i bagasjerommet på bilen på vei hjem etter å ha prestert dårlig. Dette kunne jo aldri skjedd i Norge, sier Andersen til Nettavisen.

Med 41 seirer på rad er serberen nå bare én kamp unna å tangere John McEnroes rekord fra 1984. Amerikaneren startet da året med 42 strake kamper uten tap. McEnroe har imidlertid allerede påpekt at Djokovics prestasjon er langt større, ikke minst med tanke på at Australian Open, tilbake på 1980-tallet, ble spilt mot slutten av kalenderåret, og ikke i januar som nå.

24-åringen har vært gjennom en tøff Grand Slam-tunering på veien mot den nye rekorden. I 2011 har Djokovic i tillegg slått verdensener Rafael Nadal i fire ulike ATP-finaler.

- Helt vilt
Djokovic er med andre ord i besittelse av en vinnerskalle man neppe har sett maken til i tennissporten.

- Det han har prestert, er hinsides og helt vilt. Man kan si at det spillet han vist og kampene han har spilt mot Nadal, er som å se Barcelona spille Champions League i fotball. Repertoaret er så bredt. Kvaliteten ligger langt over det vi har sett noen gang tidligere, sier Jan Frode Andersen.

Djokovic ble født i Beograd, men flyttet til München som 12-13-åring for å gå på tennisakademiet til den tidligere kroatisk-jugoslaviske toppspilleren Nikola Pilic. Omtrent samtidig brøt Balkan-krigen ut. Krigen berørte nær sagt alle i det tidligere Jugoslavia.

Oppveksten hans var utvilsomt ikke av det enkle slaget, noe Andersen tror kan være medvirkende til den sterke psyken tennisesset framviser.

- Jeg tror ikke Djokovic blir nervøs ute på tennisbanen, for å si det sånn. Den oppveksten han har hatt, er av en annen verden enn hva vi er vant med i Norge, sier Andersen til Nettavisen.

Robust motstander
Det er ingen hvem som helst som møter Djokovic til semifinale på Roland Garros-banene. Der venter Roger Federer, 29-åringen som har ledet verdensrankingen i over fem år totalt. Federer er av mange regnet som tidenes beste tennisspiller.

Men selv om duoen ligger like ved hverandre på verdensrankingen, Djokovic på andreplass og Federer på tredjeplass, må førstnevnte finne seg i å være klar favoritt.

Formen 24-åringen har framvist denne sesongen, er umulig å ikke ta med i betraktningene, selv om Federer har rast igjennom French Open så langt uten å tape et eneste sett.

Grand Slam-turneringen på rødgrusen i Paris har dessuten ikke vært arenaen der Federer har lyktes best historisk sett.

Sveitseren har kun vunnet én av sine 16 Grand Slam-triumfer på Roland Garros.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere