- Helt topp for norsk sykkelsport

Foto: Trond Reidar Teigen (www.procycling.no)

Atle Kvålsvoll, Gino Van Oudenhove og Roy Hegreberg oppsummerer Glava Tour.

21.05.13 11:48

HØNEFOSS (procycling.no): Team Plussbank ble den store, hjemlige vinneren under årets Glava Tour.

Atle Kvålsvolls mannskap tok tredjeplassen i sammendraget via Sondre Holst Enger.

Som en bonus vant han også ungdomskonkurransen.

Ikke alle fikk med seg dette, men 18 år gamle Fridtjof Røinås imponerte også stort ved å bli nummer 31 på kongeetappen mot Lillehammer.

På rittets siste dag gjorde laget også en fin manøver da Sindre Lunke hjalp Bjørn Tore Hoem med å kjøre seg opp til bruddet.

Vi tar også med at det unge Plussbank-laget satte seg fram i hovedfeltet for å kjøre inn bruddet med Sven Erik Bystrøm i kampen om ungdomstrøyen på etappen i Drammen.

Best rytter i sammendraget: 3. Sondre Holst Enger, 45 sekunder.

Bruddkamerater fra vest
Bystrøm og hans Team Øster Hus-Ridley gjorde seg først og fremst bemerket ved å sitte i brudd under fire av fem etapper.

Det sørget han, Kristian Dyrnes og Filip Eidsheim for.

Bystrøm tok også ungdomstrøyen fra Holst Enger i Drammen, men mistet den på etappen mot Lillehammer.

På rittets klatreetappe var det Bystrøm og August Jensen som satt best med for vestlendingene – og ikke Fredrik Strand Galta som vi i procycling.no kom til skade for å melde.

Strand Galta bemerket seg dog på etappen mot Hønefoss der han satt med første gruppe oppover Knestang og helt inn til mål på den siste sløyfa.

Beste rytter i sammendraget: 31. Sven Erik Bystrøm, 8 minutter og 48 sekunder.

Gjorde taktiske stunt
Joker Meridas opptreden i Glava Tour må i lys av lagets ambisjoner sees på som en liten skuffelse.

Laget hadde som mål å komme seg i brudd, og klarte dette ved Vegard Robinson Bugge på etappe 1, Edvin Wilson på etappe 4 og Reidar Borgersen på rittets siste dag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Trond Reidar Teigen

En rytter som Kristoffer Skjerping ble sørgelig anonym i det sterke UCI kategori 2.1-feltet.

Laget mangler en spurter, men har bredde og kvalitet i bøtter og spann. I tillegg har de en luring i sportsdirektør Gino Van Oudenhove.

Joker Merida har dratt stunt underveis som å sende Breen og Skjerping i mellombrudd i forkant av Jørstadhøgda på Lillehammer. Under søndagens etappe testet også Stian Remme leggene på den nest siste runden, men Glava Tour ble «bare nesten» for Van Oudenhoves gutter.

Beste rytter i sammendraget: 18. Stian Remme, 2 minutter og 38 sekunder.

Dette var procycling.nos oppsummering av hendelsene, nå gir vi ordet over til sportsdirektørene selv:

Gino Van Oudenhove, Joker Merida:

- Vi hadde litt høyere forventninger enn det vi har fått til. Stian har ikke vært helt i slag. Hadde han sittet med i den andre gruppen på Lillehammer, hadde dette blitt vellykket for oss. Vi har satt preg på den første etappen, og i går og litt i dag og. Vi er fornøyd med det på dette nivået. Vi skulle gjerne sittet høyere med i sammendraget og på denne etappen, sa Van Oudenhove etter etappen i Hønefoss.

- Hvor mye betyr det for dere å sykle et ritt som dette på hjemmebane?

- Jo, det er jo stort og det er bra for norsk sykkelsport. Det sportslige nivået har økt hvert år, og er veldig bra i år. Vi skulle gjerne preget rittet slik proffer som Lars Petter, Alex og Edvald har gjort, men for norsk sykkelsport er det bare positivt.

- Hvilke ritt venter framover for dere?

- Nå er det norgescup og to ritt i Frankrike før NM.

Roy Hegreberg, Team Øster Hus-Ridley:

- Jeg synes vi har kjørt bra. Vi hadde en plan om å vise oss fram alle dagene. Vi visste at det var et høyt nivå her, og vi visste av vi måtte være offensive. Vi har hatt folk i brudd på fire etapper. Vi forsøkte den siste dagen med August og, men han klarte det akkurat ikke. Vi har hatt litt sykdom, og da de som går best oppover. Det er spisskompetansen vi manglet mot Lillehammer. Fredrik Strand Galta var med i første gruppe inn til Hønefoss, og det er bra.

- Noen mangler?

- Vi skulle gjerne hatt et etapperesultat, men vi har vært uheldige i to av spurtene som har vært og (Kristian Dyrnes veltet i Sarpsborg, mens Oscar Landa veltet i Drammen, red.anm.). Jeg synes likevel guttene viser at de holder dette nivået. Mot Lillehammer kjørte (Sven Erik) Bystrøm og August (Jensen) OK i bakkene. Dagen for Bystrøm i hvitt var et av høydepunktene.

- Hva skal til for at rytterne tar det siste steget?

- Disse guttene er unge. Man er nødt til å kjøre denne type løp. Nå er det fantastisk at vi har Glava Tour på dette nivået, og så får vi Arctic Race og Tour de Fjords senere i år. Jeg synes guttene har jobbet bra som lag. Vi har gjort et bra Glava Tour. All honnør til Sondre Holst Enger og Plussbank, de har gjort et fantastisk løp. Det er bare klasse. Vi har også kjørt bra, vi er fornøyde.

Atle Kvålsvoll, Team Plussbank:

- Hvor godt fornøyd er du med laginnsatsen på den siste etappen?

- Det var veldig bra at Sindre og Bjørn Tore kjørte seg opp til bruddet. Det var taktikken å bli med der. Det var artig for Bjørn Tore å vise seg fram litt. Han har ikke gjort det før, men han er sterk og fikk vist det. Det motiverer Sindre at vi har folk foran.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Trond Reidar Teigen

- Hva synes du om årets Glava Tour?

- Det har blitt et kjempeløp på alle måter. Det som var litt utfordrende de første årene var sikkerhet og trafikk. Nå er dette helt striglet. Alt går på skinner for oss som er med. Overnatting og alt er like bra som i utlandet. Det er bra at vi har fått et slikt løp i Norge. Proffene vil nok tilbake hit og feltet blir bare sterkere og sterkere. Dette er helt topp for norsk sykkelsport. De gjør en kjempejobb i organisasjonen.

- Gøy for dere å prege et slikt ritt?

- Man må nok la det synke inn litt. Det ene er jo at Sondre har vist seg fram, men det gjelder jo hele laget og. De er en offensiv gjeng og det er utrolig artig å jobbe med dem.

- Det druknet kanskje litt, men det var ekstremt sterkt av Fridtjof Røinås å bli 31 på etappen mot Lillehammer og?

- Ja, og da var han ikke helt sikker på seg selv i bakken og slapp seg litt ned på den første runden. Det var minst like overraskende som det Sondre gjorde. Han fikk vondt i kneet i dag (søndag, vår anm.). Det var synd. Jeg tror han hadde sittet med hele veien inn i dag og.

- Han er vanvittig spennende, avslutter Kvålsvoll.

PS! I tillegg til de tre store har Ringeriks-Kraft Look syklet årets Glava Tour. Laget hadde store planer om å sende Marius Hafsås i brudd foran etappen mot Lillehammer, men lyktes ikke med det. For øvrig har laget slitt med å prege årets utgave. Sindre Eid Hermansen ble beste RKL-rytter i ungdomskonkurransen på 21.-plass.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.