Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Henger du ikke med, står det null på kontoen

LEGGER OPP: Tirsdag kom beskjeden at Anders Jacobsen gir seg som skihopper.
LEGGER OPP: Tirsdag kom beskjeden at Anders Jacobsen gir seg som skihopper. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Anders Jacobsen legger opp som skihopper, og nå forbereder han seg på det «normale» livet.

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Anders Jacobsen kan se tilbake på en utrolig karriere. Haugsbygd-mannen har en utrolig merittliste med både NM-gull, VM-gull og verdenscupseiere, samt en haug med andre medaljer.

Tirsdag morgen kom beskjeden at 30-åringen legger opp som skihopper, og nå skal Jacobsen innstille seg på et mer «normalt» liv, ifølge ham selv.

Men han vet imidlertid ikke helt hva han skal bruke dagene på fremover.

- Det er ikke noe veldig konkret. Jeg har noen små planer og sysler på hjemmebane, men jeg er veldig åpen for å prøve nye muligheter og nye utfordringer. Jeg håper det det byr seg noen muligheter, så får man lære seg det å leve et mer «normalt» liv, sier Anders Jacobsen til Nettavisen.

Levd på prestasjoner
Tilbake i 2013 kom nyheten om at hopperen måtte gå på NAV for å få hverdagen til å gå rundt. Han slet med en alvorlig kneskade på det tidspunktet, og skihoppere i Norge har ingen bestemt grunnlønn.

Derfor fikk ikke Jacobsen tjent inn til livets opphold i hoppbakken, men han forteller at økonomien ikke var en grunn til at han nå gir seg.

- Nei, penger har aldri vært hovedmotivasjonen. Men selvfølgelig, det har et aspekt av trygghet, for vi har jo ikke noe grunnlønn og vi lever jo på resultater. Så hvis man er skadet eller ikke henger med så står det null på kontoen. Så med tanke på at jeg har kone og to unger så må det gå rundt. Så det blir et viktig aspekt i den nye hverdagen når man skal finne seg noe å gjøre, sier Jacobsen.

- Du jobbet som ekspertkommentator i NRK for noen år tilbake. Er en karriere innenfor TV noe du kunne tenke deg?

- Jeg syns det er veldig spennende med media og syns det er veldig spennende å jobbe med TV. Nå ble jeg brukt til noe jeg kunne forrige gang, og det å prate om hopping er ikke så vanskelig, synes jeg. Det hadde vært en drøm og kunne jobbet som ekspertkommentator, men det å ta over den jobben nå blir vanskelig, for Johan Remen Evensen gjør en fantastisk jobb, forteller han.

VM-GULL: Anders Jacobsen har vunnet nesten alt man kan vinne. VM-gullet i Falun står høyt.


Fremtiden ser lys ut

Tidligere i år kom også nyheten om at Anders Bardal gir seg som skihopper. Med to av de største profilene de siste årene ute kan Norge slite med å henge med i toppen kommende sesong.

Det tror ikke Jacobsen blir tilfellet.

- Det er en ny epoke som er på gang. Nå begynner gruppen med Mika Kojonkoski og ebbe ut. Men det er en veldig spennende gjeng og det blir nok en glidende overgang hvor det vil komme frem nye profiler. De trenger nok en lagkaptein, men hvem det blir er nok litt usikkert, sier han.

Samtidig kommer han med en oppfordring til ledelsen frem mot neste sesong.

- Jeg tror det blir viktig for ledelsen og være enda tettere på enn det de har vært og være mer til stede. Ikke bare i hoppbakken, men også på hjemmebane og i den daglige treningen.

- Tror du denne gruppen trenger tid på seg til å prestere på øverste nivå?

- Jeg tror vi kan se gode resultater allerede til vinteren. De unge trenger en god treningskultur og det er mye bra som blir gjort i dag. Men det er ting de kan bli enda bedre på. Det tror jeg blir viktig å lære seg fort, sier Jacobsen.

En innholdsrik karriere
Anders Jacobsen kan se tilbake på en stor karriere. 30-åringen har vunnet nesten alt man kan vinne, men for han var det en spesiell seier som stikker seg ut.

- Mitt største høydepunkt var nok min første verdenscupseier. Det er det som sitter igjen som det beste minne. Det var det man hadde jobbet lengst for, og plutselig er man på toppen av verden. Det er slik det føltes, forteller han.

Og etter den første verdenscupseieren har det rast på med medaljer.

- Jeg har også fått lov til å være med å vinne hoppuka, tatt individuelle VM-medaljer og fått vært med på to OL. Jeg har fått lov til å være med på ekstremt mye gøy, og nedturene glemmer man fort da. Det er nok grunnen til at jeg har holdt på så lenge også. Men kronen på karrieren var laggullet i Falun i vinter, sier han.

Nå som han gir seg som skihopper skal han begynne et liv utenfor idretten. Det er mye han kommer til å savne med hoppsporten.

- Det er nok en blanding av gleden man har i hoppbakken, gleden med det å fly og miljøet. Det er nok det jeg kommer til å savne mest. Nå vet jeg ikke med annerkjennelse, oppmerksomhet og det å føle at man presterer. Det er ikke noe jeg savner i hverdagen nå, men det er sikkert noe man kan kjenne på når man står utenfor, sier 30-åringen.

Men nå er den epoken over, og nå skal hovedpersonen fokusere mer på sin kone og to barn.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!