Gå til sidens hovedinnhold

- Huitfeldt har store sko å fylle

Å ta over som idrettsminister etter Trond Giske, kan trygt sammenlignes med å hoppe etter Wirkola.

Høsten 1996 avløste Anniken Huitfeldt Trond Giske som leder i AUF. 13 år senere avløser hun samme mann som kulturminister.

Det er ikke nødvendigvis noen enkel oppgave. For selv om mange mener mye om Giske som person, er det en utbredt oppfatning at han har styrket kulturens posisjon i norsk politikk.

Ikke minst har store deler av idrettsbevegelsen trykket Rosenborg-supporteren til sitt bryst.

- Jeg imøteser samarbeidet med Anniken Huitfeldt. Jeg har ingen forutsetninger for å vite hva slags forhold hun har til idretten. Hun stiller med helt blanke ark. Men litt humoristisk kan jeg vel si at hun har et etternavn med en helt spesiell aura i norsk og internasjonal skisport, og det forplikter, sier skipresident Sverre Seeberg til Nettavisen – med referanse til skipioneren Fritz Huitfeldt.

- Tydelig innflytelse
Mer alvorlig sier Seeberg:

- Det er ingen tvil om at hun har store sko å fylle.

Han er nemlig full av lovord om Giskes innsats.

- Vi har hatt en kulturminister med stor arbeidskapasitet, og med en offensiv og praktisk tilnærming til oppgaven. Han har hatt et sterkt personlig engasjement for idretten. I tillegg har han etter min vurdering hatt en tydelig innflytelse i regjeringen, sier Seeberg - som dermed antyder at ikke alle kulturministere har hatt like stor gjennomslagskraft ved kongens bord som Trond Giske.

Tre fanesaker
Idrettspresident Tove Paule slutter seg til Giske-hyllesten.

- Han har vært positiv for idretten. Vi har hatt et godt og tett samarbeid og fått til ting vi har ønsket, for eksempel har vi fått midler til anlegg, der det har vært et etterslep, sier Paule til Nettavisen.

- Tror du Anniken Huitfeldt vil være like personlig engasjert i idrettsspørsmål som Giske har vært?

- Trond er veldig spesiell som type, og har virkelig gått 100 prosent inn for oppgaven. Men jeg gleder meg til å samarbeide med Anniken Huitfeldt, og ønsker å komme i dialog så fort som mulig.

- Hva er de viktigste idrettspolitiske utfordringene framover?

- Vi har tre fanesaker som er nedfelt i idrettspolitisk dokument. Den første er langsiktig og forutsigbar finansiering. Prognosene fra Norsk Tipping er ikke gode, selv om vi har fått garantier for det samme i 2010 som i 2009. Den andre er etterslepet på anlegg. Den tredje er momsspørsmålet.

Ber for toppidretten
Skipresident Seeberg har ytterligere en utfordring til statsråden.

- Det er, og vil være, en økende utfordring å legge forholdene til rette for at vår toppidrettsutøvere skal kunne konkurrere på like fot med utøvere fra andre nasjoner. I mitt forbund finansieres toppidrettssatsingen i all hovedsak av sponsorinntekter fra det private næringsliv. Det gjør at det hele blir svært konjunkturømfintlig.

- Hvis vi mener at det er viktig at norske utøvere kjemper om gull i internasjonale mesterskap, må det offentlige være villig til å bidra med større midler via Olympiatoppen, sier Seeberg til Nettavisen – og viser til at bidragene fra Olympiatoppen per i dag finansierer mindre enn 20 prosent av toppidrettssatsingen i Norges Skiforbund.

Vei å gå
Å få øke de offentlige bidragene til toppidretten, står imidlertid ikke øverst på idrettspresidentens ønskeliste til kulturministeren.

- Vi forholder oss først og fremst til de tre fanesakene som er nedfelt i idrettspolitisk dokument. Når det gjelder toppidrett, er vi opptatt av at det offentlige kan bidra til at unge utøvere kan kombinere idrettssatsing med utdanning, og legge til rette for drift av toppidrettsgymnasene, sier Paule.

Dermed kan det tyde på at skipresident Seeberg må gå opp løypa i idrettens egne rekker før han kan få tynge bak ønsket om offentlig finansiering av toppidretten.

Sjekk siste sportsnytt her

Reklame

Black Week: De beste motekuppene du gjør nå