- Hun er heltinne, ikke kriminell

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Derfor fremmer FrP forslag om å legalisere proffboksing neste uke.

31.10.10 15:34

Cecilia Brækhus var suveren mot svenske Mikaela Laurén, og sikret seg WPBF-beltet med knockout i den sjuende runden i tittelkampen lørdag kveld.

Les også: Vant på knockout

At bergensjenta ifølge norsk lov er kriminell som følge av sitt liv som proffbokser, mener FrPs idrettspolitiske talsmann Øyvind Korsberg er en gammeldags tankemåte. Av den grunn fremmer han forslag om å tillate profesjonell boksing i Norge allerede på neste møte i Stortinget.

- Brækhus er en heltinne, ikke kriminell, mener Korsberg.

- Argumentene holder ikke
- Det er en stor og internasjonal idrett som tillates i mange andre land, og jeg ser ikke noen god begrunnelse for at det ikke skal være tillatt i Norge også. Vi har fostret fram en rekke profesjonelle boksere i mange år, og i går var det Brækhus som ivaretok de gode tradisjonene. Jeg syns bokserne skal ha muligheten til å utøve sin egen idrett, forklarer Korsberg til Nettavisen, og legger til:

- De argumentene som er blitt brukt tidligere holder ikke. Farene for varige skader er grundig tilbakevist, denne typen kamper foregår i all hovedsak under godt kontrollert medisinsk oppsyn.

- Men en statistikk presentert i VG fortalte om minst tolv dødsfall i forbindelse med boksing de siste ti årene. Det er vel lett å anta at det er farligere å bokse enn eksempelvis å gå på langrenn?

- Man kan sikkert lage statistikk over hvor mange som går på langrenn og får problemer av det også. I store trim- og mosjonsidretter pådrar mange seg hjerteproblemer. Dersom man skulle forby alle idretter som innebærer en risiko, står vi vel bare igjen med sjakk, mener Korsberg.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet!

Vil gjøre boksing tryggere
FrP-politikeren mener at en norsk legalisering av proffboksing kan hjelpe til med å gjøre sporten enda tryggere.

- Det viktigste er selvsagt å bidra til gode rammer når det gjelder liv og helse. Ved å jobbe internasjonalt for at profesjonelle deltakere minsker risikoen rent helsemessig, blir det også mye større troverdighet å legalisere boksing i Norge, påpeker Korsberg.

Å bruke statistikk med antall dødsfall som motargument, mener han uansett ikke holder.

- Ridning er farlig. I fotball ser du stadig vekk spillere som blir båret bevisstløse av banen. Til og med golf er regnet som en farlig sport, selv om det nok sier mer om golferne enn sporten som sådan, poengterer politikeren.

Fremmes på onsdag
Profesjonell boksing ble ulovlig i Norge i 1981. Likevel har flere norske boksere hevdet seg internasjonalt etter den tid, som Cecilia Brækhus, Ole Klemetsen, Magne Havnå og Steffen Tangstad.

- Verden har gått framover siden 1981, mener Korsberg.

- Det er ganske merkelig at vi skal sitte på vår egen lille øy med egne regler, jeg har mye større tro på at vi kan påvirke kriteriene for sporten på en god måte dersom vi aksepterer og anerkjenner idretten.

Lovendringsforslaget fremmes i Stortinget onsdag om halvannen uke. Korsberg tør likevel ikke håpe på en lovendring med det første.

- Gamle holdninger
- Dessverre regner jeg med at det er en debatt som kommer til å preges av gamle holdninger fra motstandere av forslaget på sosialistisk side. Jeg tror ikke at det går gjennom, men håper at det vil åpne opp for en utredning av muligheten, forklarer han.

Torsdag skrev VG at Høyre støttet FrP i kampen om å fjerne forbudet mot proffboksing i Norge.

Til avisen presiserte Arbeiderpartiets Gunn Karin Gjul sitt partis syn på saken.

- Det er like medisinsk skadelig i 2010 som i 2007. Vi mener at det er medisinsk dokumentert at det er alvorlige konsekvenser knyttet til hode og hjerneskader ved profesjonell boksing. Man påføres ofte kroniske skader, sa Gjul til VG.

Hva mener du? Legg igjen en kommentar i feltet under, og stem i boksen på venstre side!

Sjekk siste sportsnytt her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag