*Nettavisen* Sport.

- Hun hadde det tøft

Foto: Terje Bendiksby/Scanpix

Heidi Weng brukte lang tid på å trene seg opp etter at hun fikk den tunge beskjeden.

04.02.14 07:59

Fram mot åpningsseremonien i Sotsji vil Nettavisen presentere noen av de største, norske OL-håpene i spalten «Dette visste du ikke». Foreldrene til utøverne har gravd i hukommelsen og gitt oss historier og faktaopplysninger om idrettsheltene, som de fleste nok ikke var klar over.

Heidi Weng OL-debuterer i Sotsji, 22 år gammel. Det er den samme alderen som Marit Bjørgen var på da hun tok sin første olympiske medalje, på stafetten i Salt Lake City i 2002.

Weng blir av mange sammenlignet med Bjørgen, og spåkonene vil ha det til at hun kommer til å bli minst like god. Er vi heldige ligger brunetten fra Enebakk også litt foran Bjørgen-skjemaet, og kan gå seg inn til individuell OL-medalje allerede i år. Mens Bjørgen var 22 da hun tok sin første individuelle VM-medalje, klarte Weng bragden allerede forrige sesong, 21 år gammel, da hun ble nummer tre på 15-kilometer duatlon i Val di Fiemme. Petter Northug, som er en annen langrennsløper Weng sammenlignes med, vant ikke individuell VM-medalje før han var 23 år.

Weng kom med på kvinnelandslaget i 2012, og har i tillegg til gode resultater, bidratt med sitt gode humør. Ikke at undertegnede har prøvd, men det virker komplett umulig å ikke ha sansen for den sprudlende 22-åringen.

Mammaen til Heidi, May Bente Weng, avslører imidlertid at datteren også kan bli sint, og tross sin unge alder, har den nye langrennsyndlingen rukket å gå gjennom et tøft år med mye motgang. Mamma May Bente Weng forteller mer om dette i intervjuet med Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ned Alley/Scanpix

- Hva imponerer deg mest ved Heidi?

- Hun er målrettet og vet nøyaktig hva hun vil. Hun er dønn ærlig og har begge beina godt plantet på jorden. Hun vet hvor hun står og vet derfor veldig godt at det er en jobb å gjøre for å forbedre seg. Det gjelder både innen idretten og andre ting, sier May Bente Weng til Nettavisen.

- Brenner Heidi for noe annet enn idretten sin?

Hun er veldig opptatt av rettferdighet og omsorg.

- Hva gjør Heidi sint?

- Hun kan bli sint når folk ikke holder avtaler.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

- Hvordan var Heidi på skolen?

- Hun var ganske flink på skolen. Hun hadde gode karakterer og var pliktoppfyllende.

- Hvorfor heter hun Heidi? Vurderte dere noen andre navn?

- Jeg likte navnet Heidi veldig godt. Hun er faktisk oppkalt etter min bestevenninne fra barndommen, Heidi Mørk. Hvis barnet ble gutt tenkte jeg på Henrik som passende navn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Red Bull Norge

- Hva trodde du Heidi skulle ende opp med å drive med når hun ble stor?

- Hun snakket før om at hun ville bli sykepleier, og ender kanskje opp med det til slutt når skikarrieren er over. Hun liker å stelle med mennesker.

- Når skjønte dere at Heidi ville bli blant verdens beste langrennsløpere?

- Da hun var 16 skjønte vi at hun kunne ha det siste ekstra. Hun jobbet hardt, og knivet med gutta på treninger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

- Hvordan har det vært å oppleve at Heidi har blitt kjendis?

- Det er litt rart at hun er kjendis. Da jeg var på Ski Storsenter her en dag hang det store plakater av henne overalt. Det er rart når det er den lille datteren din. Men vi er selvfølgelig veldig stolte. Hun var litt usikker i startfasen, men jeg syns hun takler det bedre og bedre.

- Har du noen gang opplevd at Heidi har vært langt nede eller umotivert sportslig sett?

- Det var et år hun hadde det ganske tøft fysisk. Alt var et ork, og hun ble stiv med én gang hun var ute og gikk på ski. Til slutt fant vi ut at hun var blodfattig. Hun tok beskjeden tungt, og det tok lang tid før hun fikk opp verdiene. Men jeg tror hun har vokst på motgangen. Hun har aldri gitt uttrykk for at hun er umotivert i sin idrett, og jobber hele tiden for å forbedre seg. Hun gir uttrykk for at hun føler hun har god tid på seg til å bli best.

- Kan du nevne én ting folk flest ikke vet om Heidi?

- Hun liker mer og mer å bake. Det er noe hun har tatt opp etter bestemor. Heidi hjalp ofte til når bestemor bakte. I dag får hun til å lage veldig flotte skolebrød og kaker på egen hånd.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag