*Nettavisen* Sport.

- Hva gjør du nå, Eirik Kvalfoss?

Eirik Kvalfoss (45) tror han kunne gitt Ole Einar Bjørndalen kamp hvis han hadde vært på topp i dag. TV 2 Nettavisen har tatt en prat med skiskytterlegenden.

25.01.05 15:19

Hver uke i 2005 vil TV 2 Nettavisen presentere gamle norske idrettshelter. Denne uka er det Eirik Kvalfoss. Kvalfoss tok 10 OL- og VM-medaljer på 80-tallet - fire av dem var av edleste valør.

- Markedssjef
- Hva gjør du nå?

- Jeg jobber hos Vital forsikring. Som markedssjef på megleravdelingen, sier 45-åringen som har vært bosatt i Oslo siden tidlig på 80-tallet.

Det er 10 år siden han ga seg skiskytter, og det ble en trist slutt. Kvalfoss ble vraket til Lillehammer-OL, og kuttet de fleste bånd med skiskyttermiljøet like etter.

- Jeg var bitter da, men er det så nøye da, sier han nå.

- Ingen av oss skiskyttere hadde egentlig noe i OL å gjøre. Ikke med det opplegget vi hadde. Og det skulle også mye til om jeg skulle klart å gjøre det noe bedre enn de som var der, fortsetter han.

- Familie det største sjokket
Han er gift med Helena, og har to barn - ei jente på fire og et halvt år og en gutt på ni.

- Overgangen fra å være skiskytter til et sivilt liv gikk greit. Den lille forskjellen var at man ikke lenger kunne styre tiden sin selv. Det største sjokket derimot var å få familie, ektefelle og barn. Etter å ha hatt fullt fokus på seg selv i 15 år, så blir man plutselig underlagt familiens krav. Det var en større forandring, sier Kvalfoss.

OL-gullet størst
OL i Sarajevo i 1984 står fortsatt som det største i karrieren. Da tok Kvalfoss gull på sprinten, sølv på stafetten og bronse på 20-kilometeren. Den største nedturen kom i 1986 da han mislyktes i VM på hjemmebane i Oslo.

Nå er det imidlertid ikke skiskyting, men golf som opptar han mest av sport.

- Jeg har 17,9 i handicap i golf, men jeg er ikke så ivrig med idrett. Jeg trener ikke hysterisk. Det holder at brystkassa er oppe, og magen inne, sier Kvalfoss.

Blir du fortsatt gjenkjent på gata?

- Det hender fortsatt, men det tynnes ut i rekkene. Det må være de som har passert 30, sier han humrende.

Savner du skiskytingen?

- Ja. Det var en fin tid. Man ser først etterpå hvor bra man hadde det. Det var steike moro. Nå er det jaktstart og fellesstart. Hadde jeg vært 20 år yngre, så tror jeg det ville passet meg godt, sier han.

- Skulle gitt ham kamp
- Hadde du tatt Bjørndalen hvis du var på topp nå da?

- For å si det sånn - Sergei Tsjepikov ble nummer to da Bjørndalen vant i helga. Han konkurrerte jeg mot og slo mange ganger, sier Kvalfoss.

- Men egentlig er det umulig å si hvordan det hadde gått. Bjørndalen går nok litt utenpå meg, men jeg ville vært med og kjempet, fortsetter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag