- Hva gjør du nå, Per Bergerud?

Foto: Erik Hagen / NTB / SCANPIX

For 20 år siden vant Per Bergerud (48) VM-gull i stor bakke Innsbruck. Denne uken drar den tidligere stilhopperen til Tyskland for å følge ski-VM på nært hold.

16.02.05 12:00

Hver uke i 2005 vil TV 2 Nettavisen presentere gamle norske idrettshelter. Nå er turen kommet til Per Bergerud. Denne uka setter den tidligere storhopperen kursen for Tyskland og ski-VM i Oberstdorf, der han skal følge de norske hoppgutta på nært hold.

- Hva gjør du nå?

- Jeg er administrerende direktør i bemanningsselskapet Proffice. Jeg jobber i Oslo, men vi har 24 kontorer over hele Norge.

Tror på Ljøkelsøy
48-åringen følger fortsatt nøye med på hoppsport, 20 år etter at han selv la skiene på hylla. En tur til ski-VM i Oberstdorf er derfor en selvfølge.

- Det blir spennende. Jeg tror de norske har veldig gode muligheter. Roar Ljøkelsøy er stabil på et høyt nivå, mens Sigurd Pettersen og Bjørn Einar Romøren er på vei oppover. Og Lars Bystøl er en outsider i den formen han er i. Jeg er også spent Daniel Forfang. Han er urutinert, men det kan slå begge veier.

- Janne Ahonen blir vel mannen å slå. Kan du huske noen andre bortsett fra Matti Nykänen som har vært så suveren?

- Ahonen er meget god, og kommer utvilsomt til å gjøre det bra i VM. Jeg husker vel ingen som har vært så til de grader i egen klasse. Men Ole Bremseth vant jo seks verdenscupseirer sesongen 1982/83. Og Sven Hannawald var jo stabilt god ganske lenge.

Ingen V-hopper
Selv vant Per Bergerud VM-gull i stor bakke og sølv i liten bakke i 1985. Tre år tidligere var han med på laget som vant laggull i Holmenkollen. Det ble også åtte NM-titler og fem kongepokaler i en innholdsrik karriere. I tillegg til noen verdenscupseirer.

- Det var vel to eller tre - jeg er ikke helt sikker. Du må nesten spørre Arne Scheie, gliser han.

Per Bergerud ga seg med internasjonal skisport i 1985. Med andre ord lenge før det ble moderne med V-stil. Selv tror han ikke han kunne ha hevdet seg i toppen i dag.

- Det er nesten umulig å sammenligne, men med den stilen vi brukte, ville jeg nok ha landet på kulen i dag. Teknikken har utviklet seg veldig, og det har skjedd mye med tyngden. Dagens utøvere hopper lengre enn det vi gjorde selv med mindre fart.

Nedslagsbedømmelse
Det er ikke bare teknikken som har utviklet seg. Også dommernes rolle har endret seg. Bergerud skjønner at debatten om stilbedømming er reist.

- Jeg er vel ikke bombastisk når det gjelder spørsmålet for eller mot stilpoeng, men når man ser hvordan en dømmer kan man jo like gjerne droppe det. Det er jo ingen stilbedømmelse i svevet, bare for nedslaget. En kan vel heller kalle det nedslagsbedømmelse. Dessuten er det jo sånn at man må hoppe langt for å få gode stilkarakterer, sukker den tidligere stilhopperen.

Fredag er Per Bergerud på plass i Oberstdorf. 20 år etter at han selv ble kongen av VM-bakkene i Østerrike.

Tidligere saker i serien:
Ove og Berit Aunli
Eirik Kvalfoss
Pål Lydersen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag