*Nettavisen* Sport.

- Hvorfor sa han ingenting?

Foto: (AP/Scanpix)

Sykkelkollega mener Bjarne Riis har blitt ført bak lyset.

01.10.10 10:40

Den 21. juli testet Alberto Contador positivt på Clenbuterol.

Den 24. august ble han informert om testen av UCI (det internasjonale sykkelforbundet).

Den 30. september brøt han stillheten ettersom en tysk TV-journalist var nær ved å avsløre saken i beste sendetid.

Er dette åpne kort?
Først da informerte Contador sin nye arbeidsgiver om den positive dopingprøven. Sportsdirektør Brian Holm i HTC-Columbia mener stjernerytteren har opptrådt svært uryddig.

- Han skrev kontrakt med Riis i begynnelsen av august og fikk beskjed om den positive testen tre uker senere. Men han fortalte ingenting til sin nye arbeidsgiver, som allerede var i gang med å bygge opp hele laget rundt ham.

- Det kan vel neppe kalles å spille med åpne kort? Det minste man kunne forvente, var at han informerte Riis om den positive testen, sier Holm til ekstrabladet.dk.

Informert natten i forveien
Under torsdagens pressekonferanse i Pinto snakket 27-åringen langt og lenge om et stykke kjøtt han og lagkameratene inntok i løpet av den siste hviledagen i årets Tour de France.

Les også: - Først i går fortalte jeg familien dette

Contador gjentok igjen og igjen at han mener hele saken baserer seg på en misforståelse, og at problemet måtte ryddes av veien så snart som overhodet mulig.

- Det hadde vært bedre for sykkelsporten om denne saken ikke kom ut før den endelige konklusjonen forelå, fortalte Contador.

Han fortalte også om tidspunktet han informerte lageier Riis om den oppsiktsvekkende nyheten:

- Jeg har ikke fått sove på halvannen måned. Da jeg fant ut at tysk TV fikk høre om dette, valgte jeg å fortelle om det selv. Først i går fortalte jeg familien min om dette. Jeg snakket med Bjarne Riis i natt. Det er en komplisert situasjon og vi skal ha et nytt møte snart, sa han.

Riis: - En tøff beskjed
Komplisert blir det i hvert fall dersom spanjolen ryker på en toårig utestengelse fra UCI. Enda verre blir det selvsagt for Bjarne Riis som allerede har latt brorparten av stjernene sine forlate det vaklende danske laget.

Riis: - Jeg har sluttet å tro på røverforklaringer

Saxo Bank-advokaten fikk først spanjolens advokat på tråden, før Contador bedyret sin egen uskyld.

- Det var selvsagt en tøff beskjed å motta. Det sier seg selv. Det er jo en selvfølge at dette her rammer hardt, forteller Riis i et intervju med den danske avisen B.T.

- Stoler du på Contadors forklaring?

- Jeg synes det vil være galt av meg å kommentere det, svarer Riis.

- Bombet tilbake til steinalderen
I Danmark ble det tegnet et dystert bilde av dansk sykkelsport etter torsdagens sjokkavsløring. De verste prognosene går ut på at hele den nasjonale sykkelsporten står i fare.

- Dersom dette ender med en toårig utestengelse, vil Bjarne Riis være bombet tilbake til steinalderen med sykkellaget sitt, sier Eurosport-kommentator Thomas Bay til sporten.dk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Sergio Perez

Overfor procycling.no konkluderte Johan Kaggestad på samme måte.

- Bjarne Riis må jo være maksimalt fortvilet etter dette. Han står foreløpig uten lag foran neste sesong. Dette er helt katastrofe for ham. Han innrømmet doping selv, så nå har dopingen på en måte tatt ham igjen.

Foruten spanjolene Jesus Hernandez, Daniel Navarro og Benjamin Noval, sitter Riis igjen med ryttere som Baden Cooke, Juan José Haedeo, Gustav Larsson, Richie Porte, Nicki Sörensen og Chris Anker Sörensen foran neste sesong.

Han har kuttet lønnskostnaden til Fabian Cancellara, og kan ende opp med å spare inn stjernelønna til Alberto Contador. Men hvem skal han i så fall bruke sitt gullkantede budsjett på?

Og kan han stole på at sponsorene henger med på lasset?

2235-0

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.