- Hvorfor skal jeg være realistisk?

Foto: Marius Vik (Nettavisen)

Erik Hamrén er usikker på hvordan han skal angripe sin første hele sesong som RBK-trener.

13.02.09 10:47

LA MANGA (Nettavisen): Da Erik Hamrén entret Lerkendal for et halvår siden ble han Rosenborgs syvende hovedtreneren på fem år. I de foregående femten årene hadde Norges flaggskip hatt to, men endelig så RBK-ledelsen ut til å ha funnet sin mann, endelig satset de på en mann med langsiktige vyer – og en mann med en solid CV som inkluderer tre cupmesterskap og et seriemesterskap fra Sverige og Danmark.

- Tar gjerne favorittstempelet
Nå vil Erik Hamrén bygge opp Rosenborg til å bli Norges beste lag igjen, men han er forberedt på at det vil ta tid. Spørsmålet er om supporterne, media – og til slutt styret – vil gi ham det. Så langt i sesongoppkjøringen har trønderne vist glimt av gammel storhet, og bli ikke forbauset om hovedtyngden av norsk fotballekspertise nok en gang vil sette Rosenborg på toppen av sitt tabelltips.

Det kan Hamrén fint leve med.

- Jeg tar gjerne favorittstempelet, men vet ikke hvor realistisk det er med den generasjonsutviklingen Rosenborg har vært igjennom.

- Samtidig, hvorfor skal jeg være realistisk?

- Tenker langsiktig
52-åringen maner likevel til forsiktig optimisme i Trøndelag. Målet er ikke først og fremst å vinne gull i år.

- I alle lagene jeg har vært, har jeg tenkt langsiktig. I Örgryte var jeg i seks år, og i Aalborg tok det 4,5 år før vi vant serien - og jeg fikk kritikk underveis for at det tok tid.

- Vi begynner å få inn en vinnermentalitet i laget her nå, men fortsatt sliter vi litt. Spesielt med stabiliteten, det var bare de to siste månedene i fjor den var bra.

Frykter kampen fra ”de store”
I oppkjøringen på La Manga viste Rosenborg tidvis strålende spill i sin første kamp mot Krylia, skuffet mot Lyn, for så å ha grei kontroll på Fredrikstad. Fire-fem uker før seriestart mangler fortsatt nettopp stabiliteten, men Hamrén lover den vil komme.

- Om ikke i år, så i alle fall i løpet av et år eller to.

- Men med de ressursene og den startelleveren dere kan mønstre, hvem kan egentlig utfordre dere i år?

- Jeg kan se mange. Janne Jönsson har vist seg å være veldig flink på å få inn kompetente folk, og gruppen der vet hva som gjelder. Dessuten er det svært mange lag med store ressurser. Viking, Brann og Vålerenga, for eksempel – det skulle forbause meg mye om de ble utenfor medaljekampen igjen.

- Og jeg er ikke så sikker på om vi har så mye større ressurser enn dem. Før i tiden ble Rosenborg nesten nedringt av klubber som ville selge sine beste spillere til dem. Den tiden hvor RBK kunne velge på én hylle, og de andre lagene på en annen, er over.

- Tettey har enormt potensial
Rosenborg har som vanlig i sesongoppkjøringen blitt koblet til flere spillere. Å sette penger på at trønderne får en ny måljeger på plass før serien starter vil neppe gi rare oddsen, men noen større diskusjon om temaet vil ikke Hamrén ha noe av – til det er han for fokusert på det han allerede har i stallen.

- Jeg er veldig spent på årets sesong.

- Alexander Tettey har et enormt potensial, men i tillegg er det tre, fire, kanskje fem spillere som kan ta store steg i år. Jeg venter det, og jeg krever det, sier Hamrén bestemt.

Klare regler
Og selv om RBK-treneren har ry på seg for å være en mann med mye omtanke for sine spillere, er han helt klokkeklar på at det stilles krav til dem. På La Manga var klubben for eksempel den eneste som hadde trening på avreisedagen lørdag.

- Spillerne er også mennesker, og alkohol er en del av samfunnet. Vi har klare regler på slike leirer, man skal få ta seg et glass øl eller vin, men skal ikke være ute og feste. Vil de ikke følge slike regler, så skal de ikke være i Rosenborg.

- Trener du mye, og ødelegger det ved å supe, er det som å øse vann ut av en båt som har mistet bunnproppen.

Krever profesjonalitet
Og akkurat der ligger også hovedfilosofien til Erik Hamrén. Mye er gjort for å gjøre Rosenborg mest mulig profesjonelle, blant annet på kostholdsfronten, men det er til slutt spillerne som må ta valgene.

- Skal du være et topplag så må du kunne vinne hver kamp. Før i tiden holdt det med bare talent, det gjør det ikke lenger. Det er blitt et enormt skille, ikke bare på banen, men også utenfor.

- Jeg bruker å si at ”Jeg kan lede hesten til vannet, men den må drikke selv”. Du må ta en beslutning på om du vil ha fremgang eller ikke.

Søndag 15. mars ser du om Rosenborgs fremgang har startet – da møter de Vålerenga i seriepremieren.

Sjekk siste fotballnytt her
Sjekk siste sportsnytt her

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.