- I dag skulle det bli dagen min!

Foto: Lise Åserud / NTBscanpix

Therese Johaug knuste Marit Bjørgen da Norge igjen dominerte i VM!

26.02.13 14:44

VAL DI FIEMME / OSLO (Nettavisen): På forhånd ble det snakket om både dobbelt og trippelt norsk på 10-kilometeren.

De norske jentene dominerte jo totalt lørdagens skiathlon, da Marit Bjørgen vant, Therese Johaug ble nummer to, Heidi Weng nummer tre og Kristin Størmer Steira nummer fire.

Mandag kom også nyheten om at Justyna Kowalczyk ikke skulle gå 10-kilometeren.

Dermed sto Bjørgen og Johaug igjen som de eneste deltagerne som har vunnet en 10-kilometer i verdenscupen denne sesongen.

De skuffet ikke!

Bjørgen åpnet best, men Johaug avsluttet knallsterkt og knuste Bjørgen på de siste kilometerne. Duoen sørget for at det ble dobbelt norsk.

- Jeg vet ikke riktig om dette har gått opp helt (for meg). Det var tett hele veien, men jeg hadde bestemt meg. I dag skulle det bli dagen min! sier Therese Johaug til NRK.

Hun tok dermed sitt andre individuelle VM-gull. Det første kom på tremila i VM i Holmenkollen for to år siden.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg skjønte at Marit kanskje ikke hadde dagen helt i dag. Jeg klarte å skjerpe både hodet og kropp og gå teknisk bra på ski. På den siste sekunderingen ledet jeg med ni sekunder. Da tenkte jeg «Herregud, det her kan gå!». Det er en ubeskrivelig følelse! jubler Johaug.

Russiske Julia Tsjekaleva endte på tredjeplass.

Vi følger Val di Fiemme LIVE

- All ære til Therese
Therese Johaug brøt ut i et vilt gledeshyl idet hun så sluttresultatet på tavlen i målområdet.

Hun slo Bjørgen med ti sekunder på de siste fem kilometerne og seks sekunder på de tre siste.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lise Åserud / NTBscanpix

- Johaug var sterkest i dag. All ære til henne. Det var litt tyngre for meg i dag. Jeg er glad jeg tok medalje. Når Therese tar gullet, er det utrolig artig, sier Bjørgen til NRK.

Charlotte Kalla ble nevnt som den tøffeste utfordreren av utlendingene, men klarte ikke å blande seg inn i pallstriden.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen måtte trekke seg før start på grunn av sykdom. Hun ble erstattet av talentfulle Martine Ek Hagen, som endte på 32.-plass.

Landslagstrener Egil Kristiansen lot seg imponere av Therese Johaug.

- Therese gikk veldig bra. Det må hun ha gjort, for det må man gjøre for å slå Marit. Det var på siste halvdel av andrerunden at Therese tok det, sier Kristiansen.

Han poengterer at Bjørgen også imponerte, selv om hun ikke gikk helt til topps.

- Marit hadde ikke helt den råeste dagen. Hun var småstiv oppe i bakkene. Det er små marginer og det er lite som skal til for at hun vinner. Jeg er stolt over laget, sier landslagstreneren til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: PIERRE TEYSSOT / Afp / NTB scanpix

Stjerneduell
Marit Bjørgen åpnet best, men med knappest mulig margin. Therse Johaug lå bare 0,1 sekund bak Rognes-jenta etter 1,8 kilometer. Russiske Julia Tsjekaleva lå på tredjeplass her, mens Charlotte Kalla fra Sverige var nummer fire - begge rundt åtte sekunder bak Bjørgen.

Heidi Weng lå bare 2,2 sekunder bak tredjeplassen ved første mellomtid.

Bjørgen og Johaug holdt omtrent samme tempo de neste kilometerne, mens resten av deltagerne tapte ytterligere. Johaug lå 0,7 sekunder bak ved 4,4 kilometer og 0,8 bak da 10-kilometeren var halvveis.

Russiske Tsjekaleva tok et sterkere grep om bronseplassen, mens Kalla og Weng lå praktisk talt likt i kampen om fjerdeplassen. Også Elizabeth Stephen fra USA meldte seg på her.

Johaug startet sist og hadde fordelen av å gå på Bjørgens tider hele løpet.

Hun utnyttet dette mot slutten av løpet og ledet med 4,5 sekunder på Bjørgen etter 6,8 kilometer. På dette punktet kjempet Heidi Weng med Miriam Gössner, Julia Tsjekaleva, Elizabeth Stephen og Charlotte Kalla om bronsemedaljen.

Nedtur for Steira
Kristin Størmer Steira fikk det ikke til å stemme tirsdag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Charlotte Kalla, Sveriges store gullhåp, klarte ikke å blande seg inn i medaljekampen. Hun har heller ikke vært på pallen etter en 10-kilometer i verdenscupen denne sesongen.

- Jeg er overhodet ikke fornøyd. De andre gikk for fort for meg i dag, sier Kalla til NRK.

Miriam Gössner avsluttet sterkt, men Julia Tsjekaleva klarte så vidt å slå tiden til den tyske jenta i mål. Tsjekaleva slo Gössner med 0,5 sekunder.

Dessverre klarte ikke Heidi Weng å matche dette tempoet de siste kilometerne.

Weng endte på sjetteplass, to sekunder bak Stephen og drøyt to foran Kalla. Enebakkjenta endte 10,5 sekunder bak bronseplassen til slutt.

- Det er det beste jeg har gjort noensinne i ti kilometer skøyting, men jeg er kanskje ikke helt der at jeg klarer å presse meg maksimalt når jeg går alene. Jeg er best i fellesstart for tiden, men jeg skal jobbe veldig hardt for å bli bedre, sier Weng til NRK.

Nettavisen følger VM i Val di Fiemme live hele tiden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.