- I en ideell verden sykler damene samme ritt som herrene

Foto: Tim De Waele og Håkon Mosvold Larsen (©TDWsport.com og NTB Scanpix, Fotomontasje)

De norske landslagssjefene vil ha proffritt for kvinner til Norge.

23.08.13 20:43

Torsdag avkreftet Tour des Fjords-arrangøren at de kom til å ha et dameritt parallelt med herrenes proffritt i 2014.

Les også: Drømmer om historisk proffritt i Norge

Landslagsleder for kvinnene Linn Torp har forståelse for rittdirektør Roy Hegrebergs uttalelser.

- Jeg vil ha et etapperitt så snart som mulig i Norge, men det må være gjennomførbart. Jeg skjønner at Tour des Fjords ønsker å ha oppmerksomhet på å gjøre produktet deres bedre og ikke utvide rittet for jentenes skyld, forteller Torp til procycling.no fredag.

Den tidligere toppsyklisten begynte i stillingen som landslagsleder i vinter etter å ha syklet flere mesterskap for Norge.

Ønsker etapperitt framfor endagsritt
36-åringen tror at Norge må arrangere et etapperitt for at de beste lagene og største stjernene vil komme nordover.

- Et etapperitt gjør det lettere for de beste lagene å reise nordover til Norge fordi de får flere konkurransedager. De har begrenset med midler, og det vil være enklere for dem å ta med seg alt utstyret de behøver om det er flere etapper, sier Torp.

I Skandinavia arrangeres det i 2013 to proffritt for damene. Vårgårda Cup og Vårgårda lagtempo i Sverige sto på programmet henholdsvis 18. og 16. august.

Stjernesyklisten Marianne Vos vant fellesstarten søndag, og amerikanske Specialized-Lululemon vant lagtempoen. Det norske laget Team Hitec Products ble niende beste lag på forrige fredags lagtempo.

- Smart å samarbeide med Sverige
Den norske landslagslederen lanserer en ny idé for hvordan norsk sykkelsport skal få til et UCI-ritt for damene her til lands.

- Det kan være smart å knytte seg til verdenscupen i Sverige. Det vil være enklere å få de gode lagene nordover om vi samarbeider med svenskene. Jeg vet at de har slitt med å tiltrekke seg de beste rytterne fordi de arrangerer to endagsritt som krever mye utstyr.

- I en helt ideell verden sykler damene de samme rittene som herrene slik at de får mye medieoppmerksomhet og blest. Men det er utfordrende å få til og en lang vei å gå før noe sånt er realistisk i Norge. Som landslagsleder har jeg ikke satt i gang noen prosess for å få det til, fortsetter Torp.

Les også: Kvinner forlanger å sykle Tour de France

Vil gi damene hjemlig mål
Hun får støtte fra landslagssjefen for herrene Stig Kristiansen, som også ønsker de kvinnelige proffene velkommen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg forsøker å bruke min stemme i forbundet slik at norske ryttere får muligheten til å konkurrere mot internasjonal motstand på hjemmebane.

- Hvordan vil et proffritt utvikle norsk sykkelsport?

- Det vil gagne interessen for damesykling i Norge. Det er minst like viktig for norsk sykkelsport å treffe tiltak som hjelper damene som det er å få på plass internasjonale herreritt. Et norsk proffritt vil bli et naturlig mål for den hjemlige eliten og slik motivere unge ryttere, sier Kristiansen til procycling.no.

- Penger er et problem
Det er ikke tvil om at damesykling får mindre oppmerksomhet fra mediene enn herresykling. Det gjør det mer krevende å få til et UCI-ritt for kvinnene, mener landslagslederen for damene.

- Penger er et problem med tanke på å få til et norsk proffritt. Det er veldig utfordrende å knytte til seg sponsorer for et dameritt, og vi trenger at noen virkelig brenner for det om det skal bli en realitet, forteller Torp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.