- IAAF tilbød å tie om dopingsak

Den tidligere kulestøteren C.J. Hunter hevder at Det internasjonale friidrettsforbundet tilbød seg å tie om hans positive dopingprøver dersom han trakk seg fra Sydney-OL.

Hunter sier til avisen San Jose Mercury News at IAAF ikke ønsket en stor dopingskandale rett før OL i 2000, og at generalsekretær Istvan Gyulai kom med tilbudet før et stevne i Brussel 25. august det året.

Møtet ble avholdt dagen etter at Hunter og USAs friidrettsforbund fikk beskjed om at han testet positivt på nandrolon i forbindelse med Bislett Games. Det var en av fire ganger det året han testet positivt.

- De sa at jeg skulle få konkurrere i Brussel selv om det forelå en positiv prøve, men jeg fikk beskjed om at jeg deretter skulle late som jeg var skadd og trekke meg fra OL, sier Hunter.

- De lovet at om jeg ikke kommenterte dopingprøven så skulle de sørge for at alt ble bra slik at jeg kunne konkurrere igjen året etter, ifølge NTB-AFP.

Beskyttet Jones

På det tidspunkt var Hunter gift med sprintstjernen Marion Jones. Hennes jakt på fem gull var et høydepunkt i friidrettsprogrammet under Sydney-OL, og IAAF ønsket ikke at ektemannens positive prøve skulle kaste skygger over den jakten.

Da Hunters positive prøve likevel ble kjent under OL, ble USAs friidrettsforbund beskyldt for å ha prøvd å underslå prøveresultatet. Hunter, som uttaler seg offentlig for første gang på tre år, hevder at det tvert imot var IAAF som lå bak.

- Jeg sa ja til forslaget fordi jeg uansett hadde en kneskade, og fordi jeg ville handle til alles beste, sier han.

Gyulai bekrefter at det var et møte i Brussel, men avviser at han tilbød Hunter en uetisk avtale.

- Det var ingen "avtale". Vi hadde en mulighet til å sørge for at prøven ikke ble offentlig kjent før OL var over, dersom han innså at han ikke kunne konkurrere i Sydney, sier IAAF-generalsekretæren.

Avviser

Den versjonen avvises av Hunter.

- Er det IAAF-protokoll å arrangere møter med dopingtatte utøvere? Hvorfor skulle to så høytrankende IAAF-ledere møte meg dagen etter at jeg ble informert om en positiv prøve, spør han.

Ved siden av Gyulai var også IAAFs konkurransesjef Sandro Giovanelli til stede. Gyulai sier at formålet med møtet var å hindre at en dopingmistenkt utøver stilte til start i stevner, og han sier at reglementet på den tiden ikke ga grunnlag for å nekte ham deltakelse i Brussel-stevnet.

Tidligere har Gyulai gitt en helt annen versjon av sin kontakt med Hunter den høsten. Under VM i 2001 fortalte han at Hunter tryglet IAAF om ikke å offentliggjøre den positive prøven, fordi det ville forstyrre Jones.

Hunter benekter for øvrig at han dopet seg med nandrolon, selv om nivået i prøvene var skyhøyt. Han hevder at et forurenset kosttilskudd var skyld i at han testet positivt.

Den første som støttet ham i det synet var for øvrig Victor Conte Jr., som leder laboratoriet som står sentralt i skandalen omkring det nye dopingmiddelet THG.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.