*Nettavisen* Sport.

- Ida kan vinne OL-gull

Foto: (FOTO: Anders Skjerdingstad/Nettavisen)

Lukas Udelhoven er ikke som andre trenere. Så mener han da også at Ida Marcussen (19) kan bli olympisk mester i 2012.

BISLETT (Nettavisen): Sjukjemperen fra Kristiansand får sin VM-debut på seniornivå i Osaka i slutten av måneden. Der er målet å slette den personlige rekorden på 6020 poeng. Gjør hun det, kan det holde til en plass blant de 12 beste.

Men på sikt er målet å bli minst like god som det store forbildet Carolina Klüft. Mer konkret går planen ut på at Ida Marcussen skal bli olympisk mester i London i 2012.

- Realistisk mål
- Det er realistisk å tro at Ida kan bli god nok til å vinne OL. Ellers hadde vi ikke satt oss et slikt mål, sier Lukas Udelhoven til Nettavisen.

Norgesmesteren i tikamp fra 2000 er Ida Marcussens personlige trener. Og man kan trygt fastslå at han engasjerer seg mer enn trenere flest.

- Lukas er med meg på alle treninger. Og gjennomfører akkurat det samme som meg, forteller 19-åringen.

Alle treninger vil si to økter om dagen seks dager i uka. Trenerens innlevelse skyldes delvis at han fortsatt ønsker å holde seg i form selv. Men først og fremst handler det om å kunne legge alt best mulig til rette for Ida.

Inspirator og sparringpartner
- Jeg ser på meg selv som inspirator, veileder, motivator, rollemodell og sparringpartner. Jeg vil gi Ida en tettest mulig oppfølging. Når jeg gjør det samme som henne, vet jeg mer om hvordan belastningen er. Når Ida er tung i beina, er jeg også tung i beina. Da er det lettere å tilpasse treningsopplegget, forklarer Udelhoven.

Klikk på bildet for å forstørre.

Målet for Ida Marcussen denne sesongen er å slette den imponerende personlige rekorden 6020 poeng, som ga sølv i fjorårets junior-VM. Det har hun ennå ikke klart.

- Jeg har ikke hatt helt den sesongen jeg hadde håpet på. Alle fysiske tester viser framgang, men jeg har ikke hatt fullklaff i konkurranse. Det handler litt om dagsform og litt om forhold, sier Ida.

Må være tålmodig
Hun har satt personlig rekord i lengde og på 800 meter, som er hennes sterkeste øvelse, i løpet av sommeren.

- Men det har ikke løsnet helt i hekk, jeg har slitt litt i høyde og manglet litt i kulestøt, konstaterer hun.

Trener Udelhoven har registrert at eleven av og til har latt seg stress litt i konkurranser. Det mener han er naturlig for en 19-åring som har hatt en bratt utviklingskurve i flere år, og som plutselig opplever at kurven flater ut.

- Det er viktig å være tålmodig, og det har vi snakket om. Det er i VM Ida skal sette personlig rekord. Planen denne sesongen var at toppformen skulle komme i slutten av august, ikke i juni eller juli, poengterer treneren.

7 x 1000 poeng
Ida Marcussen lar seg uansett ikke lure til å fokusere ekstra på de øvelsene der hun ikke har hatt fullklaff.

- Alle sju øvelser er like viktige. Jeg kan ikke nedprioritere en ting for å terpe mer på noe annet. Det tror jeg mange har brent seg på, sier hun.

Planen om OL-gull i 2012 inneholder også et kapittel om at Ida innen den tid skal være god for 1000 poeng i hver øvelse, som i sum skal gi de 7000 poengene som normalt er den magiske grensa i internasjonale mesterskap.

Og jevnheten skal være styrken.

- Jeg har alltid likt å holde på med mange forskjellige grener, det er derfor jeg holder på med sjukamp, understreker Ida Marcussen.

25. august startet alvoret i Osaka.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.