*Nettavisen* Sport.

- Ikke artig å se noen slite så mye

Foto: Tor Richardsen (Scanpix)

Men nå tror Bente Skari hun endelig får selskap i gullklubben.

15.02.10 10:36

WHISTLER (Nettavisen): 12. februar 2002, Salt Lake City, USA. Bente Skari går seirende ut av en intens sekundstrid med russiske Olga Danilova og blir olympisk mester på 10 km klassisk.

Gullet er ikke bare Skaris første og eneste OL-gull.

Det er faktisk det første og eneste individuelle OL-gullet som er vunnet av en kvinnelig langrennsløper fra Norge.

Mandag kveld, norsk tid, kan Marit Bjørgen gjøre noe med det. 29-åringen fra Rognes er blant de største favorittene når langrennsøvelsene i Whistler innledes med 10 km fristil.

Og Bente Skari tror hun nå endelig får selskap i gullklubben.

- Ja, jeg gjør faktisk det. Jeg har litt trua på Bjørgen i år. Hun virker mer i støtet enn på lenge, sier Skari til Nettavisen.

- Desto artigere nå
Skari kjenner selvfølgelig Bjørgen godt fra sin egen tid som aktiv. Hun var den selvskrevne norske kapteinen da Marit Bjørgen slo igjennom tidlig på 2000-tallet, og begge var med på det norske sølvlaget i OL-stafetten i 2002.

- Hvordan har det vært å følge Bjørgen fra utsiden i de siste årene, når hun har slitt mye?

- Det er ikke artig å se noen slite så mye som hun har gjort. Desto artigere er det å se henne nå. Det er godt å se at hun har kommet tilbake i den formen, og med den offensiviteten hun har nå.

- Er du overrasket over at Bjørgen har orket å fortsette?

- Nei, overrasket er jeg ikke. Hun har jo hatt noen lyspunkter innimellom. Hun har hele tiden visst hva hun kan prestere når hun er i form.

- Få sjanser i OL
Bente Skari har fem VM-gull, ett mer enn Bjørgen. Men at OL-gull er noe helt annet, legger hun ikke skjul på.

- Prestasjonsmessig er det ganske likt. Konkurrentene er jo de samme. Men du får så få sjanser i OL. Du kan være en veldig god langrennsløper over mange år uten å treffe akkurat med formen i de to ukene det gjelder hvert fjerde år, poengterer hun.

For Skaris del var det også på håret, i hennes tredje OL. Da gullet endelig kom, var det først etter målpassering hun turte å tro det.

- Jeg husker godt utviklingen i selve løpet. Jeg hadde vunnet alle klassiskrenn de siste to årene, men i OL lå jeg bak hele veien. På siste sekundering var jeg også tre-fire sekunder bak.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lette etter unnskyldning
- Jeg husker jeg begynte å tenke på hva jeg skulle unnskylde meg med når jeg møtte pressen. Tanken på at jeg ikke skulle vinne, etter å ha vunnet alt i over to år, var utrolig kjip. Men jeg fant ingen unnskyldning, for jeg syntes jeg gikk et veldig bra løp, forteller tidenes beste kvinnelige langrennsløper.

Like etterpå dukket det da også opp en annen forklaring på Olga Danilovas plutselige styrke. Hun ble tatt for doping og strøket fra listene.

Dermed rykket Julia Tsjepalova opp på sølvplass. Nå er det hun som er dømt for doping, men medaljene fra 2002 beholder hun.

PS. To ganger har Norge vunnet kvinnestafetten i vinter-OL. I Grenoble 1968 gikk trioen Ingrid Aufles, Babben Engen Damon og Berit Mørdre til topps. I Sarajevo 1984 sørget firkløveret Inger Helene Nybråten, Anne Jahren, Brit Pettersen og Berit Aunli for norsk triumf.

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.