*Nettavisen* Sport.

- Ikke ekte proffboksing

Foto: (Scanpix)

Sverige åpnet onsdag døren for proffboksing på amatørenes premisser. - Det er proffboksing light, mener Thomas Hansvoll.

30.11.06 10:23

Etter det historiske vedtaket om å åpne for proffkamper på svensk jord, er Norge ett av bare fem land hvor proffboksing ikke er tillatt. Foruten Norge og Island er det bare diktaturene Cuba, Nord-Korea og Iran som forbyr sporten.

- Ikke fullverdig
Thomas Hansvoll mener boksingen vi nå vil få se i Sverige ikke er fullverdig proffboksing, men Norges største bokseprofil hilser likevel vedtaket velkommen.

- Jeg har bare såvidt registrert vedtaket, men hvis det jeg har fått med meg stemmer, vil jeg nok si at dette egentlig ikke er proffboksing, sier Hansvoll til Nettavisen.

Godkjennes ikke
I prinsippet er det nemlig proffboksing med regler tilpasset amatørboksing svenskene har sagt ja til. Det innebærer blant annet at den effektive kamtiden ikke skal overstige tolv minutter, og at legene har adgang til å gripe inn og stoppe kamper.

- Det er jo ingen av de internasjonale forbundene som vil godkjenne slike kamper. Det blir selvsagt tøffere enn amatørboksing, men det er ikke ekte proffboksing på tolvrunders-nivå, understreker Hansvoll.

Han synes likevel at det svenske vedtaket er positivt.

- Det er jo en start, men jeg har ingen tro på at de kommer til å bevege seg videre i retning av de internasjonale reglene. Likevel er det jo nesten litt utrolig at de sier ja til proffboksing i det hele tatt.

Viktig for de unge
Nå håper Hansvoll norske myndigheter gjør som «Söta Bror».

- Norge tar jo etter Sverige på de fleste områder, så det er ikke umulig at det skjer, selv om det skurrer litt med en light-versjon.

- For meg har det uansett ikke noe å si, ettersom jeg ikke vil ha noe igjen for kamper under et slikt reglement rent rangeringsmessig. Men det kan jo være bra for de unge som vil opp og frem. Det hadde vært ok hvis disse fikk lov til å starte proffkarrieren i Norge.

Frustrerende
For han tror uansett ikke det noen gang blir tillatt med fullverdig proffboksing her på bjerget.

- Nei, det løpet tror jeg ærlig talt er kjørt. Det nærmeste vil nok være at de svenske reglene følges opp her til lands.

- Synes du ikke det er litt underlig å drive med en idrett som myndighetene mener burde være forbudt?

- Det er klart det er frustrerende, men jeg har etter hvert blitt vant til det. Jeg har egentlig aldri hatt noe forhold til norsk proffboksing.

- Dobbeltmoral
At det foruten Norge og Island nå bare er Cuba, Nord-Korea og Iran som forbyr sporten ler han bare oppgitt av.

- Ja, vi er jo i godt selskap med de landene.

- Egentlig synes jeg det er dobbeltmoral av myndighetene. Å sende det live på tv er jo helt ok, og da blir det tåpelig at det ikke er lov å utøve idretten. Samtidig skjønner jeg litt av tankegangen, for det er jo en tøff sport.

- Men det er jo synd, for jeg tror proffboksing kunne blitt en veldig populær sport. Slik jeg ser det har ikke amatørboksingen medietekke i det hele tatt.

For Thomas Hansvolls del håper han å bokse sin neste kamp i februar. Den går uansett ikke i Norge...

Her kan du lese mer om avgjørelsen i Sverige.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.