RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke farlige

Sist oppdatert:
Norske fotballpøbler er ikke farlig for andre enn seg selv, hevder eksperter. Slik er casuals-miljøet.

Søndag kveld barket 60 ungdommer sammen på en fotballbane i Vågsbygd utenfor Kristiansand.

Tid og sted var bestemt på forhånd. Å avtale «dancing» (slåssing, red. anm.) skjer via sms i dette miljøet.

Gutter og menn fra Oslo, Bergen og Kristiansand – fra alle lag av samfunnet – møtes med én enste ting for øyet: Å slåss mot dem de hater mest – supportere, eller casuals som de kalles, på motstanderens lag.

- Voldspøbler i merkeklær
Søndag kveld slåss ungdommene i Kristiansand i fire-fem minutter – helt til syv stykker lå igjen på bakken. TV-bilder fra masseslagsmålet viser blant annet en ung mann som blir tildelt livsfarlige spark mot hodet.

Kamphaner som dem i Kristiansand gjemmer seg bak et fotballag og kaller seg fotballsupportere, men mange av dem har sjelden eller aldri billett til kveldens kamp.

187928

Hvem er disse mennene og hva driver dem? Nettavisen har stilt spørsmålene til to av Norges fremste eksperter på området – politiførstebetjent Geir Ellefsen og krimkommentator i TV 2, Johnny Brenna.

- Voldspøbler i merkeklær, det er det de er. Å kalle dem supportere er en hån mot alle fotballsupportere i dette landet, sier Geir Ellefsen. Han er sjef for etterretningsgruppa ved Majorstua politistasjon i Oslo og har stor kunnskap om såkalte casuals.

Ellefsen anslår at pøblene er i begynnelsen av 20-årene.

- De har all slags bakgrunn – alt fra studenter til barnehageansatte, høgskolelærere og elektrikere. Søket etter adrenalinkick er det de har til felles, sier han.

Miljøet vokser
Til sammen tror de to ekspertene Nettavisen har snakket med, at det er rundt 150 casuals i Norge: 50 i Oslo, 30-50 i Bergen, cirka 30 i Kristiansand og små, spredte grupperinger andre steder i landet. Før var det også casuals i Hamar, men de forsvant da Ham-Kam rykket ned fra Tippeligaen.

- Vi registrerer en økning, uten at det foreløpig er noen dramatikk i det, sier Ellefsen.

Johnny Brenna mener enkelte casuals er så unge som 15-16 år.

- Det er det enorme kicket ved å slåss som er drivkraften – et kick de ikke får andre steder. Dette er ekstremt spenningssøkende og unge menn. De skal måle krefter med hverandre og bruker fotballen som en fane for dette, sier Brenna.

«Et fint slag på nesa»
Da Vålerenga møtte Brann i Bergen i fjor, var voldelige supportere fra begge byene i tottene på hverandre. Slik beskriver VIFs casuals - Isko Boys – på sine nettsider hvordan de gikk rundt i byen og trigget til kamp:

«Vi samler oss litt utenfor stasjonen og får høre at bergenserne er spottet inne på stasjonen/puben, kommer oss raskt inn til dem og der smeller igjen. Denne gangen er det en av oss som tidig får seg et fint slag på nesa, samt at en av våre regelrett hopper inn i bergenserne.»

- Ikke farlige
Brenna jobbet tidligere som politispaner. Da Brann møtte Lyn i cupfinalen i 2004, fulgte Brenna et 20-talls Brann-casuals gjennom hele natta.

- Var du noensinne redd for hva de kunne finne på?

- Dette er ikke ondsinnede pøbler. De er ikke farlige for andre enn seg selv, svarer Brenna.

Kniver, balltre og andre type våpen brukes ikke.

- Det er kutyme blant casuals på at det ikke skal være våpen. Det er knyttnevene som gjelder, sier Brenna.

Ellefsen er enig i at norske casuals ikke utgjør noen fare for andre.

- Hittil i år har 170.000 publikummere sett elitekamper på Ullevål stadion. Vi har ikke hatt én eneste hendelse, sett bort fra et par berusede som har blitt bortvist. Det tryggeste stedet du kan være, er på en fotballarena, mener Ellefsen.

Stone Island-jakker
De to eneste voldsepisodene blant casuals i Sør-Norge så langt i år, er ifølge Ellefsen oppgjøret utenfor Kristiansand sist søndag, og slåsskampen i Mjøndalen utenfor Drammen tidligere i sommer.

Uniformeringen er svært viktig i miljøet. Casuals kler seg i dyre merkeklær for å kunne forsvinne ubemerket i mengden etter en slåsskamp. Slik beskriver Brenna en typisk norsk casual:

- Svart Stone Island-jakker, caps og skjerf fra Burberry og gjerne Adidas-sko.

I utlandet flørter mange casuals med høyreekstremisme. Det er ikke tilfellet i Norge, ifølge de to ekspertene Nettavisen har snakket med.

- I Norge har vi kun hatt enkeltepisoder med vold langt fra arenaene. Vi skal ikke lengre enn til Sverige, før dette med voldspøbler er et mye større problem. I Sverige har de hatt flere voldsepisoder inne på fotballstadionene, sier Ellefsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere