*Nettavisen* Sport.

- Ikke gitt at Cavendish tar gullet

Foto: (Scanpix/Pa Photos)

Mannen som valgte ut løypa tror Belgia vil gi Mark Cavendish kamp til døra.

27.07.12 15:34

- Cavendish? Jeg vet ikke, sier irske Pat McQuaid.

Den internasjonale sykkelpresidenten studerte i London på begynnelsen av 70-tallet. Da trente han ofte området som lørdag benyttes til fellesstarten i sommer-OL.

- Løypa er mye mer vrien enn man tror. Det var jeg som valgte ut denne løypa, og jeg studerte i det samme området på 70-tallet. Jeg pleide å sykle mye på disse veiene. Som student trente jeg ofte over Box Hill, sier McQuaid til nyhetsbyrået Reuters.

Ni ganger over bakketopp
Box Hill er den største utfordringen over ni runder i rundløypa. Bakketoppen er bare 2,1 kilometer lang, men har en gjennomsnittlig stigning på 6 prosent.

Som lokalkjent peker McQuaid på flere andre sider ved årets OL-løype.

- Rundløypa i seg selv er hard. Bakken er ikke en utfordring ved første passering, men når man støter på den flere ganger i rask rekkefølge.

Mark Cavendish og de andre duellantene møter den altså med 15,6 kilometers mellomrom.

Se opp for Belgia!
Sykkelpresidenten trekker paralleller til en klassikerløype, og tror derfor at Belgia vil bli en tøff utfordrer for det store hjemmehåpet.

- Etter fjorårets gjennomkjøring av løypa, fortalte Paolo Bettini (Italias landslagssjef, vår anm.) meg at det ikke blir så enkelt som folk tror neste år. Den ligner veldig på en belgisk klassikerløype. Det er smale veier, opp og ned, forklarer McQuaid.

- Den kan passe Philippe Gilbert eller Tom Boonen, dersom han er i god form. Og dersom det sprekker opp, eller det går unna et brudd, kan alt skje, legger han til.

I rus etter Tour de France
Britene er naturlig nok høyt oppe etter at Bradley Wiggins vant Tour de France og Cavendish tok fire etappeseirer.

For å sikre at den regjerende verdensmesteren også vinner OL på hjemmebane, har Storbritannia tatt ut den kjøresterke kvartetten Bradley Wiggins, Chris Froome, Ian Stannard og David Millar. De øvrige nasjonene er nødt til å gjøre rittet så hardt som overhodet mulig i håp om å riste av seg verdens raskeste sprinter før avslutningen.

Wiggins og Millar kommer inn i bildet etter siste gangs passering av Box Hill. Derfra og inn gjenstår det drøyt fire mil.

Det er altså en strålende mulighet til å kjøre inn de som eventuelt skulle ha klart å stikke fra Cavendish foran den siste bakken.

Cavendish: - Utrolig motiverte
Som det norske OL-laget, gjorde også britene unna sin siste pressekonferanse to dager før fellesstarten. Det var – som vanlig – ingen beskjeden rytter fra Isle of Man som holdt hoff for pressen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi kunne ikke vært i en bedre situasjon med tanke på å vinne dette rittet. Vi tok første- og andreplass i Tour de France, fire av rytterne våre vant etappeseirer (Wiggins, Froome, Millar og Cavendish) og har den britiske mesteren på laget (Ian Stannard).

- Alle guttene er utrolig motiverte, patriotiske og lojale mot hverandre, fortalte Cavendish.

Payback-time
Lørdag er britene nødt til omtrent å kontrollere rittet fra start til mål, over 250 kilometer, for å lykkes til slutt.

I realiteten er det omtrent bare Tyskland (André Greipel) som vil være interessert i en samlet spurt. De øvrige nasjonene vil prøve å kvitte seg med Cavendish.

Tour de France-vinner Wiggins tror det blir mange lange neser på konkurrentene når rittets konklusjon nærmer seg.

- I våre hoder finnes det ikke tvil om at han kommer til å være der i finalen.

- Han har hjulpet meg den siste måneden, og nå lukter han sin egen sjanse. Vi skal være der for ham alle sammen, lover Wiggins.

Hvem tror du blir olympisk mester på landeveien? Kom med ditt innspill i kommentarfeltet under artikkelen! Senere i dag kan du lese procycling.nos vurdering av favorittene på våre sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.