- Ikke gode nok til å være proffer

Foto: Kyrre Lien (Scanpix)

Per Joar Hansen mener det er altfor mange heltidsansatte fotballspillere i Norge.

29.09.09 16:56

Hansen er i ferd med å lede trondheimsklubben Ranheim opp i Adeccoligaen. Blir det opprykk, havner trønderne i en profesjonell liga.

Slik synes ikke den tidligere Rosenborg-, Aalesund- og GIF Sundsvall-treneren det bør være.

- Jeg tror vi står foran en restrukturering av hele nivå 2, altså Adeccoligaen. Jeg tror denne ligaen vil gå fra å være helprofesjonell til semiprofesjonell, med heltidsspillere kun i de største klubbene.

- En slik utvikling tvinger seg fram på grunn av økonomien, og jeg mener faktisk det er et gode for ligaen, sier Hansen til Nettavisen.

Enkelt: Spill Lotto og Tipping på mobilen

- Ikke grunnlag
Så ramser han opp flere argumenterfor sin spådom.

- Slik det er nå, har vi 32 profesjonelle fotballklubber i Norge. I et land med fire millioner innbyggere sier det seg selv at det ikke er et finansielt grunnlag for noe sånt.

- Når man ser på nivået i Adeccoligaen, vil jeg dessuten påstå at veldig mange spillere ikke er gode nok til å være heltidsprofesjonelle, sier Hansen.

Når han tar til orde for semiprofesjonalitet på nest øverste nivå, handler det imidlertid ikke bare om mer fornuftig klubbdrift.

Bør tvinges
Han tror også det vil gjøre nivået bedre.

- Jeg mener fotballspillere har godt av å ha noe annet å tenke på enn fotball. Jeg vil nesten si det så sterkt som at 25-åringer bør tvinges til å ha noe annet å tenke på, det gjelder for så vidt også spillere i Tippeligaen.

- I sesongen trener ikke fotballspillere mer enn et par timer om dagen. Da blir det veldig mye tid å slå i hjel om man ikke er engasjert i noe annet. Jeg tror faktisk at mange spillere ikke har nok utfordringer utenfor fotballen, har bidratt til at utviklingen har stått på stedet hvil de siste årene, poengterer Hansen, som mener klubbene må bli bedre til å legge til rette for at spillerne kan drive med noe meningsfylt ved siden av.

- Hvor mange toppklubber har en plan for karriereplanlegging for spillerne sine, spør Hansen.

Nytt perspektiv
For hans del har trenerjobben i 2. divisjon vært en aha-opplevelse

- Da jeg kom til Ranheim i fjor, hadde klubben fire heltidsspillere. I andredivisjon! Slik kunne vi selvfølgelig ikke ha det, så de fikk tilbud om halv stilling eller å forlate klubben. Noen dro og noen ble. For pengene vi sparte har vi engasjert to fysioterapeuter til glede for alle.

- Nå har alle spillerne noe ved siden av, enten jobb eller studier. Det krever litt ekstra i forhold til tilrettelegging, men spillerne er minst like seriøse som spillerne i Tippeligaen eller Allsvenskan. Det har imponert meg, og gitt meg et nytt perspektiv på ting, sier Per Joar Hansen.

Administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Niels Røine, vil ikke spekulere i om utviklingen vil gå i den retningen Hansen antyder.

- Dette har ikke vært noen diskusjon hos oss. Vi har ingen strategi som går ut på å skape en slik utvikling, sier Røine.

- Opp til hver enkelt klubb
- Det er på mange måte opp til hver enkelt klubb om de vil ha helproffe eller semiprofesjonelle spillere, sier han til Nettavisen.

Røine understreker at det allerede er en blanding av hel- og halvprofesjonelle spillere i Adeccoligaen, og at sammensetningen varierer mye fra klubb til klubb, som en logisk konsekvens av at budsjettene også varierer kraftig.

- Det er en blanding per i dag, og hvordan det utvikler seg, vil avhenge av budsjettene og inntektsutviklingen, sier Røine.

- Og hvordan ser dere for dere at inntektsutviklingen blir?

- Det vil ikke jeg spekulere i, men det er ingen tvil om at den økonomiske situasjonen per i dag er vanskeligere enn for ett og to og tre år siden.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag