Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke i mitt livs form

Foto: AFP/Scanpix
Sist oppdatert:
Likevel klatret Emil Hegle Svendsen til topps på skiskyttertronen.

WHISTLER (Nettavisen): Hjemme i leiligheten på Lillehammer lå en syk Emil Hegle Svendsen og sutret i slutten av januar. Han var sikker på at OL-gullet han fantaserte om, allerede hang rundt halsen på en av konkurrentene.

- Jeg kan ikke si at forberedelsene mine har vært optimale. Å ligge ti dager på sofaen før OL, er ikke akkurat det man ønsker. Det er ikke optimale forberedelser, det. Likevel har jeg hatt trua hele veien. Jeg visste at det var mulig, sier Emil Hegle Svendsen til Nettavisen.

Tora Berger sikret sitt første gull fra startnummer to tidligere på dagen. Emil Hegle Svendsen angrep like heftig fra sitt startnummer fem. Det skulle bli en herlig, norsk dag i den kanadiske fjellheimen!

Les også: Svendsen uenig med Bjørndalen

Straffet Svendsen – i sporet
Sju startnummer bak startet en heltent Ole Einar Bjørndalen, med et av de beste skiparene han noensinne hadde hatt på beina. Det var bare å gi løype mens 36-åringen suste inn og ut av standplass.

Læremesteren ga den 12 år yngre novisen en leksjon i sporet. Men 36 sekunder i favør Bjørndalen, hjelper selv ikke ham – med to bomskudd på fire skuddserier.

- Blir du betenkt når du ser den marsjfarten som Ole Einar legger for dagen?

- Jeg visste at Ole er i form. Jeg tror han er optimalt forberedt, men jeg tar gullet. Hehe! sier Hegle Svendsen og ler av sitt eget utsagn.

- Litt rart, men kult
Minutter i forkant har han stått side ved side med den gamle mesteren under blomsterseremonien og vinket til sine foreldre på tribuneplass.

Derfor var det også en svært følelsesladd dag for skiskytterkometen fra Trondheim.

- Når du ser opp til en person, som jeg gjør med ham (Ole Einar), og så står du plutselig over ham på pallen: Det er litt rart, men samtidig er det kult, forteller Hegle Svendsen.

- Jeg var bare en liten gutt da jeg så Ole Einar konkurrere under OL i Nagano. Siden har jeg forsøkt å kopiere alt han gjør og trene akkurat som han gjør.

Les også: - Fryktet å dra til OL alene

Fryktet for gullet
Derfor sto det skrevet i snøen at den store duellen under normaldistansen skulle stå mellom akkurat de to. Emil var, etter sitt mye omtalte sykeopphold før OL, redd for at gullet skulle ryke med det ene bomskuddet på den siste skytingen.

- Ja, jeg var litt nervøs for den. Jeg tenkte at jeg ikke er i mitt livs form langrennsmessig. Jeg tenkte kanskje at det glapp der, men jeg hørte etter hvert at det var jevnt på sisterunden. Da måtte jeg bare gi alt. Det var ikke noe hvile. Det var en knalltøff sisterunde, noe av det hardeste jeg har gått noen gang. Åååh, det var tøft.

Fra 18,6 kilometer og inn gikk de to skiskytterkongene eksakt like fort. Dermed holdt Hegle Svendsen unna, 9,5 sekunder bak delte Bjørndalen sølvmedaljen med hviterussiske Sergej Novikov.

- Det har vanvittig mye å si for meg at Emil er nummer 1 når jeg selv skyter 18 treff, sier Bjørndalen.

- Det blir lett en konkurranse mellom oss, men i dag vinner begge to. Når vi når gjennom nåløyet som i dag – vinner enten jeg eller Emil, konkluderer Bjørndalen overfor Nettavisen.

Reddet OL
Med to gull og et sølv på en og samme dag, lot den siste rest av OL-angst til å forlate den norske troppen torsdag kveld.

- OL er reddet, konstaterte Bjørndalen.

Og så ut til å mene det.

- Å herregud, tenkte jeg. Dette blir Torino én gang til, men nå har vi begynt å slå tilbake, konstaterte Hegle Svendsen.

Til og med toppidrettssjef Jarle Aambø trampet ut fra skyggen og inn i sollyset på slik en dag.

- Når man har tro så sterke utøvere som Emil og Ole Einar i troppen, er det lov å håpe på gull. Men det går ikke an å forvente det, lød Aambøs formaning.

Les også:
- Det er helt uvirkelig
Svendsen uenig med Bjørndalen
- Fryktet å dra til OL alene
- Dette var helt konge

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!