RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: MIRKO GUARRIELLO (EPA)

- Ikke mange hadde tålt det

Sist oppdatert:
Anders Jacobsen måtte av bommen to ganger, men sikret likevel norsk OL-bronse.

WHISTLER (Nettavisen): Harri Olli trengte å kappe det norske forspranget med 2,4 poeng for å sikre finsk medalje. Han landet på 134,5 meter og lot det være opp til Anders Jacobsen å forlenge medaljetradisjonen Norge har hatt i hvert mesterskap siden 2003.

Jacobsen var blant favorittene i den lille bakken. Men med 99,5 meter i det første hoppet, ødela han finalen for seg selv:

- Jeg var ikke sterk nok i dag, fortalte han da – og snakket om det mentale.

Rødt, rødt og grønt
I lagkonkurransen endret forholdene seg betydelig etter Ollis hopp. Det fikk juryen til å plukke nordmannen av bommen.

- Det var ganske tøft å sitte igjen på toppen nå. Den første gangen man får rødt, mister man spenningen. Da blir man nødt til å gjøre oppladningen på nytt, sier Jacobsen til Nettavisen.

Når han først hadde psyket seg opp nytt, ble 25-åringen plukket av bommen igjen. Forholdene var nå så dårlige at landslagssjef Mika Kojonkoski trakk et lettelsens sukk på tribuneplass.

Suverene østerrikere
Etter åtte minutters venting, fikk endelig Norges ankermann grønt lys. Jacobsen dro fram et kjempehopp på 140 meter og sendte finnene over 16 poeng bak oss i protokollen.

Michael Uhrmann dro fram et like godt sistehopp, og Tyskland henviste dermed Norge til tredjeplassen. Vant gjorde et suverent østerriksk lag.

Gregor Schlierenzauer kunne falt i det siste hoppet – og likevel sikret østerriksk hoppgull. Han falt nesten også, men klarte på mirakuløst vis å holde balansen på fantasilegden 146,5 meter.

- Føler dere avmakt for østerrikerne?

- Nei, men vi har enorm respekt for arbeidet de legger ned. Du må huske på at de vi i Norge har gjort innenfor hoppsporten de siste ti årene, har østerrikerne gjort siden 70-tallet. Likevel er vi ikke avskrekkende langt bak dem. Jeg tror ikke all verdens ekspertise slår den norske entusiasmen og alle ildsjelene hopp-Norge har å by på, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til Nettavisen.

Dårlig konkurransemann?
Sportssjefen var fornøyd med bronse mandag, men generelt skuffet over de norske OL-resultatene. Han lot seg likevel imponere av Anders Jacobsens bidrag i den dramatiske finaleomgangen.

- Det er noen som har luftet spørsmålet om Anders er en dårlig konkurransemann. Til det vil jeg bare si at det ikke er mange toppidrettsutøvere som hadde tålt det han må gjennom i dag. Jeg tror de færreste forstår hvor tøft det er mentalt å bli plukket av bommen to ganger.

- Det er disse egenskapene som viser hvorfor Anders Jacobsen vant hoppuka. For å være helt ærlig, hadde jeg ikke forventet at han skulle stå i mot presset der oppe, sier Bråthen.

Tenkte på kona
Jacobsen var selv svært lettet etter å ha mottatt heder og blomster med lagkameratene sine på sletta i Whistler Mountain.

- Det var min beste mentale prestasjon her nede, innrømmer han.

Så fortalte han at jobben med å gjenreise den norske æren i lagkonkurranse startet allerede på vei hjem fra det individuelle rennet i storbakken.

- Jeg kikket opp på tavla og konstaterte at jeg hadde blitt nummer 13. Så tenkte jeg: Hva så? Det har ingenting å si. Selv om jeg har jobbet mye for det her, har jeg gjort så godt jeg kan.

- Hva tenkte du da du satt på toppen?

- Jeg tenkte på kona mi. Det gjør jeg rett som det er. Hun er blant dem som betyr noe. Jeg forsøkte å legge tankene over på noe annet enn konsekvenser. Jeg tenkte at de jeg har rundt meg, de som er glade i meg – de kommer til å være glad i meg uansett om jeg hopper 60 meter i OL, eller ikke.

Så hoppet Jacobsen bakken ned.

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere