*Nettavisen* Sport.

- Ikke nødvendig å ha overdreven respekt

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Hallgeir Martin Lundemo snakket med Petter Northug i en time. Nå tror begge på Tour-seier.

VAL DI FIEMME (Nettavisen): Petter Northug har uomtvistelig vært den beste langrennsløperen hittil i sesongen, og ikke minst hittil i Tour de Ski.

Likevel var han på defensiven etter den sjuende etappen lørdag ettermiddagen.

For selv om Northug fortsatt leder etter før den avsluttende klatreetappen, var det et realt skremmeskudd 2008-vinneren Lukas Bauer sendte ut på den klassiske 20-kilometeren.

Han ikke bare vant, men knuste feltet – Petter Northug inkludert.

Søndag går Bauer ut bare åtte sekunder bak Northug. Og bare så det er nevnt – Petter Northug har aldri vært i nærheten av å gå like fort som Lukas Bauer opp Alpe Cermis i Cavalese.

- Har trua
- Petter er nok litt på defensiven nå, er jeg redd. Jeg tror jeg må ringe og fortelle ham hvor god han er, sa Hallgeir Martin Lundemo til Nettavisen fredag ettermiddag.

Lundemo er Northugs hybelvert i Meråker. I tillegg er han en meget god kompis, og ikke minst en meget viktig støttespiller.

Selv den dagen ingen andre tror på Northug, vil Lundemo være klippefast i sin overbevisning om at Northug vil lykkes.

Noen timer etter den første samtalen med Nettavisen, ringer han da også tilbake.

- Nå har jeg snakket med Petter i en time. Han er jævlig motivert og har trua på at dette kommer til å gå veien, sier Lundemo.

- Må skjønne at han er best
- Hva snakket dere om?

- At dette ikke er noe hokuspokus. Det er ingen grunn til å ha overdreven respekt for Lukas Bauer. Han er en god langrennsløper, men han har vært opp og ned denne sesongen. Og i skøyting er Petter bedre enn Bauer.

- Petter må faktisk skjønne at han er best. Derfor må noen fortelle han det. Det gjør jeg, sier den tidligere 71 grader nord-deltakeren.

Og fortsetter:

- Vi snakket også om hvordan det er mulig å finne nye krefter selv om man er sliten. Jeg brukte meg selv som eksempel. Jeg løper jo et ekstremløp på 40 timer hvert år. Sist fikk jeg en skikkelig giv da jeg passerte 24 timer. Plutselig sprang jeg fortere enn da jeg var helt uthvilt.

- Plutselig finner man nye krefter når man minst venter det, og det må man ha trua på.

- For dårlig betalt
At Hallgeir Martin Lundemo mener Petter Northug er en fortjent vinner av Tour de Ski, sier seg selv.

- Jeg synes at Petter har fått altfor dårlig betalt for innsatsen i Tour de Ski. Bonussystemet fungerer ikke, han burde ledet med mye mer. FIS bør takke Northug for den formidable innsatsen han har gjort her.

- At han bare har åtte sekunder å gå på til en løper som har vært usynlig helt til nå, er meningsløst. Derfor gir jeg meg ende over hvis han klarer dette også, sier Hallgeir Martin Lundemo.

«Final Climb» starter kl. 15.30!

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.