RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke overraskende at folk blir tatt

Foto: Håvard Solerød (Håvard Solerød / procycling.no)
Sist oppdatert:
Men Gabriel Rasch så ingen grunn til å mistenke Franco Pellizotti.

Mandag slo UCI (det internasjonale sykkelforbundet) og WADA (det internasjonale antidopingbyrået) alarm. De overvåker blodpassene til samtlige ryttere i den internasjonale sykkelsporten, og fant unormale endringer i blodverdiene til Franco Pellizotti (Liquigas), Tadej Valjavec (AG2R-La Mondiale) og Jesus Rosendo (Andalucia-Cajasur).

Trioen ble derfor suspendert, og Pellizotti og Valjavec ble strøket fra startoppstillingen foran Giro d'Italia.

De involverte får nå en anledning til å forklare seg, før eventuelle sanksjoner blir iverksatt. Det bør likevel ikke herske noen tvil om at UCI er skråsikre når de først bestemmer seg for å suspendere ryttere.

Blandede følelser
Gabriel Rasch gjennomførte en 150 kilometer lang treningstur mandag, men kom hjem i tide til å få med seg de nedslående nyhetene kun dager før Giro-starten i Rotterdam. Cervélo TestTeam-rytteren har blandede følelser etter den tidligere klatrekongen Pellizottis sorti:

- Det er positivt at ryttere som jukser blir tatt, samtidig som det er negativt at folk fremdeles tror de kan jukse, sier Gabriel Rasch til procycling.no.

- Er du overrasket over at et såpass stort navn som Pellizottis er involvert i denne skandalen?

- Ja, jeg er vel egentlig det. Men jeg er ikke overrasket over at folk generelt blir tatt. Jeg hadde ingen grunn til å tro at Pellizotti ikke skulle være ren, men dersom du går rundt og tenker på om folk er dopet eller ikke - blir det fort veldig tungt å drive på med denne sporten, svarer Rasch.

Overvåker blodpassene
Rasch forteller at han som bruker av Adams-systemet (WADAs internettbaserte meldepliktssystem) er nødt til å avlegge fire blodprøver på sykehus i året. Det gir antidopingbyrået en biologisk blodprofil på alle proffsyklistene, eller et såkalt blodpass.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Passet er egentlig en medisinsk profil som er bygget på gjentatt blod- og urintester. Blodpassene viser utøverne normale blodverdier og blodets evne til å ta opp oksygen. Målet er å påvise unormale endringer som kan indikere dopingbruk.

Også forhåndsanmeldte og uanmeldte dopingprøver gjennom sesongen blir lagt inn i den samme databasen.

- Slik kan dopingjegerne enkelt se svingninger i både hematokrit (volumet av røde blodceller), hemoglobin (den oksygenbærende delen i røde blodceller) og testosteronnivået. Dersom den ene verdien svinger unormalt mye, kan det skyldes ulumskheter. Det kan også skyldes at man har vært på høydetrening, men da skal man melde fra om dette i forkant, forklarer Rasch.

Fulgt med siden Tour de France
Ifølge La Gazzetta dello Sport har Pellizotti (32) vært i sykkelforbundets søkelys siden fjorårets Tour de France. Klatretrøyevinneren - og andremann sammenlagt under fjorårets Giro d'Italia - skal ha fått påvist unormale blodverdier i forkant av touren.

Italieneren skal ha blitt informert om mistanken fra UCI allerede for to måneder siden. Når det gjelder Tadej Valjavec holder det nok å se på lagene han var innom før han ankom AG2R i 2008: Lagnavnene Fassa Bortolo, Phonak og Lampre - bør være nok i seg selv til å indikere at posemelet hans ikke var av den reneste sorten.

Det kan være verdt å merke seg at selv om WADA godkjente bruk av biologiske blodpass allerede i fjor høst, er det foreløpig kun det internasjonale sykkelforbundet som bruker det systematisk. Under Vinter-OL i Vancouver var det for eksempel ingen som overvåket blodprofilene til utøvere innenfor andre utholdenhetsidretter som langrenn og skiskyting.

- Det er godt å se at systemet virker og at ryttere fremdeles blir tatt, mener Rasch.

- Jeg tror nok at dersom de hadde innført blodpassene innenfor andre idrettsgrener, hadde nok folk blitt overrasket. Inntil nå er det sykkel som har blitt den store, stygge ulven, legger han til.

Holdningsendring?
Den internasjonale sykkelsporten har også gjennomgått en holdningsendring de senere årene. HTC-Columbia, Cervélo TestTeam, Garmin-Transitions og Team Sky har bygget opp engelskspråklige lag og håndplukket ryttere ut ifra deres holdninger og deres gode navn og rykte. Dette har de kombinert med utstrakt ressursbruk innenfor treningslære, kosthold og utvikling av utstyr.

Derfor vil det være ekstra skadelig for sporten om noen av rytterne på disse lagene skulle la seg friste av sykkelsportens skyggeside.

- Føler du deg trygg på at det ikke vil forekomme tilfeller av doping hos dere?

- Jeg både tror og håper at det aldri vil skje. Vi har en moral i laget vårt som er veldig god - og veldig sterk, svarer Rasch.

Fremdeles relateres mange av dopingtilfellene til stormakter som Spania og Italia, i tillegg er det viden kjent av portugisiske myndigheter ikke har jobbet all verden med holdningsskapende antidopingarbeid de siste årene.

Les også: Disse sykler Giro d'Italia

Sykkelsirkuset ruller uansett videre. Lørdag er det klart for årets Giro d'Italia, uten Franco Pellizotti denne gangen, men med en rekke spennende profiler som sikter mot å innta podiet også etter den siste etappen i Verona, 30. mai.

Les flere saker på procycling.no!

Følg oss på Facebookog Twitter!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere