- Ikke råd til Tromsø-OL

Med alle de uløste offentlige oppgavene i Tromsø og Nord-Norge, har ikke landet råd til et vinter-OL i Tromsø i 2014, hevder OL-skeptikerne i Tromsø i en motmelding til OL-søknaden.

13.09.04 15:02

Fire representanter fra nettverket "Ja til kysten - Nei til OL" skal tirsdag presentere sine motargumenter for kulturminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF). Kulturministeren er nå i innspurten av regjeringens behandling av Tromsøs OL-søknad, som idretten har stilt seg bak.

I løpet av høstsesjonen skal hun invitere Stortinget til å si ja eller nei til å stille en statsgaranti på 8,1 milliarder kroner. Uten denne garantien kan ikke Tromsø melde seg på i kampen om lekene i 2014. Den internasjonale olympiske komité, IOK, avgjør plasseringen av lekene i 2007.

- Vi forsøker å gå i dybden og å komme bak flosklene og visjonene Tromsø 2014 presenterer i sin nasjonale OL-søknad. Vi mener søknaden er dårlig underbygd på vesentlige punkter, og håper å stanse OL-søknaden i høst, sier Ulf E. Hansen som er talsmann for Tromsø-nettverket.

Dårlig fundert
OL-kritikerne er spesielt kritisk til økonomien i Tromsøs OL-søknad. De har ingen tro på at et Tromsø-OL i 2014 vil klare seg med 1,5 milliarder kroner mindre i statsgaranti enn det Lillehammer-OL fikk for ti år siden.

- Da OL-komiteen sjarmerte idretts-Norge med sin opprinnelige søknad i januar, hevdet de å ha full kontroll på økonomien. Fra januar til mai, da den reviderte søknaden forelå, økte kostnadene ved et Tromsø-OL med 30 prosent. All erfaring tilsier at dagens anslag med en totalkostnad på 15 milliarder kroner og en statsgaranti på 8,1 milliarder vil sprekke mange ganger før lekene kan bli en realitet i 2014, sier Ulf E. Hansen og Grethe Hoel i Ja til kysten - Nei til OL.

Tynn etterbruk
I den ti sider lange motmeldingen setter de store spørsmålstegn ved etterbruken i Tromsø. Nettverket ser verken idrettspolitiske eller samfunnsmessige argumenter for å utstyre Norge med et nytt sett av olympiske vinterarenaer.

«Det vil være lite aktuelt å gjøre eventuelle vinteranlegg i Tromsø til riksanlegg», heter det i motmeldingen.

OL-kritikerne frykter også ødeleggende inngrep i en sårbar arktisk natur dersom de kompakte lekene i Tromsø blir en realitet. De mener også at sikkerhetskostnadene ved et vinter-OL i Tromsø er kraftig underbudsjettert i OL-søknaden.

- Tromsø 2014 mener at det er nok å sette inn 510 millioner kroner til sikkerhetstiltak. Aten brukte 10 milliarder på å terrorsikre årets sommer-OL. Selv om sommer-OL er et betydelig større arrangement, vet vi at ethvert OL etter 11. september 2001 vil kreve enorme sikkerhetstiltak, sier Hansen og Hoel.

Strid i landsdelen
OL-skeptikerne understreker også at det langt fra er noen samlet landsdel som står bak Tromsøs OL-søknad. I motmeldingen viser de til at en firedel av kommunestyrerepresentantene i Tromsø stemte mot å bevilge en halv million kroner til søknadsprosessen. Meningsmålinger fra i fjor viser at 50 prosent av nordlendingene er for å søke, 10 prosent har ikke bestemt seg, mens en stor minoritet på 40 prosent er mot.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag