RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ingvild har Northug-faktoren

Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Nå kan 18-åringen også lide Northugs skjebne ...

GJØVIK (Nettavisen): Folk som er mer enn middels interessert i langrenn vet godt hvem Ingvild Flugstad Østberg er, etter at hun ble nummer tre i et av rennene under den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen i november.

Men at 18-åringen skulle gå helt til topps i lørdagens 15 km fellesstart med skibytte i NM, i konkurranse med flere av verdens aller beste langrennsjenter, var det vel bare de mest ihuga lokalpatriotene på Gjøvik som hadde trodd.

- Jeg er ikke overrasket over at hun gikk fort. Jeg spådde Ingvild i medaljekampen. Men at hun skulle gå helt til topps, det er en overraskelse. Den jenta slutter aldri å overraske meg, sier sportssjef Åge Skinstad – som har fulgt stjerneskuddet i mange år i skimiljøet på Gjøvik.

(I forbindelse med langrennsåpningen på Beitostølen skrev Nettavisen om hvorfor norske juniorjenter blir gode i så ung alder. Les saken her!)

- Utrolig «tarrin»
Seks jenter kom likt inn til skibytte lørdag. Utover skøytedelen falt kanonene av en etter en. Først Marthe Kristoffersen. Så Marit Bjørgen, før Astrid Uhrenholdt Jacobsen måtte slippe. I tet kjørte Therese Johaug hardt, men Kristin Størmer Steira og Ingvild Flugstad Østberg hang på som klegger.

Og inn på oppløpet viste juniorjenta at hun har noe Johaug og Steira ikke har, nemlig en spurt i toppklasse.

- En av Ingvilds fremste egenskaper, er at hun er utrolig «tarrin», som vi sier på Toten. Det vil si at hun aldri gir seg. Hun har guts. Du kan godt kalle det Northug-faktoren, sier Åge Skinstad, som også har en annen forklaring på spurtegenskapene:

- Ingvild har veldig godt utviklet muskulatur i beina, noe som gjør at hun har veldig høy maksfart i skøyting når hun treffer med skyvene.

Vrakes som Northug?
Og apropos Northug-faktor, så befinner Flugstad Østberg seg i akkurat samme situasjon før uttaket til VM i Liberec som Petter Northug gjorde før uttaket til OL i Torino i 2006: Også han vant NM-fellesstarten med skibytte – men uten å bli tatt ut til OL.

Samme skjebne kan Flugstad Østberg lide. Tidligere i NM-uka fastslo Åge Skinstad at juniorjenta ikke er aktuell for senior-VM.

Lørdag har imidlertid pipa en annen lyd.

- Ingvild er ikke lenger uaktuell for VM. Nå må vi kanskje endre litt på opplegget hennes før junior-VM. Det kan bli aktuelt å ta henne med til verdenscupen i Otepää neste helg, sier Skinstad til Nettavisen.

Ikke drømt om gull
Selv hevder Flugstad Østberg at senior-VM fortsatt ikke er i hennes tanker.

- Det er faktisk helt sant. Jeg tenker ikke på det. Mitt mål er junior-VM, fastslår hun.

Derfor så hun heller ikke på NM som kvalifiseringsrenn til senior-VM – og toppet ikke formen. Men opplevelsen var selvfølgelig enorm.

- Jeg vet ikke helt hva jeg tenkte da jeg kom i mål, jeg. Det var så mange tanker. Jeg hadde ikke drømt om å vinne, sier hun.

Underveis ble hun heiet fram av en stor tilhengerskare – med klubbkompiser fra Gjøvik Fotballklubb (hun spiller selv i 1. divisjon) som de aller ivrigste. Etter blomsterseremonien var det mange som ville ha klapp og klem og prat med gulljenta.

- De heia og sang. Veldig artig, sier Ingvild Flugstad Østberg.

Johaug: - Bør være aktuell
Også Therese Johaug jublet for sin to år yngre overkvinne.

- Vanvittig sterkt av en 18-åring, mener Johaug – som selv tok bronse i senior-VM i Sapporo som 18-åring.

Om Ingvild Flugstad Østberg bør få muligheten til det samme, blander hun seg ikke inn i.

- Det overlater jeg til landslagsledelsen. Jeg mener Ingvild absolutt bør være aktuell for VM, men junior-VM må være det viktigste, fastslår Johaug.

Resultater, 15 km fellesstart med skibytte: 1. Ingvild Flugstad Østberg, 2. Therese Johaug, 3. Kristin Størmer Steira, 4. Astrid Uhrenholdt Jacobsen, 5. Marit Bjørgen, 6. Marthe Kristoffersen, 7. Hilde Gjermundshaug Pedersen, 8. Astrid Øyre Slind, 9. Vibeke Skofterud, 10. Marte Elden.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere