RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Innstilt på å bli sparket

(FOTO: ØRN E. BORGEN/SCANPIX)
Sist oppdatert:
Odd-trener Arne Sandstø mener svake klubbstyrer er den største trenertrusselen. Les også: 64 trenerskifter på seks år By Rise: - For lettvint å kaste treneren

Sjefen i skiensklubben er den eneste av dagens tippeligatrenere som har overlevd i jobben siden før årtusenskiftet.

Innstilt på sparken
- Sier du ja til denne typen jobb, må du være innstilt på å bli sparket og ikke ta det personlig. Jeg får ikke problemer med meg selv hvis jeg får sparken. Det er sånt som skjer i denne bransjen, sier Sandstø til TV 2 Nettavisen.

For ett år siden kunne han selv fått fyken i Odd Grenland. I fjor sommer lå telemarkingene an til katastrofe. Med jumboplass etter halvspilt serie syntes nedrykket klart. Klubbens første nedtur siden tippeligadebuten i 1999.

Men Odd endte på niende, og spilte uavgjort mot seriemester Vålerenga i siste match.

Sammen eller sparken
- Gaute Larsen (assistenttreneren, journ. anm.) og jeg gikk til ledelsen og sa at de enten måtte gå ut og si at vi står sammen - uansett om det blir nedrykk - eller så måtte de sparke oss med en gang. I forkant hadde trenerteamet lagt strategien for hvordan Odd skulle overleve, og vi forlot møtet med støtte, forteller Sandstø.

Planen til Sandstø innebar: Å hente inn Tommy Svindal Larsen og Patrick Suffo, opprydding i spillerstallen, mer satsing på talentene fremfor veteranene og en forenkling av spillerstilen.

Da Arne Sandstø tok over etter Tom Nordlie i 1999, stilte bergenseren med et ferskt C-kurs og hadde nylig avsluttet spillerkarrieren. Syv år senere skal han nå i samtaler om å forlenge trenerkontrakten.

Ærejakt hos trenerne
Sandstø lener seg mye på Larsen, som gjør alt på treningsfeltet, og til Johann Olav Koss' tidligere trener, Hans Trygve Kristiansen.

- Hans Trygve ser oss fra utsiden, matcher oss og får oss til å bli tøffere. I Odd vektlegger vi å ha ulike ferdigheter, og teamtankegangen gjør at Gaute ikke blir happy den dagen jeg får sparken. Klubben vil da kunne få problemer med å holde på resten av gruppen, sier Arne Sandstø.

Som mener en del trenere ikke lar andre slippe til i frykt for å få en mindre del av æren.

- Med en sterk trenerpersonlighet er alt bra i medgang. Men når motgangen kommer, faller alt gjerne på en person. Da får man lett sparken. Fotballfaglig svake klubbstyrer er farlige for trenerne, og særlig de profilerte trenerne.

VISSTE DU AT:

- Start-eier og FireFireTo-skribent Erik Solér spådde at minst fire trenere kom til å måtte gå denne sesongen: Tromsøs Ivar Morten Normark, Kamma-sjef Frode Grodås, Sandefjord-trener Tor Thodesen og serielederens leder, Mons Ivar Mjelde. Solér var også usikker på Tom Prahl i Stavanger. Men Start-trener Tom Nordlie ble førstemann ut.

- Dn tysk undersøkelse som omfatter 206 trenerskifter i Bundesliga fra 1963 til 1998 konkluderer med at det ikke hjelper å sparke treneren fo å unngå nedrykk. Ifølge NRKs nettside undersøkte forskerne de siste 12 kampene og de første 12 kampene etter at en trener fikk sparken, uten å finne særlig bedring i resultatene.

- Dersom Tromsø-trener Ivar Morten Normark må gå i løpet av sesongen, forlater han sin andre klubb på under ett år. I fjor måtte han slutte i Aalesund bare dager etter at en ny treårsavtale var signert. Normark er den åttende hovedtreneren i Alfheim-klubben siden 2000.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere