RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Getty Images/Scanpix

- Ja, vi vil ha proffboksing

Sist oppdatert:
Norske idrettsstjerner slår et slag for boksesporten.

Forrige uke la Frp fram et forslag om å legalisere proffboksing i Norge.

Det gjorde partiet i fjor også, uten at det førte til gjennomslag, da regjeringspartiene gikk imot forslaget.

Ettersom det internasjonale amatørbokseforbundet har bestemt at amatørboksing med hjelm blir forbudt fra og med 2013, åpner det for å legalisere boksing uten hjelm i Norge.

LES OGSÅ: Skjebnekamp for norsk boksing

Mandag møtes bokseforbundet og Norges Idrettsforbund for å diskutere norsk amatørboksings fremtid.

Dersom man kommer fram til at man vil oppheve hjelmforbundet, kan det fort bli aktuelt å legalisere proffboksing også.

Norske idrettskjendiser er ikke i tvil om at proffboksing bør bli tillatt.

Vadim Demidov (fotballspiller):

Landslagsstopperen har tidligere fortalt Nettavisens lesere at han er en stor kampsportentusiast, så det var kanskje ingen stor overraskelse at Sociedad-spilleren er for proffboksing i Norge.

- Jeg synes absolutt at det bør legaliseres. Det er jo en profesjonell idrett, som er veldig populær over hele verden, sier Demidov.

Olaf Tufte (roing):

Tre ganger olympisk mester Olaf Tufte er bonde, brannmann og hardhaus. Ingen overraskelse at 35-åringen snakker boksesportens sak.

- Jeg er for legalisering. Det er frivillig å gå i ringen og få juling. I tillegg er det mange gode helserutiner som ivaretar utøverne, mener Tufte.

Espen Shampo Knutsen (Ishockey):

Den tidligere NHL-profilen har tidligere gått ut og sagt at han vil se mer slåssing i norsk ishockey. Han ser gjerne at vi får se mer slåssing i bokseringen i Norge også.

- Jeg er helt klart for at det skal legaliseres. Om noen ikke vil se på, er det frivillig drill å skru av TV-en, sier Shampo til Nettavisen.

Iver Horrem (Volleyball):

Heller ikke Iver Horrem har noe imot proffboksing på norsk jord, men svaret tyder på at han ikke er noen stor tilhenger av sporten.

- Hvis folk frivillig, og på egen risiko, vil la seg bli slått til de ikke husker sitt eget navn, synes jeg de skal få lov til det. Innfør de samme reglene som ved bruk av alkohol: aldersgrense, ingen bilkjøring og med advarsler; ved store mengder, kan det føre til manglende sexlyst, lyder svaret fra Horrem.

Mikko Kokslien (Kombinert):

- Jeg synes boksing er en veldig fin sport, og jeg ser ingen grunn til at det ikke skal være lov. Det er en stor idrett på verdensbasis og da skjer det selvsagt skader, som i alle andre idretter. Det er synd på utøvere som Brækhus, som ikke å få muligheten til å konkurrere på hjemmebane, sier Kokslien, som nylig var til stede på et boksestevne i Østerrike.

- Krysser fingrene
En av få norske proffboksere, Andreas Evensen, er glad for støtten fra andre deler av Idretts-Norge og krysser nå fingrene for at proffboksing blir legalisert.

- Det er veldig hyggelig å få slik støtte fra andre idrettsfolk. Saken har vært oppe til høring tidligere, uten at det ble førte fram, men det er bare å håpe at det skjer noe nå, sier Evensen til Nettavisen.

25-åringen tror at de nye reglene i amatørboksing kan bane veien for proffboksing i Norge.

- Alle idrettsgrener må hele tiden endre seg for å holde tritt med det publikum vil se. Bare se på langrenn, hvor de har begynt med sprint de siste årene. Når man fjerner hjelmen i amatørboksingen, blir antall runder og størrelsen på hanskene eneste forskjell mellom proff og amatør.

Evensen er usikker på når han får sin neste kamp, men innrømmer at det hadde vært en drøm å få konkurrere med hjemmepublikummet i ryggen.

- Jeg har ikke hørt noen dato per dags dato, men formen er god og jeg har trent godt i sommer. Jeg er klar når som helst. Det hadde gitt en boost om jeg kunne gått kamp på hjemmebane, men jeg er vant til å reise rundt. Det gjorde jeg også som amatør, så det er ikke noe nytt.

Evensen lot seg heller ikke irritere av Iver Horrems tanker rundt boksing. Tvert imot synes han det var ganske morsomt.

- Jeg synes det var en humoristisk tilnærming på det svaret, der han fikk fram sin mening om både det ene og det andre. Du kan skrive at jeg sliter verken med å huske mitt eget navn eller noen av de andre tingene han nevner, sier en lattermild Evensen.

Første etappe
Norge er i dag, sammen med blant andre Iran, Nord-Korea, Island og Cuba, et av få land i verden som ikke tillater proffboksing.

Dersom norske idrettsprofiler får det som de vil, blir det en endring på dette etter at politikerne har tatt stilling til Frps lovforslag.

Norges Idrettsforbund sitter sannsynligvis med nøkkelen i denne saken.

Forrige gang regjeringspartiene gikk imot forslaget om å legalisere proffboksing, lente de seg på idrettsforbundets bestemmelser.

Skal boksing ha noen fremtid i Norge, må idrettsforbundet akseptere bokseforbundets forespørsel om å få bokse uten hjelm.

Første etappe på veien mot legalisering av proffboksing i Norge, startet mandag klokken to, da Norges Idrettsforbund møtte bokseforbundet.

Fortsettelse følger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere