RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg besto aldri testen

Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
Sist oppdatert:
OL-vinneren Finn Christian Jagge klarte aldri Ironman-testen. I dag må norske talenter legge opp av samme grunn.

Fredag omtalte Nettavisen to av Norges mest lovende alpinister, Markus Nilsen (23) og Kristine Gjelsten Haugen (20), som nå gir seg som utøvere på toppnivå.

Årsaken er at de ikke besto Ironman-testen og at Skiforbundet av den grunn har bestemt at de ikke får kjøre europacup- eller verdenscuprenn denne sesongen. Begge slet med skader da testen skulle gjennomføres.

- Jeg er supermotivert for å kjøre mer, men har slitt med en skade i sommer, og den gjorde det problematisk for meg å klare Ironman-testen. Derfor får jeg ikke kjøre med landslaget, og jeg har ikke råd til å drive med dette på egen hånd, forklarte Nilsen overfor Nettavisen.

Saken skapte reaksjoner.

Ishockeyspilleren Per-Åge Skrøder – som har vært beste poengplukker i Sverige, en av verdens beste ligaer – reagerer på hvor firkantet Skiforbundet her fremstår.

- Det er synd at utøvere ikke kommer med på grunn av en sånn test, sier Skrøder til Nettavisen.

- Det er en annen sport enn vi driver med, og jeg kan ikke uttale meg om hvor bra eller dårlig disse utøverne er, men jeg tror det er bra å få en pekepinn for hvor du står fysisk og får noe å strekke deg etter, legger han til.

En av tidenes mest fremgangsrike norske alpinister, Finn Christian Jagge, har også et anstrengt forhold til Ironman-testen. 46-åringen ble olympisk mester i slalåm i 1992, til tross for at han sleit med knærne gjennom hele karrieren.

- Jeg besto aldri den testen. Vi hadde den. Jeg vet ikke om den var helt lik, men jeg besto den ikke. Jeg hadde ikke knær til å gå under 90 grader i knebøy, sier Jagge til Nettavisen.

- Men jeg hadde ganske gode resultater ellers, påpeker han.

Også han reagerer på historiene til Markus Nilsen og Kristine Gjelsten Haugen.

- Det høres unektelig litt firkantet ut. Skiforbundet må jo se på helheten. Jeg regner med at de ikke er så firkantet. Hvis Aksel ikke hadde gjennomført testen, hadde han nok fått kjøre et renn eller to likevel.

Jagge spør seg samtidig om ikke Skiforbundet kan ha gjort rett, ettersom Markus Nilsen nå legger opp. Samtidig har den olympiske mesteren forståelse for at det er vanskelig å satse på alpint uten økonomisk støtte.

- Hvis han svarer med å legge opp, kan det hende de gjorde rett. Men en av de store utfordringene i alpint, er at det er dyrt å drive med. Ikke bare for europacuputøvere, men også de yngre. Hvis han ikke har noen som kan hjelpe, klarer han det nok ikke av egen lomme, sier Jagge til Nettavisen.

Han påpeker at Skiforbundet heller ikke har flust med penger.

- Hadde Skiforbundet hatt massevis av penger, hadde vi hatt like mange lag som Østerrike, men sånn er det ikke.

Skrøder tar seg også i å lure på om det ligger andre motiver bak vrakingene.

- Jeg leste jo Nettavisens sak fredag og det kan være andre ting som ligger bak. Det kan være økonomi – vi har kanskje ikke råd til å ha med så mange utøvere, og da tar man bort de utøverne som gjør det dårlig på denne testen. Men det er trist at en på 23 år gir seg. Alpint er en krevende sport og du trenger mange somre og vintre med treningsgrunnlag for å hevde deg i toppen, mener Skrøder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere