- Jeg ble behandlet som en nobody

Foto: Dag Langerød (Nettavisen)

Mannen bak Fredrikstads snuoperasjon følte i mange år at klubben egentlig ville kvitte seg med ham.

18.04.11 15:16

FREDRIKSTAD (Nettavisen): - Joacim Jonsson her. Jeg ringer deg om 15 minutter.

Klikk.

Nettavisen forsøkte å få tak i Fredrikstads sportsdirektør, Joacim Jonsson, en av de mest sentrale bak Fredrikstads snuoperasjon de siste årene. Kanskje den aller viktigste. Jo da, Svein Johannessen har vært uhyre viktig som styreleder. Tom Freddy Aune har vært viktig som hovedtrener. Men i bakgrunnen har Jonsson vært veldig viktig i å sy det hele sammen. Både det sportslige og det administrative.

Det vet både Aune og Johannessen.

Men det er ikke alle i Fredrikstad som har satt like mye pris på svenskens kvaliteter. Spesielt ikke i det forrige styret.

- Nei, jeg var en nobody, sier Jonsson til Nettavisen.

- De ville egentlig bare kvitte seg med meg, legger han til.

Jonsson er én av få i norsk fotball som snakker rett fra levra. Det er få klisjeer, og han fremstår like kompromissløs som sportslig leder som han gjorde som spiller for blant annet Fredrikstad.

Traff på første forsøk
Jonsson kom nemlig til plankebyen som spiller i 1997, 25 år gammel, og i løpet av sine tre år som midtstopper ble han raskt en av klubbens aller viktigste spillere. Fredrikstad var imidlertid ikke noe topplag den gangen. De kjempet en desperat kamp for å komme seg opp fra 2. divisjon, men som spiller fikk svensken aldri med seg noe opprykk.

Det opplevde han første gangen da Fredrikstad rykket opp til Tippeligaen igjen i fjor høst.

Etter mange år i Kvik Halden, både som spiller og trener, vendte Jonsson nemlig tilbake til Fredrikstad høsten 2007. Morgan Andersen ble sykemeldt, Per Morten Haugen ble sportssjef og østfoldingene trengte en ny mann inn i det sportslige apparatet. Jonsson fikk jobben. Han fikk ansvaret for analyse og speidervirksomhet.

Den første oppgaven var å finne en ny venstreback.

- Jeg hadde ikke noe stort nettverk da jeg startet i jobben, men jeg er sosial intelligent. Det hjelper ikke bare å være kunnskapsrik. Man må være sosial intelligent for å skape relasjoner. Det lyktes jeg med, og så kom jeg i kontakt med Fernando Wallace Pereira, sier han.

Det ble en suksess.

Pereira kom med på årets lag i Tippeligaen i 2008, og ble i fjor høst solgt til belgiske Gent for om lag 3,5 millioner kroner.

Det er ikke Jonssons eneste suksess.

Dominic Adiyiah ble hentet fra Ghana bare 18 år gammel, og gjorde seg ikke spesielt bemerket for klubben. Spissen ble imidlertid solgt til selveste AC Milan for 13 millioner kroner, etter at han ble toppscorer i U20-VM høsten 2009.

Everton Santos da Costa ble hentet på lån, scoret nesten ikke, men det er vanskelig å klage på talentet. I fjor høst spilte spissen for Internacional i finalen av Sør-Amerikas svar på Champions League, Libertadores Cup.

Keeper Daniel Örlund ble leid inn fra AIK, og var en sterk bidragsyter til at det ble sølv for Fredrikstad i 2008-sesongen.

Men det hjalp ikke spesielt for Jonsson.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Afp/scanpix

- Jeg ble brukt
Jonsson satt med en følelse av at det daværende styret ville kvitte seg med ham. De skulle bare bruke ham først.

- Den eneste bommen, den eneste jeg har fått kritikk for, det var Dominic Adiyiah. Jeg fikk kritikk fra investorene over at vi brukte én million på ham. Han var jo udugelig, sa de. Derfor var det en fantastisk personlig revansje da vi solgte ham for 13 millioner, sier Jonsson.

- Likevel var det vanskelig å bli akseptert. Jeg hadde ingen god relasjon til det gamle styret, og følte hele tiden at de tenkte: «Ja, han har gjort mye bra, men han har ikke stort nok navn. Han kan vi kvitte oss med.»

Etter sølvet i 2008 gikk kontrakten hans ut.

- Det er ingen tvil om at jeg skulle skvises ut da. Jeg var en nobody. Nei, det hadde ikke vært rettferdig. Ja, det ville vært en katastrofe for klubben. Men trener Anders Grönhagen krevde at jeg skulle fortsette. Han kunne gjøre det. Han hadde en enorm posisjon i klubben etter sølvet.

Styret var imidlertid ikke overbevist.

- Jeg ønsket langsiktighet, men fikk det ikke. Jeg fikk en ettårskontrakt. Følelsen var at de tenkte, ok, han får ett år til, så skviser vi ham ut.

- Jeg ble litt utnyttet og brukt. Det er det ingen tvil om.

Men salget av Adyiah til Milan den høsten styrket posisjonen hans, og omsider, på tampen av 2009-sesongen, fikk han en lengre kontrakt med klubben. Fredrikstad rykket ned, men Jonsson kunne omsider tenke langsiktig med en treårskontrakt.

Snuoperasjonen
Tom Nordlie forsvant ut i januar 2010, Svein Johannessen overtok som styreleder og endelig fikk plankebylaget en ledelse som alle dro i samme retning.

- Men 2010 var et steintøft år. Vi kvittet oss med mange spillere. Det var grep vi var nødt til å ta, men vi var ikke så gode som omgivelsene eller vi ønsket. Vi hadde imidlertid valgt en linje og holdt oss til den. Vi måtte ned på et sunt kostnadsnivå.

Det klarte de.

Den trøblete sesongen endte også med voldsom jubel. Fredrikstad knuste Hønefoss i play off-finalene, og var dermed tilbake i Tippeligaen etter et par vonde år.

- Det var utrivelig å være her da vi rykket ned. Det var en total ustruktur. Hadde jeg villet bli rik så hadde jeg skrevet en bok om alt som skjedde da vi rykket ned, sier han,

Men nå er det glemt.

Jonsson traff også igjen på overgangsmarkedet med costaricaneren Christian Gamboa i fjor sommer, og har forsterket med 18 år gamle Khalifa Jabbie fra Sierra Leone, Mads Hansen fra Mjøndalen, Jørgen Horn fra Viking og Alexander Ruud Tveter fra Follo i løpet av vinteren. De kom billig.

Tarik Elyounoussi var dyrere, men han fikk de hjelp av investorer til å hente hjem.

- Tarik var veldig viktig. Han hadde en ringvirkning, både sportslig og kommersielt. Det viste klubbens vilje til å satse. Så har vi hentet flere billige spillere. Det er en del av strategien vår. Vi vil hente spillere med potensial, utvikle dem videre og så selge dem.

Fredrikstad har startet sesongen med knallsterke borteseirer mot Aalesund og Brann, men tapte hjemmekampen mot Viking.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Erlend Aas

Byfest og overlevelse
Mandag kveld jager de dermed sin første hjemmeseier mot et Rosenborg som har slitt fælt i sin sesongåpning.

Uansett hvordan det går ser Jonsson positivt på fortsettelsen.

- Sånn det ser ut nå så vil jeg faktisk si at vi kan være det laget som har fått mest ut av ressursene våre. Taper vi resten av kampene i sesongen så har vi ikke det, men vi mener i alle fall at vi har fått mye ut av små ressurser.

- Vi må bygge stein på stein. Målet for oss i år er å sørge for at vi spiller i Tippeligaen også neste år. Så handler det om å skape byfester i hjemmekampene våre.

Første sjanse til det er altså mot Rosenborg. Følg kampen direkte fra 19.00 mandag kveld.

For Jonsson selv er det viktig at han nå slipper å leve med uvissheten om han fortsatt har jobb så fort sesongen er over.

Det takker han ene og alene styreleder Svein Johannessen for.

- Det farligste for en fotballklubb er et inkompetent styre. Det er det ingen tvil om. Da mener jeg styrer som ikke kan fotball. Fredrikstad er en sterk by, og hvis man blir styrt av opinionen da er det katastrofe. Styret må ha integritet. De må ha kunnskap og tørre å stå for noe. Sånn sett er Svein Johannessen Guds gave til denne klubben, sier han.

Men kanskje, kanskje er også Joacim Jonsson det.

Følg Fredrikstad - Rosenborg LIVE fra kl. 19:00.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.