RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kyrre Lien /Scanpix

- Jeg ble misbrukt av treneren

Sist oppdatert:
Patrick Sjöberg avslører i ny bok.

Den tidligere svenske høydehopperen Patrick Sjöberg avslører onsdag at han og en norsk høydehopper ble utsatt for sexovergrep av sin tidligere trener.

Den tidligere OL-medaljøren og verdensrekordholderen i høydehopp har nylig gitt ut boken «Det du inte såg», der han forteller sin livshistorie, ifølge Sveriges Radio.

Ute med ny bok
I boken forteller Sjöberg blant annet om overgrep, og utpeker den kjente friidrettstreneren Viljo Nousiainen som gjerningsmann.

«Det du inte såg» er skrevet sammen med forfatteren Markus Lutteman, og handler blant annet om overgrepene, Sjöbergs ville liv med alkohol og heftig skattesnyteri.

Overgrepene skal ha foregått ved at Nousiainen masserte Sjöberg naken , tok bilder av ham i bare underbuksene og ved enkelte tilfeller skal han også ha gitt sovemedisin til svensken.

Nousiainen var også Sjöbergs stefar og døde tilbake i 1999.

- Ble sjokkerte
Nordmannen det er snakk om, er den tidligere høydehopperen Christian Skaar Thomassen. Også han hadde Nousiainen som trener, og fortalte onsdag om sine erfaringer på svenske SVT2.

- Da vi satt og fortalte hver for oss hva som hadde hendt med oss på denne tiden, så var det nesten identisk ned til minste detalj. Da ble vi begge litt sjokkerte og forsto at han hadde hatt en tanke med dette her hele tiden, sier Skaar Thomassen til programmet Aktuellt.

Nordmannen har bistått Sjögren i å skrive boken og står også fram og forteller om overgrepene han ble utsatt for av treneren.

- Det er for dårlig kontroll av trenere i idretten. Vi vil ha det opp på bordet og få en debatt, sier Skaar Thomassen til VG Nett.

- Følte meg medskyldig
Patrick Sjöberg hadde stor suksess som friidrettsutøver på 1980-tallet og har sølv fra OL i Los Angelses i 1984 og Barcelona i 1992, samt bronse fra OL i Seol i 1988.

Han tok også VM-gull i Roma i 1987. Svensken satte også verdensrekord i 1987 med høyden 2.42. Bare cubanske Javier Sotomayor har hoppet høyere (2.45).

- Av og til kjenner jeg meg medskyldig. Jeg forstå jo senere at han fortsatte etter meg. Det kan jo høres veldig egoistisk ut, men jeg var bare kjempelykkelig fordi han lot meg være i fred, sier Sjöberg til det svenske nyhetsbyrået TT.

- Man blir nok aldri like hel igjen. Det kommer alltid til å finnes i hodet. Jeg husker ikke helt hva han gjorde for å overtale meg, men en kveld da vi var hjemme alene og han skulle massere meg, begynte han å onanere for meg, forteller han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere