RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg elsker janteloven!

Foto: Alley, Ned (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Sead Ramovic om manglende vinnermentalitet, rollemodeller, slapp ungdom - og janteloven.

- Hva er det den heter, den dere regelen dere har i Norge? Den som sier at man ikke skal tro at man er noe?

Slik ender det: Nettavisen tipper Tippeligaen

- Jeg er den beste
Sead Ramovic leter etter navnet på Aksel Sandemoses snart 80 år gamle tekst fra «En flyktning krysser sine spor». janteloven.

- Ja! Jeg elsker janteloven! Jeg synes den er en fantastisk ting, man skal ikke gå rundt og tro at man er bedre enn andre.

Men – janteloven gjelder bare for Sead Ramovic i det private liv. Nå har tar på seg keeperdrakta blir holdningen en helt annen.

- Jeg er god, jeg er den beste. Det er det jeg har jobbet mot, og det er det jeg tror. Jeg kan ikke høre på hva andre sier og mener jeg skal si. Det handler om å tro på seg selv.

- Det er bra å ha en slik selvtillit. Jeg har det, hvorfor skulle jeg ikke si at jeg er den beste da?

Les også: Sju kjappe: Ruben Yttergård Jenssen

Medias kjæledegge
Han har sagt det før, og han sier det igjen. Ingen ting tyder på at han kommer til å holde kjeft i 2010 heller. Sead Ramovic er så lite norsk det går an å bli. Kanskje var det derfor Tromsø sprengte lønnsbudsjettet og hentet eksterne hjelp for å beholde sisteskansen for et drøyt år siden. Ifølge Per Høgmo var Tromsø den klubben som fikk tredje mest medieomtale i fjorårssesongen.

Den tysk-bosniske sisteskansen var så definitivt en særs viktig grunn til den hyppige omtalen.

Og selv om fremragende keeperspill ofte er årsaken, har 30-åringen også hatt en tendens til å havne i medias søkelys av feil årsaker. Sist da han ble straffet for «klapsing og overspilling» under en episode med Moldes Makthar Thioune på Alfheim i slutten av fjorårssesongen. NFF mente han hadde et spesielt ansvar som rollemodell.

På privaten har han ingen problemer med å være det, og innrømmer glatt at han fremstår som en helt annen person når han har tatt av seg keeperhanskene. Mens mye fokus har vært på nettopp Ramovics høye lønn, er det få som er klar over at noe av det første han gjorde da han kom til Tromsø var å bruke alle oppsparte midler på sine foreldre.

- Etter seks år i tysk fotball hadde jeg spart opp en del penger. Jeg brukte alt sammen på å kjøpe et hus til mine foreldre i Tyskland. Jeg kjøpte det fordi min er familie er viktigere for meg enn alt av penger på denne jord.

- Dermed startet jeg helt på null i Tromsø. Det var en stor risiko for meg personlig, men det gjorde meg bare oppsatt på å jobbe enda hardere og enda mer for å lykkes – og jeg viste at jeg ville få den kontrakten jeg fortjente.

- Vanskelig å være rollemodell
Men om Sead Ramovic har verdier til etterfølgelse utenfor banen, innrømmer han at det er tøft å leve opp til kravene fra fotballforbundet om å være rollemodell på banen.

- Jeg tenker på de tingene jeg gjør, og forsøker å lære av mine feil. Samtidig er pulsen i 180 når jeg spiller, og da er man ikke alltid like rasjonell. Jeg er den jeg er, og kan ikke endre meg, selv om jeg selvsagt vil forsøke å lære av mine feil og forsøker å forbedre meg.

- Molde-straffen var riktig, men vi fotballspillere er mennesker og gjør også feil. Selv om vi ønsker å være rollemodeller, så er det vanskelig for oss fotballspillere. Foreldre skal være rollemodeller for barna sine, mens vi også må gå på banen for å vinne kamper.

Drivkraften til Tromsø-keeperen er nettopp det – bli best og vinne kamper. Han savner den samme sulten blant norske spillere.

- Jeg har aldri fått noe gratis, jeg har alltid måttet slåss for ting. Der hvor jeg kommer fra var holdningen at vi MÅTTE vinne. Norske spillere ØNSKER å vinne, men det er ikke noe de må. Vi har mye vi kan lære fra den norske kulturen, men kanskje har dere noe dere kan lære fra vår?

- Bare se på det norske landslaget. De har så mange gode spillere, men kommer ikke til mesterskap. Både Kroatia og Serbia er i årets VM, men ikke Norge. Hvorfor er de ikke det, når spillerne er like gode, spør den frittalende burvokteren retorisk.

- Snille spillere vinner ikke
Og fortsetter - på inn- og utpust.

- Det er vanskelig å være både snill og rollemodell. Snille spillere vinner ikke kamper.

- Jeg liker sånne spillere som Martin Andresen. Han var aggressiv, skrek, og ville vinne hele tida. Steinar Nilsen var på samme måte. Jeg sier ikke det er det riktige, men jeg trenger adrenalin og må være aggressiv, det er det som fungerer for meg..

Få kan si han imot. Da han kom til Alfheim for tre og et halvt år siden slet Tromsø i bunnen av toppdivisjonen. Siden har tromsøværingene konstant vært på den øvre halvdel av tabellen, og Sead Ramovic skal ha mye av æren for det. Selv mener han at oppskriften til suksessen ligger i måten han tar vare på seg selv.

- Jeg er en kjedelig type, og drikker for eksempel ikke alkohol. Kanskje kan det fungere for noen, for meg fungerer det ikke.

- Kroppen er mitt levebrød, derfor må jeg ta vare på den, den må fungere for at jeg skal bli best. Jeg gjør alt jeg kan for at jeg skal bli best mulig, forteller sisteskansen.

Etterlyser sulten hos unggutta
Kanskje er det akkurat det Tromsø trenger for at de fortsatt skal være på den øvre halvdelen av tabellen. Spesielt offensivt ser det tynt ut etter tapet av Morten Moldskred, men Ramovic er sikker på at Sigurd Rushfeldt fortsatt vil levere varene.

- Han er 37 år, men står fortsatt igjen etter treningene, terper avslutninger og driver ekstratreninger. Jeg har veldig respekt for den type holdninger.

- Mange unge spillere går rett på byen når treninga er ferdig. Jeg forstår ikke sånt. Men så tror jeg ikke de får noen lang karriere heller.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere